torsdag 2 oktober 2008

Narconon Eslöv

Narconon Eslöv granskades av SVTs ”Uppdrag Granskning” i går kväll. Jag har vid ett flertal tillfälle besökt Narconon på Södergård i Skarhult. Detta i egenskap av mitt förtroendeuppdrag som vice ordförande i Vård och Omsorgsnämnden.
När Narconon etablerade sig i Skarhult, jag tror det var någon gång på 90-talet, var det en hel del problem. Men efterhand har verksamheten omarbetats och anpassats. Som politiker får jag information om de tillsynsbesök som Länsstyrelsen och våra egna handläggare gör med jämna mellanrum och jag känner mig trygg med den rapporteringen. Jag känner att behandlingen av våra missbrukare fungerar väl. Resultaten avviker inte från de behandlingshem som använder den traditionella 12-stegsmetoden. Kostnaderna är ungefär desamma för ett behandlingsdygn, om jag inte minns fel är Narconon något billigare.

Vi hade också en dialog med Narconon för ett drygt år sedan om att hjälpa kommunen med de aktiva missbrukarna. Vår idé var att missbrukarna skulle övernatta ute hos Narconon i stället för i gamla arresten vid polishuset. Vi kände att kontrollen på nätterna inte var bra och vi ville ha möjligheten att motivera missbrukarna till att sluta missbruka. Narconon sa nej därför att dom inte vill blanda aktiva missbrukare med de som är under behandling. Vår lösning blev istället ett trapphusboende på Berga. Det har nu varit igång sen i våras och fungerar väl. Priset för kommunen är ca 4 miljoner om året.

De som utför behandlingen på Narconon är själv fd missbrukare, precis som på många andra behandlingshem. Jag tror det är en fördel eftersom dom vet vilket helvete missbrukaren har speciellt i avgiftningsfasen, dom vet hur det känns att gå från missbruk till drogfrihet.

Narconons koppling till Scientologikyrkan hålls inte hemlig – tvärtom ,frågar man får man ärliga och uppriktiga svar. På Narconon i Skarhult finns ett bibliotek med Scientologilitteratur. Själv har jag inget till övers för Scientologikyrkans irrläror. Men jag är intresserad av deras resultat av missbrukare. Deras metod fungerar inte på alla – men den fungerar på en del. Även 12-stegsmetoden passar inte för alla. Därför är det viktigt med en mångfald av behandlingsmetoder och behandlingshem så det finns en möjlighet för alla missbrukare att lämna sitt missbruk.

För att få en missbrukare nykter kostar det samhället i snitt 5 miljoner från debut till drogfrihet. Detta inkluderar alla återfall och behandlingar. Då tillkommer priset för allt mänskligt lidande och misär som missbruket drar med sig.

10 kommentarer:

 1. Du vet, Lesley, det finns bättre och mer effektiva behandlingstyper än de religiösa, dit både 12-steg och Narconon måste räknas. Jag tycker att det är oansvarigt att skicka utsatta människor till en sekt, även om det funkar för vissa enstaka. Ni har ju ingen aning om hur det påverkar övriga. Narconon kan inte uppvisa någon tillförlitlig statistik och inga seriösa utvärderingar.

  SvaraRadera
 2. Jag tror på mångfald även inom behandlingsarbetet med missbrukare. Narconons icke vetenskapliga metod tycks fungera för vissa. Dock blir jag som liberal bekymrad om du vill att vi skall införa åsiktsregler för att kunna godkänna ett behandlingshem. Vem skall isåfall bestämma vilka åsikter eller trossamfund/sekter som skall godkännas?
  Jag försvarar inte Scientologernas irrläror, tvärtom tar jag avstånd från dom. Men om deras behandlingshem uppfyller alla de krav vi ställer och dom betalar skatter och inte bryter mot några lagar och dom sköter sin uppgift utan anmärkningar, då har jag svårt och säga nej pga av tro eller åsikter.
  Någon sa en gång jag ogillar dina åsikter, men jag är beredd att dö för att du skall få framföra dom.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det handlar inte om "åsiktsregler", Narcononfolket får såklart tycka vad fan de vill. Vad det handlar om är att ni faktiskt skickar folk som behöver hjälp till en verksamhet som är nära knuten till en riktigt knäpp religiös sekt.

  Jag anser dock inte automatiskt att någon behandlingsmetod ska räknas bort. Klienten bör själv få välja vård inom ramen för vetenskap och dokumenterad erfarenhet.

  Problemet här är att svenska Narconon inte kunnat dokumentera några resultat whatsoever, och att internationella utvärderingar visat usla resultat med rehabiliteringsfrekvenser som faktiskt ligger under "självläkningsfrekvensen".

  En kollega till mig gjorde för ett antal år sedan en uppföljning av hur det hade gått för missbrukare från Malmö som skickats till olika behandlingshem. De som skickades till Narconon uppvisade sämst resultat av alla.

  SvaraRadera
 5. Jag menar, det är faktiskt ingen åsikts- eller yttrandefrihetsfråga att Eslövs kommun väljer att använda kommuninvånarnas skattepengar på verkningslös missbruksbehandling. Det borde väl du som liberal kunna ha förståelse för?

  SvaraRadera
 6. Jag vill åtminstone inte att mina skattepengar ska gå till finansiera Scientologerna. Skiter i om deras behandlingsmetoder är bra eller dåliga, dock väljer jag att tro på expertisen intervjuad i Uppdrag Granskning som säger att den inte har i modern sjukvård att göra. Faktum kvarstår, delar av mina skattepengar går till Scientologerna, och är man aktiv i Eslövs politik så borde man (enligt mig då) verka för att hitta andra behandlare av missbrukare. Har man so(som du säger Lesley) inget till övers för Scientologin så ska man väl heller inte sponsra dem? Eller?

  SvaraRadera
 7. Varför detta uppdämda hat mot scientologer? Om nu Narconons metoder fungerar och resultaten uppvisar förbättringar är det väl bra? Jag själv är scientolog och häpnas över den inkompetens som finns hos allmänheten över vad scientologi är, att den stora pöbelmassan låter sig "luras" av massmedia på en rad punkter. Sen skall sägas att jag instämmer och delar den kritik som många gånger har riktats mot organisationerna, en del av dom har en tendens att uppvisa ett smått fanatiskt beteende, och det är aldrig bra. Skilj alltså på lära och organisation. Jag föreslår att de som har fastnat i att scientologi är något farligt läser några böcker och sätter sig in i de ståndpunkter som föreligger. Själv läser jag Kornanen just nu.

  SvaraRadera
 8. Med tanke på att 6,6% av missbrukarna på Narconons behandlingshem är drogfria ett år senare, det vill säga lika stor andel som hos dem som försöker sluta utan någon hjälp alls, kan ingen oberoende ärligt påstå att Narconon är bra.

  ps. narcosis (grek.) = bedövning. onon (grek.) = åsna. Narconon = bedövade åsno

  SvaraRadera
 9. hm, lustigt att ni har så mycket underliga fördomar - jag känner flera som har gjort Narconon programmet och som därigenom blivit helt drogfria. Flera av dom hade varit på andra hem innan men inte lyckats - det säger en hel del om des effektivitet. Förresten - Narconon programmet är vetenskapligt. Sen tycker jag ni ska ta reda på vad ni talar om innan ni uttrycker er, i stället för en ,massa fördomar.

  SvaraRadera
 10. Folk dör från Narconons "behandlingar". Helt oacceptabelt att skattepengar går till en tvättäkta sekt.

  https://www.muckrock.com/news/archives/2015/apr/27/narconon-incident-reports/

  SvaraRadera