tisdag 7 april 2009

Budgetförstärkning

Alliansregeringen flaggar idag upp för att förstärka kommunernas kassa med 17 miljarder – 7 miljarder 2010 och 5 miljarder vardera åren 2011 och 2012. Pengarna är välkomna förstärkningar i den ekonomiska krisens skugga. Regeringen öppnar också upp för möjligheten att förändra balanskravet och göra det möjligt att ta med över- eller underskott till nästa år. Ett krav som Fp drivit.
För oss i Eslöv innebär budgetförstärkningen att vi får totalt ökade statligt bidrag med drygt 40 miljoner på treårsperioden. 2010 ökar statsbidraget till Eslöv med nästan 16,5 miljoner och 2011 och 2012 vardera 11,7 miljoner.
Röd sida tycker givetvis att regeringen är snål. Låt oss vara glada för att det finns pengar över i statskassan. Om Mona hade fått bestämma så hade pengarna legat i kassakistorna hos SAAB och Volvo vid det här laget. Jag tycker det är betydligt bättre att vi i kommunen får det lite lättare att behålla en hög kvalitet i kommunens vård, omsorg och skola. Självklart krävs det prioriteringar och sparsamhet i kommunens verksamheter framöver.
Eslöv kommer definitivt inte att ha råd med stora felprognostiseringar av typen gymnasieskolan.

DN

2 kommentarer:

 1. Inte alla som har den åsikten verkar det som.

  "Inga pengar till min kommun, tack!"
  http://ingero.blogspot.com/2009/04/inga-pengar-till-min-kommun-tack.html

  SvaraRadera
 2. Jag menar att det är bättre för vården, omsorgen och skolan i Eslöv att vi får en budgetförstärkning de förväntat svåra åren 2010 - 2012.
  MAttias i Norrköping pekar på att det är klok ekonomisk strategi att samla i ladorna i goda tider.
  Våra socialdemokrater har gjort uttag i storleksordningen 99 % - 101 % av de samlade skatteintäkterna - då blir det inget över till dåliga tider.
  Cecilia brukar visa en bild hur stort överskottet blivit under de senaste 12 åren - men räknar man in förändrignen av pensisonskulden så har Eslöv blivit 67,8 miljoner fattigare mellan åren 2003 - 2008.
  Tar vi dessutom hänsyn till prognosmissarna och den misserabelt skötta budgeteringen av Gymnasieskolan så behöver vi varje extra krona vi kan få för att klara välfärden i Eslöv.
  Just nu räknar vi i Vård och omsorgsnämnden på konskevenserna av en nedskärning av VoO-budgeten på 9 miljoner för 2010.
  Jag återkommer här på bloggen med mina funderingar kring detta.

  SvaraRadera