måndag 28 december 2009

Var socialdemokraterna verkligen beredda att avgå?

I dagens SKD kommenterar Lena Larsson, socialdemokratisk Kommunfullmäktigeordförande i Eslöv, det politiska året i Eslöv. Enligt Lena var socialdemokraterna beredda att avgå när dom förlorade budgetomröstningen i oktober. Hon påstår dessutom att Allianspartierna backade och inte ville ta över.

Var och en som följer Eslövspolitiken noterade säkert att Kommunstyrelsens ordförande, Cecilia Lind (s), kommenterade Alliansbudgeten redan när den presenterades första gången med ord som att det skulle inte vara någon konst att regera efter den eftersom den var så lik den styrande minoritetens. I kronor och ören var skillnaden liten men i budgettexterna lyfter Alliansen konkreta frågor om valfrihet, skolan och Ekevalla.

Att socialdemokraterna skulle vara beredda att avgå var inte den bild jag fick efter KFs budgetdebatt i oktober. Att Alliansen skulle backat från att ta över är inte heller något jag känner igen. Kravet på att den styrande s-minoriteten skulle avgå ställde vi aldrig från Alliansens sida. Om vi gjort det skulle vi bara fört in Eslöv i ett politiskt kaos där inget av blocken skulle kunna styra och det skulle vara väldigt dåligt för Eslövs medborgare. Den röda sidan är efter valet 2006 större än Alliansen och kan följaktligen fälla Alliansen när det faller dom in om Alliansen skulle haft makten. Därför var det självklart att vänsterkartellen i Eslöv skulle tillsätta kommunstyrelsen ordförande. Efter oktoberbudgeten förändrades inget i den frågan. Tvärtom är nu vänsterkartellens maktposition stärkt pga att SD så sällan kan fylla sina stolar i KF. Då s-ordförande Lena Larsson har utslagsröst vinner de röda alla voteringar i KF om inte SD har minst fyra ledamöter på plats och väljer att utnyttja sin vågmästarställning.

Decemberbudgeten bygger i allt väsentligt på oktoberbudgeten kompletterad med de senaste budgettillskotten från Alliansregeringen (drygt 39 miljoner under 2009). Nu vill det till att vänsterkartellen regerar 2010 efter decemberbudgeten. Själv är jag skeptisk till socialdemokraternas vilja att göra så, då man redan två dagar efter budgetbeslutet går emot kommunfullmäktiges antagna budget i Vård och Omsorgsnämnden.

2010 kommer att bli ett spännande år – inte minst mot bakgrunden av att det är val den 19 september. Mitt nyårslöfte är att vi i Folkpartiet skall jobba hårt fört att stärka Folkpartiet och att vi tillsammans med övriga partier i Allians för Eslöv vinner valet.

Härmed vill jag önska alla läsare av Fp Eslövs blogg Gott Nytt år – valåret 2010.

Lesley Holmberg

Gruppledare Fp Eslöv.

SKD

torsdag 17 december 2009

S,V och Mp säger nej till Lagen om Valfrihet

Vid onsdagskvällens möte i Vård och Omsorgsnämnden röstade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej till att införa Lagen om Valfrihet i Eslövs hemtjänst och i biståndsbedömd matdistribution.

Allianspartierna, som under mandatperioden varit pådrivande för att få till en utredning om införandet av Lagen om Valfrihet (LoV) i Eslöv, röstade för förvaltningens förslag om att införa LoV i Eslövs hemtjänst. Sverigedemokraterna röstade också för förvaltningens förslag som därmed fick majoritet i nämnden. Även Alliansens tilläggsyrkande om att "första steget" införs senast under september 2010 fick majoritet. S, V och Mp reserverade sig mot beslutet.

- Det är ett mycket märkligt agerande av S,V, Mp när dom nu går emot införandet av LoV i Eslövs hemtjänst. I den budget för 2010 som fastställdes av en blocköverskridande majoritet, så sent som i måndags, av kommunfullmäktige är S, V Mp för att det under 2010 skall göras möjligt för olika typer av vård- och omsorgsföretag att utföra tjänster och service i Eslöv på lika villkor som kommunens egen vård- och omsorgsverksamhet (Budget 2010, sid 51 – Jobben skall finnas i Eslöv också"). Kommunfullmäktige ställde sig också bakom att "valfrihetssystem kan införas under andra halvåret 2010" (sid 52). Mot denna bakgrund är det högst märkligt att S, V, Mp i Vård och Omsorgsnämnden reserverar sig mot ett beslut som syftar till att verkställa kommunfullmäktiges beslut.

- Självklart är jag besviken på de röda partiernas agerande. Är det så att S, V och Mp inte vill införa en kostnadsneutral, kvalitetshöjande åtgärd i Eslövs hemtjänst? S, V och Mp tycker fortfarande det är viktigare att politiker och tjänstemän skall bestämma hur vården och omsorgen skall utföras för de enskilda medborgarna. Vill inte S, V, Mp att människor skall ha möjlighet att välja någon annan vård och omsorg om man anser att den man erbjudits fungerar dåligt? Varför är S, och Mp för valfrihet i Region Skåne men emot i Eslöv?

Processen går nu vidare i Kommunstyrelsen och avgörs slutligen i Kommunfullmäktige i Januari 2010. Fortfarande kan det bli ett nej till införandet av valfrihet i hemtjänsten. För att LoV skall införas krävs att Sverigedemokraterna står fast vid sin ståndpunkt i Vård- och Omsorgsnämnden och att SD har minst fyra ledamöter på plats i Kommunfullmäktige – annars kommer Kommunfullmäktiges ordförande; Lena Larsson (S) att ha utslagsröst och förmodligen säga nej till införandet av Lagen om Valfrihet i Eslövs hemtjänst – och då faller förslaget och Eslöv får återbetala 1,6 miljoner av de 2 som man erhållit av staten för att utreda och införa LOV. Skulle det inträffa kommer LoV först att införas vid en valseger för Alliansen för Eslöv i hösten val.

I SKD oroas nämndens ordförande, Bernt Nilsson (S), över att Valfriheten skulle innebära lönedumpningar på sikt. Vad menar han? Varje entreprenör måste ansöka om att bli godkänd. Jag förutsätter att godkännandet innebär att entreprenören får samma ersättning som vi har i den kommunala vården och omsorgen och betalar sina anställda avtalsenliga löner. Jag förutsätter att vi endast godkänner entreprenörer som betalar skatt, sociala avgifter, försäkringar och allt annat som ingår i att vara en god arbetsgivare. Med fler som får möjlighet att erbjuda Eslövs äldre hemtjänst får vår egen personal en bredare arbetsmarknad och fler möjligheter att välja andra arbetsgivare än kommunen. Vi har väldigt kreativa och kvalificerade medarbetare i Eslövs hemtjänst och dom kommer säkert att vara mycket attraktiva på arbetsmarknaden. Kanske väljer en del att själv starta egna vård- och omsorgsföretag i Eslöv.

Förvaltningschefen Eva Åström pekar på risken med att kommunen måste dra ner på antalet anställda om flera "brukare" väljer andra alternativ än kommunen. Om detta skulle inträffa tycker jag det är betydligt viktigare att ställa frågan varför väljer dom någon annan än kommunen? Är det så att vi erbjuder en bra hemtjänst i Eslöv så finns det ju ingen anledningen att se svart på införandet av LOV. Vi har en väldigt bra äldreomsorg i Eslöv och vi delar alla visionen att Eslöv skall ha Sveriges bästa vård och omsorg. Vill vi förverkliga visionen så måste även de som av en eller annan anledning är missnöjd med den vård och omsorg som vi erbjuder få möjligheten att välja något annat. Först när vi kan erbjuda detta har vi en möjlighet att nå visionen om Sveriges bästa vård och omsorg.

Som sagt vi har en målsättning som är godkänd av ett enigt kommunfullmäktige (åtminstone hörde inte jag några protester varken i KF eller när vi tog VOO budget) "Jobben skall finnas i Eslöv också" vårt bidrag till detta i Vård och Omsorgsnämnden är att göra det möjligt för olika typer av vård- och omsorgsföretag att utföra tjänster och service i Eslöv på lika villkor. Hur vill röd sida förverkliga denna målsättning? Det är dags att Bernt & co presenterar sina alternativ.

Lesley Holmberg
som är vice ordförande i Eslövs Vård och Omsorgsnämnd.

SKD

tisdag 15 december 2009

Flygtighet

Igår, det vill säga måndagen den 14 december, beslutade kommunfullmäktige i Eslöv att anta ett Markanvisningsavtal för Flygstaden.

Och vad är nu det? Jo en överenskommelse mellan kommunen och företaget Farstorp med dess ägare Bo Håkansson om att Fartorp köper 83 000 m2 mark för 15 miljoner kronor. Bolaget ska exploatera området till ett väl fungerande handelsområde där målsättningen är att öka handelsutbudet i kommunen.

Kommunen ska, stå förutom kostnaderna för planläggning av området, även bekosta cykelväg, ombyggnad av rondell etc. Kostnaden för detta beräknas motsvara intäkten för försäljningen det vill säga 15 miljoner.

Jag har ingenting emot exploatören. Jag vet ingenting om honom eller hans företag och jag utgår ifrån att han har goda avsikter med sitt köp av marken. Men jag tycker att hela handläggningen luktar. Första planlägger kommunen kommunal mark för en viss företagares räkning och sedan får företaget köpa marken utan att något annat företag haft chansen. Jag anser att kommunen måste ta fram principer för denna typ av ärenden. Det är viktigt att alla företagare behandlas lika.

För mig är det helt oacceptabelt att kommunen säljer mark utan att på något sätt garantera att projektet kommer att genomföras. Jag ser ingen anledning att ta någon onödig risk och jag har svårt att förstå kommunalrådets påstående att jag inte har någon framtidstro. Min framtidstro baseras dock inte på god tro utan jag vill i så stor omfattning som möjligt se till att de skattepengar vi fått att förvalta används så effektivt som möjligt.

Det finns ett sätt att minimera risken, nämligen genom att komplettera avtalet. Därmed tar vi bort risken för kommunen utan kostnad, vad har vi som politiker för rätt att avstå från det?

Skulle kommunalrådet Cecilia Lind (S) resonera likadant med sina egna pengar?

Eftersom kommunens investering kommer att bli i samma storleksordning som köpeskillingen så motsvarar det 500: - per invånare och jag tycker att det är vårt ansvar att se till att Eslövsborna får valuta för den femhundringen. Exploatören kan ju ha hur goda intentioner som helst men det kan ändå gå åt skogen. Anta att han drabbas av stora förluster på andra håll och därför inte har råd att genomföra projektet.

Om exploatören inte har råd eller bara vägrar bygga. Vad gör vi då? Vi har redan investerat pengar. Vi kommer att vara ganska pressade och vill undvika ett fiasko efter att ha byggt cykelbanor och annat rakt ut i spenaten i hopp om att det snart skulle stå ett flott köpcenter där.
Det är detta jag vill förhindra att det händer. Och händer det ska vi åtminstone inte göra någon ekonomisk förlust. Man till exempel skriva in att köpet ska återgå om ingenting händer inom utsatt tid, eller möjligtvis en straffavgift vid försenad byggnation.

Även om jag var rätt ensam i kommunfullmäktige i mina tvivel om avtalets förträfflighet yrkade jag återremiss.

Skånskan

Marieholmsbanan och Öresund

Skånetrafiken öppnar inte nya Pågatågslinjer om inte finansieringen är klar. Praxis är att Region Skåne skattesubventionerar tågtrafiken med 50 % och biljettintäkterna skall stå för resterande 50 %. Enligt Tågstrategi 2037 blir Marieholmsbanan lönsam direkt vid en Pågatågstart. Därför blir jag undrande när man planerar för Pågatågstart i nordöstra Skåne. Pågatåg i nordost kräver investeringar på banor mm i storleksordningen 5 – 600 miljoner. Det första året med Pågatåg i Nordost går driften med ett underskott någonstans mellan 45 – 60 miljoner därefter ca 30 miljoner årligen. Marieholmsbanan kräver baninvesteringar på ca 200 miljoner och går med vinst från dag ett. Nordost vill man starta trafiken senast 2012. Marieholmsbanan kanske före 2020.

Visst skall vi ha utbyggd Pågatågstrafik även i nordöstra Skåne och över Smålandsgränsen. En utbyggd och väl fungerande kollektivtrafik är bra för miljön och klimatet. Men det jag har svårt att förstå är att man inte drar igång kollektivtrafiken först där den blir ekonomiskt lönsam. Vi skall vara rädda om våra skattepengar och vårt klimat. Startordningen är fel.

I september reglerades Öresundstaxan pga att marknaden hade devalverat den svenska kronan. Den svenska kronans låga värde gentemot euron/dkr innebar att Skånetrafiken gjorde ett underskott, varje månad, på ca 2 miljoner. Nu är det dags för en ny kostnadsutjämning mellan Region Skåne (Skånetrafiken) och Danmark. Nu förväntas danskarna höja biljettpriset i januari pga den danska inflationen och därmed återkommer valutaskillnaden och det månatliga underskottet för Skånetrafiken på ca 2 miljoner. Eftersom den svenska inflationen är lägre och svenska kronan är värderad lägre än den danska blir det billigare att köpa sin Öresundstågbiljett på den svenska sidan. Självklart köper de danska resenärerna sina biljetter i Skånetrafikens biljettautomater (70 % av biljettförsäljningen sker i Skånetrafikens system). För första gången sedan Ötågstarten 2000 går det inte att komma överens mellan Region Skåne och danska Trafikstyrelsen inför 2010. Region Skåne vill frysa biljettpriset på samma nivå som nu och se över prisnivån till årsskiftet 2010/2011.

Lösningen är att både Sverige och Danmark lämnar respektive krona och inför Euron som valuta – då slipper vi kiva med danskarna om biljettpriserna över Öresund. Integrationen i vår region underlättas. Självklart skall det kosta lika mycket att ta sig över Öresund oavsett om man köper biljetten i Köpenhamn eller Eslöv.

lördag 5 december 2009

Jobben skall finnas i Eslöv också

Jobben skall finnas i Eslöv också – är en av målsättningarna i Budget2010. I Vård och Omsorgsnämnden antagna målsättning för 2010 om att jobben skall finnas i Eslöv också – är vi överens om följande formulering över blockgränsen: " … att göra det möjligt för olika typer av vård- och omsorgsföretag att utföra tjänster och service i Eslöv på lika villkor som kommunens egen vård- och omsorgsverksamhet".

Innebörden av denna skrivning i budget 2010 är att det finns en bred blocköverskridande majoritet för att införa Lagen om Valfrihet i Eslövs vård- och omsorgsverksamheter.

Tanken var att redan i september skulle Vård- och Omsorgsnämnden tagit beslut om införandet av LoV i Eslöv. Den utredning som Vård- och Omsorgsförvaltningen gjort visar klart och tydligt att kvalitén blir högre och att reformen är kostnadsneutral. Pensionärsorganisationerna och handikapporganisationerna har inte haft något att erinra vid remisstidens utgång. Så nu är det bara de formella politiska besluten kvar. Tidsplanen innebär beslut i VoO-nämnden den 16 december, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Januari 2010 och införande med början september 2010.

fredag 4 december 2009

Vad väntar vi på?

En miljard billigare blev Citytunneln än budgeterat. Då är det väl klokt och satsa några hundra miljoner på att rusta upp Marieholmsbanan på studs och få igång pågatågstrafiken på den enda banan som direkt skulle visa sig ekonomiskt lönsam. För arbetspendlarna öppnar det upp för ytterligare turer mellan Malmö - Helsingborg via Eslöv. Så vad väntar vi på?

onsdag 2 december 2009

Egen dator till lärarna

Igår på nyhetsprogrammen rapporterades det om att 7 lärare på en skola delade på en dator. Så ser det ut i Eslöv också.

Idag är inte en dator någon lyx utan ett viktigt arbetsinstrument. Läraren skall inte själv behöva hålla sig med dator för att kunna utföra sitt jobb effektivt. Varje lärare borde ha en egen bärbar dator med internetuppkoppling. Lika självklart som att de som arbetar på stadshuset har en egen dator, lika självklart är det att läraren har en egen dator.

Tillgången till projektorer i klassrummen borde också vara ett krav för en effektivare undervisning.

När lärarna fått sina datorer är det dags att förse varje elev med egen dator. Internet är en fantastisk kunskapskälla som givetvis skall användas i undervisningen.

Till sist vill jag tipsa om www.politometern.se och www.politometern.se/senaste/Fp


onsdag 18 november 2009

Grattis Cecilia

Grattis Cecilia till nomineringen som ny kommissionär i EU.

Cecilia Malmström är ett utmärkt val av Alliansregeringen. Hon är den i särklass kunnigaste svenske politikern när det gäller Europafrågor. Välutbildad, kunnig, erfaren, liberal med ett smittande skratt – det kan inte bli bättre.

Vem skall ersätta Cecilia som Europaminister? Blir det en folkpartist sätter jag några slantar på någon av Carl B Hamilton eller Olle Schmidt – två duktiga europavänner med breda kunskaper och erfarenhet om EU.

torsdag 29 oktober 2009

Ein Volk, ein Reich, ein Führer!

Mitt anförande i budgetdebatten som reaktion på Sverigedemokraternas budgetförslag:

------------------------------------------------


Eslövs Sverigedemokrater har återigen lagt ett rasistiskt och främlingsfientligt budgetförslag. Det finns all anledning att bemöta deras förslag och analysera deras politik.

”Ett folk, ett land, en nation”

Så sa Jonas Åkerlund vice partiordförande på partidagarna i och rev ner applåder. Det är nog få som hört någon använda detta klassiska grepp sedan 1945. Och endast en Sverigedemokrat kan riva ner applåder för det.

Ein Volk, ein Reich, ein Führer! (Ett folk ett rike en ledare, skrek Hitler)

För mig är det fullständigt klart att Sverigedemokraterna i alla fall internt inte har något emot att förknippas med nazisterna och det är där de har sin bakgrund i den rasistiska och nynazistiska organisationen 'Bevara Sverige Svenskt'.

Men Sverigedemokraterna har i sitt budgetförslag med stor retorisk skicklighet förpackat de flesta av sitt partis rasistiska och främlingsfientliga åsikter i små sockersöta och förrädiska askar. För det finns väl ingen i Eslöv som inte likt Sverigedemokraternas förslag vill att Eslöv ska vara ett samhälle- ett folkhem- präglat av trygghet och tradition.

Och det är riktigt som Sverigedemokraterna säger att människor har en benägenhet att i högre utsträckning visa omtanke om dem vi kan identifiera oss med. Därför blir min slutsats att vi ska gå ett steg längre än integrering. Vi ska inkludera alla våra eslövsbor i vårt samhälle. Vi ska skapa ett samhälle där alla känner sig trygga i sin tradition. Jag är i alla fall så trygg i min svenska kulturtradition att jag gärna tar intryck och lär mig av andra kulturer.

Min världsbild ser annorlunda ut än Sverigedemokraternas. Under det senaste året har jag följt två unga Irakiska läkares kamp för att få stanna i Sverige. Men trots att de vet att de kommer att bli dödade om de återvänder till sitt hemland eftersom de behandlat kvinnor på sin klinik så har migrationsverket beslutat att de ska utvisas. Jag skulle i stället vilja inkludera dem i vårt samhälle. Tänk vilken tillgång i Rosengård att ha läkare som kan arabiska. Och vilken god affär för samhället. Två färdigutbildade läkare, där alla kostnader för förskola, skola och läkarutbildning är betalda.

Jag tror att på sikt får man precis motsatt effekt mot den som Sverigedemokraterna säger sig vilja ha; om man bildar ett etniskt rent Eslöv med bara Skånsk lantras. Eslövsborna får inte den trygghet som Sverigedemokraterna förespeglar sina väljare utan i värsta fall tom ett krig i Europa. Forna Jugoslaviens etniska rensningar ligger bara 10 år tillbaka i tiden och fortfarande idag genomförs etniska rensningar runt om i världen.

Jag tror att när man lär känna människor från andra kulturer så ökar ens förståelse och man blir rikare som människa. Jag tror att det mångkulturella samhället är en förutsättning för att minska konflikterna i världen. Nationalism har aldrig fört något positivt med sig utan bara skapat konflikter och krig.

Jag tror på mångfald och tolerans, inte som Sverigedemokraterna på enfald och intolerans!

Sverigedemokraterna föreslår alltså assimilering i stället för integrering som vi har idag som mål.

Assimilation är enligt uppslagsboken den process som innebär att något omvandlas till att ha större likhet med eller helt införlivas med något annat. Det hade vi under religionskrigen på 1600-talet. Men nu kan alla utom kungahuset tillhöra eller låta bli att tillhöra någon religiös församling. Och alla behöver inte äta spettekaka eller griskött för att vi ska kunna leva ihop

Att skippa modersmålsstödet i förskolan och grundskolan, som Sverigedemokraterna föreslår är helt förkastligt. Vad har ungarna gjort för ont? Dom har inte valt att komma hit. Och för att lära sig ett andra språk krävs att man har ett väl utvecklat modersmål. Har föräldrarna ett dåligt språk eller är traumatiserade flyktingar blir barnen halvspråkiga. Och vad händer med halvspråkiga barn?

För mig är en av förskolans främsta uppgifter att utjämna skillnader i uppväxtvillkor, det vill säga att alla ska utifrån sin förmåga få en reell chans här i livet. Och därför ska man satsa på barn med behov av särskilt stöd och till den gruppen hör barn som löper risk att bli halvspråkiga. Dessa barn är en riskgrupp när det gäller risken att hamna i utanförskap och kriminalitet. Och det kan väl inte vara Sverigedemokraternas mening att vi ska skapa mer utanförskap och kriminalitet?

Sverigedemokraterna föreslår en nedläggning av Herbert Felixinstitutet. Ett institut som på ett fantastiskt sätt visar att det finns och fanns invandrare nu som då som gör jätteinsatser för Sverige och vad hade vi varit utan dom? Skönt att bo i en kommun som vill göra Herbert Felixinstituet till sitt varumärke. Att som Sjöbo vara känt för att vägra ta emot flyktingar skulle i alla fall jag tycka vore skämmigt.

Folkomröstningar föreslår Sverigedemokraterna. Vi har i Sverige valt att ha en representativ demokrati. Vi har ingen direktdemokrati med ständiga folkomröstningar. Tänk på Schweiz. Cirka 20 % brukar delta i de omröstningarna och de var det sista landet i Europa som införde kvinnlig rösträtt för några år sedan. Bara det förskräcker ju.

Min uppfattning är att jag som förtroendevald ska föra de liberala idéerna vidare. Skulle jag bara effektuera vad en folkomröstning visar så kan vi avskaffa samtliga förtroendemän i kommunen. Det tycker inte jag. Politisk opinionsbildning är viktigt. Att spela på människors rädsla och okunnighet och folkomrösta om flyktingmottagning som Sverigedemokraterna föreslår skapar vare sig trygghet eller minskar politikerföraktet. Snarare tvärt om.

Det är ju intressant att se att Sverigedemokraterna anser att vår flyktingmottagning är generös. Med tanke på att Sverige fällts flera gånger av FN:s tortyrkommission och det på grund av just den icke generösa flyktingpolitiken. Jag personligen skäms för att vi har en så ogenerös flyktingmottagning i landet.

Sverigedemokraterna tycker att man enbart ska få prata svenska i skolan. Det påminner mig om den tid då man inte fick tala finska eller samiska i svenska skolor och när undervisningen skulle ske på rikssvenska. Och den tiden vill inte jag ha tillbaka.

Men det är ju bra att Sverigedemokraterna vill motarbeta svenskfientliga attityder. Förslaget behöver bara kompletteras och omfatta alla fientliga attityder som bygger på fördomar. Det bör alltså även omfatta andra fientliga attityder såsom antiislamism, antisemitism, homofobiska eller andra fördomsfulla attityder. För det är väl inget problem för Sverigedemokraterna?

Eller kan det möjligen vara så som i George Owells 'Grisfarmen' att;

Vi är alla jämlika men vissa av oss är mer jämlika

Sydsvenskan

onsdag 28 oktober 2009

Budgeten i KF

Här nedan följer mitt huvudanförande i budgetdebatten. Budgetdebatten är den debatt som ger oss i Eslövs kommunfullmäktige möjlighet att föra en allmänpolitisk debatt.
En majoritet i Kommunfullmäktige röstade för Alliansens budgetförslag. Nu tvingas s-styret till förhandlingsborden. Förhoppningsvis får vi en mer lyhörd kommunledning.

Det stora debattämnet blev Ekevalla. Cecilia ville ha reda på hur Alliansens förslag såg ut och anklagade oss för att mer eller mindre mörka. Cecilia ville vinna tid genom att föreslå en kompromiss när hon såg att hon riskerade att förlora omröstningen. Hon har haft gott om tid att förankra sitt förslag med Alliansen. Cecilia vet betydligt mer om Alliansförslaget än vad jag vet om socialdemokraternas Ekevallaförslag.
Jag hoppas nu att vi kan få igång renoveringen av Ekevalla så fort som möjligt och under 2011 sätta spaden i jorden för en ordentlig publik arena. Förhoppningsvis kan vi sen gå vidare med en utredning kring en ishall i Eslöv.

Grundskolans dåliga resultat måste få stor plats under 2010 i debatterna framförallt mot bakgrund av den nya gymnasiereformen som kommer att ställa högre krav på en gymnasieplats.

Efter budgetdebattan är det min bedömning att det nu bara återstår några formella beslut för att införa Lagen om Valfrihet i Vård och Omsorg och till en början med i hemtjänsten och sedan kommer den biståndsbedömda maten. Jag hoppas att vi slipper förhalningar av besluten. Tanken var att besluten skulle tagits redan i september - nu skriver vi snart november och den kommer också att gå men i december skall vi vara klara om s-sidan vill. Det handlar bara om vilja nu.

Mitt budgetanförande:
Yrkande: Bifall till Allians för Eslövs budgetförslag
Som liberal blir jag oerhört upprörd över den brist på tolerans mot flyktingar och invandrare som Sverigedemokraterna ger uttryck för i sitt budgetförslag. Sverigedemokraterna vill styra över människors liv.

Sverigedemokraterna vill att alla skall tycka och tänka svenskt. Sådana nationalistiska tankar har prövats genom historien och alltid slutat med diktatur och förtryck mot oliktänkande. Människors frihet har beskurits med hänvisning till något högre syfte. Jag är oerhört upprörd över att sådana tankar har fått fotfäste i Eslöv.Samarbete med Sverigedemokraterna är för mig och Folkpartiet i Eslöv fullständigt uteslutet.

I Skånskan ger Cecilia uttryck för att Alliansbudgeten skulle vara en kopia av socialdemokraternas budget. Så till vida kan det stämma att vi ute i nämnderna har tagit driftbudgeterna i enighet mellan alliansen och s-sidan. Skillnaderna finns i Hurfrågorna inte i kronorna och örena. De stora skillnaderna finns i investeringsbudgeten och då framförallt i Ekevallaprojektet. Det är angeläget att Eslöv får en publik arena värd namnet. Projektering och finansiering måste göras klart under 2010. Upprustningen av Ekevalla bör påbörjas så fort det är möjligt.

Från Folkpartiets sida vill vi gärna införa det som ekonomerna kallar ”fullfonderingsmodellen” i redovisningen så vi kan se hur pensionsskulden påverkar Eslövs ekonomi – precis så som revisorn Henry Nilsson påpekat de senaste åren. Fullfonderingsmodellen införs i Region Skåne och är redan införd i t ex Lund.

Det är alldeles nödvändigt att vi gör en översyn av kommunens organisation så den blir bättre anpassad till dagens krav. Arbetet är påbörjat men vill inte lyfta.

2008 var det mindre än 84 % av niorna som lämnade grundskolan i Eslöv med behörighet till något nationellt program på Gymnasiet. År 2000 var det drygt 93 % av niorna som var behöriga.
Ett av de största programmen på gymnasiet är IV-programmet. IV-programmet har elever som saknar behörighet från grundskolan till något nationellt program. Det som bekymrar mig är att när den nya gymnasiereformen träder i kraft och det kommer att krävas att man skall ha godkänt i 12 ämnen – mot idag enbart i 3 – hur många blir det då som inte klarar behörigheten till gymnasiet?
När man analyserar vår grundskola ser man bl a att 91 % av Sveriges kommuner lägger mer pengar per elev än vad vi gör. 93 % av kommunerna har högre utbildningskostnader än Eslöv. 90 % av Sveriges kommuner har färre elever per lärare än Eslöv. Nästan 60 % av Sveriges kommuner har fler behöriga lärare än Eslöv. Detta är siffror som vi plockat fram från SKLs och Skolverkets hemsidor. Om detta har någon betydelse för våra niors betygsresultat kan jag inte vara säker på – men jag tror inte det är obetydligt för betygsresultaten. Den som är intresserad kan ta del av hela vår analys på vår blogg.

Vi har en väldigt bra vård och omsorg i Eslöv. Det är inte ofta som vi är oeniga i nämnden. För att göra en bra vård och omsorg bättre och nå upp till vår vision om Sveriges bästa Vård och Omsorg behöver vi mer av valfrihet i välfärdstjänsterna.

Valfriheten är viktig främst för att förbättra kvalitén på välfärdstjänsterna. Valfrihet innebär att man skall ha möjlighet att enkelt byta vem som skall utföra tjänsten/servicen. När man är missnöjd vill man självklart byta till något som är bättre. Olika former av valfrihetssystem för över makten från oss politiker och tjänstemän till den enskilde kommunmedborgaren.

Andra fördelar med valfrihetssystem är:
· Småföretag kan växa genom att dom kan konkurrera med kommunen och andra företag på lika villkor.
· Företagen har möjlighet att jobba över kommungränserna – vilket gör att arbetsmarknaden blir större för vård och omsorgspersonalen.
· Man konkurrerar främst med kvalité.

Som jag bedömer det finns det en majoritet för att införa LOV inom hemtjänsten som ett första steg. Detta bör vi kunna besluta om senast på KF i december – och valfrihet inom Eslövs hemtjänst kan förverkligas den 1 september 2010. Förvaltningens utredning blev klar redan i september och det är den bästa utredning som jag sett i denna kommun.

Allians för Eslöv vill införa att man från 75 års ålder skall få möjlighet till 8 timmars hjälp och service utan biståndsbedömning. Vi vill också införa en trygghetspolicy i biståndsbedömningen att när man fyllt 90 och önskar flytta till någon form av äldreboende så skall det beviljas.
Vi vill också införa en rättighet för personer med psykiska funktionshinder som inte har rätt till daglig verksamhet enligt LSS – även dom skall ha rätt till daglig verksamhet i Eslöv.
Dessa förslag bör utredas och införas skyndsamt.

fredag 9 oktober 2009

Välkommen Kikki

Ann-Kristin Walldén har de senaste mandatperioderna företrätt KD i Eslöv. Nu har hon tagit steget över till Folkpartiet. Vi är glada över hennes beslut.
Jag har lärt känna henne som en gladlynt arbetsmyra som alltid gör sitt bästa i politiken. Kikki kommer att vara en tillgång för Fp Eslöv.
Dom gånger jag har haft diskussioner med Kikki som KDs företrädare har jag i mitt stilla sinne anat att hon är mer liberal än konservativ. Mina aningar har nu besannats.
Hoppas att fler liberaler gör som Kikki och blir medlemmar i Folkpartiet Eslöv.

SKD

onsdag 7 oktober 2009

Funderingar efter KS

På tisdagens dagordning stod Budget 2010, Delårsrapport och Prognos 3, kommunal borgen för Eslövs ridklubb, återigen anställning av förvaltningschef för Arbete och försörjning, överlåtelse av huvudmannaskapet för färdtjänsten och nya regelverk och avgifter mm.

Två budgetförslag ställdes mot varandra – S-v-mp mot Alliansbudgeten (Alliansbudgeten hittar du på www.fokpartiet.se/eslov). De två budgetarna har i stort sett likartade anslag till nämnderna. Skiljelinjen ligger på framförallt investeringsbudgeten och på hur vi vill använda skattepengarna – viljeinriktningen. Budgetdiskussionen avslutades med votering där Sverigedemokraterna avstod från att rösta och därmed vann S-v-mp voteringen tack vare ordförandes utslagsröst. Allianspartierna reserverade sig mot beslutet.

Bokslutsprognosen visar på att årets resultat hamnar på + 7 miljoner vilket är 19 miljoner sämre än budgeterat. För godkänt, s-v-mp skulle nå sin egen målsättning minst 1 % av skatteintäkterna, skall resultatet 2009 vara ca 13 – 14 miljoner. Problemen finns hos framförallt Gymnasie- och vuxenutbildningen (-10.5 miljoner) och Barn- och familjenämnden (-3,1 miljoner). Regeringen har förstärkt Eslövs budget med nästan 40 miljoner under 2009 och 2010.

Ridklubben vill bygga ett nytt ridhus till en kostnad av 10 miljoner. För ett år sedan fick ridklubben 2 miljoner i bidrag och en kommunal borgen på maximalt 2,9 miljoner. Nu vill Ridklubben ha en utökad borgen till maximalt 4 miljoner. De ekonomiska beräkningar som vi ledamöter fick med handlingarna var undermåliga. Av den anledningen var jag tveksam till att bevilja ytterligare 1,1 miljon i kommunal borgen. Vår vikarierande ekonomichef Tomas Nilsson har de senaste dagarna gått igenom kalkylerna och förutsättningarna för att klubben skall orka med att bygga ett nytt ridhus. Efter genomgången av ekonomichefen och försäkringar om att vi skall få regelbunden uppföljning av ekonomin för ridhusbygget så kände jag att under de redovisade förutsättningarna kunde jag säga ja till det utökade borgensåtagandet. Ridklubbens verksamhet för funktionshindrade är en bra verksamhet som är värt att stödja.

Striden om anställningen av förvaltningschef vid Arbete och försörjning rullade vidare. S-v-mp vill endast förlänga vikariatet för den nuvarande vikarierande förvaltningschefen till 2009-12-31 Alliansen vill ha kvar vikariatet till längst till 2010-12-31 då vi går in i en ny mandatperiod. Striden handlar inte om nuvarande vikarierande förvaltningschef utan handlar helt om den översyn av den kommunala organisationen som partierna var överens om att göra inför den nya mandatperioden. S-v-mp säger i beslutsförslaget: "I budgetförslaget för 2010, 2011och 2012 finns förslag om att ledningsfunktionerna vid Arbete och Försörjning samt Gymnasie och Vuxenutbildningen skall samordnas från och med 2010." Detta kan jag inte tolka som något annat än en organisationsförändring. Vi har tillsatt en tvärpolitisk grupp för att se över kommunens organisation inför den nya mandatperioden. Från Allianspartiernas sida har det varit tydligt att vi inte vill göra några fler organisationsförändringar innan den nya mandatperioden och att det skall finnas en samsyn mellan partierna. Uppenbart är att s-v-mp går sin egen väg i denna fråga. Vid voteringen som följde vann Alliansförslaget att ha kvar den nuvarande vikarierande förvaltningschefen längst till 2010 – 12 - 31. Sverigedemokraterna röstade för Alliansens förslag och s-v-mp reserverade sig.

De båda färdtjänstärendena återremitterades på Folkpartiets förslag då det saknades yttrande från Kommunala pensionärsrådet och handikapporganisationerna i beslutsunderlaget. Det är förvånande att s-v-mp ville införa den nya taxan och de nya färdtjänstreglerna from med den 1 november. Anledningen kan man endast spekulera om. Nu blir det troligen så att de nya reglerna och taxan börjar gälla först 1 januari 2010.

Beslutsunderlagen hittar du på www.eslov.se under Politik och Påverkan, kommunstyrelsens sammanträde.

lördag 3 oktober 2009

Alliansbudget 2010

Alliansbudget 2010 är en bra och ansvarsfull budget som framförallt skiljer sig från vänsterstyret i Eslöv på investeringssidan. Vi i allianspartierna vill framförallt göra en satsning på Ekevalla. Vänsterstyrets förslag om att bygga en ny hall i anslutning till skolan och flytta hela idrottsplatsen närmare Trollsjöområdet blir onödigt dyrt. Alliansförslaget innebär att det blir en evenemangshall bakom den nuvarande läktaren och med anslutning till Trollsjön med en kaffédel som effektivt ersätter "Våfflan".

Det är viktigt att våra elitlag i handboll, bordtennis, brottning och våra friidrottare får bra tränings- och tävlingsmöjligheter på hemmaplan. Norrevångshallen har tjänat ut. Våra elitidrottare är värda bättre än Norrevångshallen och de idrottsintresserade eslövsborna skall tycka det är roligt att gå på match. Bilden av Eslöv i dag är en nersliten och för liten idrottshall. Detta är dålig PR för Eslöv.

Socialdemokraterna tycker det är viktigt att kommunen äger hallen. För oss i Alliansen är det oviktigt. Vi ser fördelar med att föreningar och näringsliv tillsammans med kommunen bygger den nya hallen. Det finns intressenter som är villiga att gå in med finansiellt stöd mot en kommunal borgen. Kommunen måste dock vara beredd att gå in med ett årligt driftstöd för att få möjlighet att använda hallen för skolidrotten.

På sikt, kanske redan under nästa mandatperiod vill vi i Fp komplettera idrottsutbudet i Eslöv med ishall. Våra tidigare förslag har förkastats av en bred majoritet i kommunfullmäktige. Så nu går vi i Fp först för en riktigt bra evenemangshall på Ekevalla och sedan för en ishall.

Andra punkter i Alliansbudgeten som vi liberaler särskilt tycker är bra är valfrihetsprofilen, utbildningsfrågornas prioritering. Vi tycker också det är bra att vi Alliansen under nästa år vill påbörja upprustningen av arbetsmiljön på Bergaskolan och framförallt att modernisera Bergagymnasiet och använda ny modern teknik dvs upprusta trådlösa nätverk, projektorer och datorutrustning för undervisningen. Självklart skall lärarna i grundskolan och gymnasiet ha tillgång till ny modern teknik.

I vård och omsorgsfrågorna är valfrihetsprofilen och avbyråkratiseringen viktig – de som fyllt 75 skall kunna få 8 timmars service utan att politiker och tjänstemän lägger sig i, att om man fyllt 90 år skall man inte behöva kämpa för att få rätt till att flytta in på vård och omsorgsboende. Vi tycker det är viktigt att man själv skal kunna välja vem som skall utföra servicen jag behöver om man är gammal eller har något funktionshinder. Vi vill införa en rätt till daglig verksamhet för de personer som ingår i personkrets 3 i LSS (personer med psykiatriska problem). Vi vill utöka valfriheten på sikt att även omfatta boende och då behöver vi fler trygghetsboende.

Det är en bra Alliansbudget för Eslöv.

Här kan du läsa hela vår budget för 2010.

fredag 25 september 2009

LOV på is

Vid gårdagens möte i Vård- och Omsorgsnämnden ville socialdemokraterna återremittera förvaltningens utredning om införandet av Lagen om valfrihet (LOV) inom hemtjänsten. Anledningen till återremissen är att inte Kommunala pensionärsrådet fått möjlighet att yttra sig. Den 21 oktober skall detta ske och på kvällen räknar jag med att vi skall kunna föreslå kommunfullmäktige att LOV skall införas inom Eslövs hemtjänst. Beslut om införande av LOV kan tas på kommunfullmäktige i november och vara igång lagom till valdagen i september 2010.

Förvaltningens utredning är en av de bästa utredningar som jag läst i Eslövs kommun. Ett mycket bra jobb av utredarna. Utredarnas slutsats är att det inte skall vara några problem att införa valfrihet i Eslövs hemtjänst. Dom pekar på att det kommer att bli kostnadsneutralt för kommunen och att kvalitén blir bättre samt att LOV troligen kommer att innebära att vi får fler företag i Eslöv. Det finns alltså endast ideologiska hinder kvar innan Eslöv kan införa valfrihet i hemtjänsten. De ideologiska betänkligheterna finns hos de politiker som tycker det är bättre att politiker och tjänsteman säger vilken vård och omsorg som passar den enskilde personen i Eslöv bäst. Det är de som menar att monopol är bättre än mångfald. Det är de som inte tycker att man skall göra vinst på skola, vård och omsorg. Det är de som är emot företagsamhet och tillväxt.

Allianspartierna i Eslöv är för att införa LOV. Var socialdemokraterna, miljöpartiet och sverigedemokraterna står är för mig okänt – att vänsterpartiet är emot är däremot ganska tydligt.

tisdag 8 september 2009

Nu får polisen råd att bjuda på fika

Sist vi i Fp besökte våra närpoliser i Eslöv så fick vi själv ha fikabröd med oss. Helt Ok. Men anledningen var mer tveksam att polisen har dragit in på bla sin dagstidning och fikat. Idag har vår regering lagt ut 4 miljarder till rättsväsendet – bra och välbehövligt. Förhoppningsvis kan våra närpoliser nu få möjlighet att få kompensation för Rosengårdskommenderingen och få vettiga arbetsvillkor.

Regeringen uppfyller samtidigt vallöftet om 20 000 poliser till 2010. En mångårig nedrustning av våra rättsvårdande myndigheter har nu avbrutits.

Till regeringens pressmeddelande

onsdag 26 augusti 2009

Europaflaggan vid Stadshuset

Ibland blir man positivt överraskad som lokal oppositionspolitiker, för ett litet parti som oftast får sina förslag refuserade av en majoritet i kommunfullmäktige, blir man glad när man ser att förslaget förverkligas innan kommunfullmäktige sagt sitt. Europaflaggan vajar nu framför Kommunalrådens och kommundirektörens fönster. Jättebra – kan vi nu få en EU.flagga på Stora Torg också så blir lyckan fullständig. I förslaget på svar till motionen vill kommunledningen utreda och se över flaggningsbestämmelserna på kommunens flaggstänger och motionen är besvarad. Det är Ok. En stor eloge till maskinfirman vid Löberöds västra infart som flaggar med Europaflaggan dagligen.

Imorgon på Vård och Omsorgsnämndens arbetsutskott kommer förvaltningens utredning om införandet av Lagen om Valfrihet i Eslöv upp. Beslut kommer att tas av nämnden i september och i Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i oktober. Förvaltningen har gjort en gedigen utredning och förslaget utmynnar i att LOV införs inom hemtjänsten för insatserna personlig omvårdnad, service och ledsagning samt för matdistribution.

Nu återstår den politiska behandlingen förhoppningsvis skall inte ideologiska skygglappar stoppa införandet av valfrihet inom Eslövs vård och omsorg. LOV är en viktig reform som kommer att öka kvalitén för den enskilde – vården och omsorg i Eslöv är bra och blir ännu bättre med LOV.

onsdag 1 juli 2009

Fritt fram att hissa EU-flagg även i Eslöv


Så har Sverige idag tagit över rodret för EU. Under de kommande sex månaderna är det Sverige som leder EU. Sverige kommer att verka för EU:s utvidgning, för en Östersjöstrategi, för en gemensam asylpolitik inom EU samt för att ett globalt klimatavtal undertecknas i Köpenhamn i december. Till detta kan läggas finanskrisen. Världens blickar kommer att vara riktade mot Sverige de närmaste sex månaderna.


Folkpartiet i Eslöv tycker att EU är viktigt och att Eslöv är en del av EU. Vi väljer vem som skall representera oss i Europaparlamentet och vår regering och riksdag har stort inflytande i EU. Våra regionala och kommunala intresseorganisationer finns representerade i Bryssel. Vi vill att Eslöv skall uppmärksamma detta faktum och lika naturligt som det är att ha kommunflaggan på våra flaggstänger vid stadshuset och Stora Torg lika naturligt borde det vara att EU-flaggan hänger där.


I Eslöv är intresset svalt bland de styrande för att visa vår tillhörighet med EU. Ingen EU-flagga fanns hissad i Eslöv på EU-dagen den 9 maj. Ingen EU-flagga fanns hissad i Eslöv under det nyligen avslutade valet till europaparlamentet - inte ens på valdagen! Ingen EU-flagga fanns hissad idag när Sverige tog över ledarskapet för EU. Bedrövligt!


Det har sagts oss att Eslöv inte har någon EU-flagga (men enligt SKDs kommunreporter i Eslöv, Sigvard Olsson, skall kommunen ha en flagga). Folkpartiets ordförande Daniel Rhodin och gruppledaren Lesley Holmberg överlämnade två EU-flaggor till Eslövs kommun och dess medborgare i Stadshusets. Flaggorna mottogs av vikarierande kommundirektören och kulturchefen Eva Hallberg.


Vår förhoppning är givetvis att EU-flaggorna skall finnas hissade vid stadshuset och på Stora Torg i fortsättningen.


(Bilden: Folkpartiets ordförande Daniel Rhodin överräcker två EU-flaggor till Kulturchefen och vik. Kommundirektören Eva Hallberg under överinseende av SKD:s kommunreporter Sigvard Olsson).


Folkpartiets förhoppning är nu att flaggorna används och visar att Eslöv är en del av EU. Vi ser inga hinder att EU-flaggorna används redan idag under Sveriges ordförandeperiod.

lördag 13 juni 2009

Hot går före hut!

Partiöverläggningarna om kommunens organisation för politiken, förvaltningarna och myndighetsutövningen har nu haft sitt möte nr 2. Till mötet den 9 juni skulle vi haft ett utredningsmaterial på konsekvenserna av att slå ihop utskotten Arbete & Försörjning och Gymnasie- och Vuxenutbildning till en ny nämnd att ta ställning till. På fredagen, vid lunchtid, fick vi gruppledare ett hastigt skrivet mail med socialdemokraternas förslag. Det var det "utredningsmaterial" som vi skulle ta ställning till. Det var inte det material som vi varit överens om vid första mötet att vi skulle ha. Allianspartierna förkastade den så kallade utredningen.

Överläggningarna var ett krav från Allianspartierna för att gå med på den underliga ombildningen av kommunstyrelsen och nerläggningen av nämnden för gymnasie- och vuxenutblldningen som bara hade ett syfte, att bli av med KS förste och andre vice ordförande. En mycket konstruerad organisationsförändring där socialdemokraterna gav bort en ks-plats till Sverigedemokraterna för att nå sina syften. Denna omorganisation var det undantag som bekräftar regeln att inte göra stora ändringar i den politiska nämndsstrukturen och förvaltningen under pågående mandatperioden. I Eslöv har vi haft överenskommelsen att det skall finnas enhällighet och klar politisk majoritet för en förändring och att den skall göras vid mandatskifte.

Nu har det gått två månader och Socialdemokraterna är på väg att bryta denna överenskommelse. Cecilia Lind lät meddela att om vi inte går med på att anställa en förvaltningschef för GoV och A&F och slå ihop dessa två utskott till en ny nämnd från och med den 1 januari 2010 kommer socialdemokraterna lägga denna organisationsförändring i budgeten. Hot går före hut!

Vad vill folkpartiet med denna organisationsöversyn? Vi har framfört att vi vill ha en total översyn av kommunens politiska organisation, vår förvaltningsorganisation och hur vi har organiserat myndighetsutövningen. Vi ställer frågan har vi den mest effektiva organisationen för att ge medborgarna den bästa servicen och kvalitén på kommunens tjänster. Vi vill vända på alla stenar och se om vi kan göra något bättre. Vi vill att denna översyn skall vara klar i maj 2010 för att kunna beslutas i KF före valet i september.

Socialdemokraterna säger nej till en sådan översyn och menar att det är alldeles för omfattande och omöjligt att göra. Självklart är det inte så. Det socialdemokraterna inte vill se är att besluten om genomförande av eventuella förändringar görs etappvis men att själva strukturen skall vara klar före valet. Socialdemokraterna vill göra förändringar löpande, ad hoc, utan att ha en klar bild av helheten och vart man vill komma. Detta ställer inte Folkpartiet upp på.

Vi i Folkpartiet har gjort en omvärldsanalys och kunnat konstatera att det finns något rätt svar på hur en kommun skall organiseras. Mångfalden av modeller för kommunernas organisation av politik – förvaltning – myndighetsutövning är stor. Eslöv har en modell där vi har en nämnd, en förvaltning och där kommunstyrelsen är både en strategisk och verkställande nämnd. Enligt Folkpartiet skall kommunstyrelsen endast vara ett strategiskt ledningsorgan för kommunen. Vi vill också att kommunfullmäktige som är det enda folkvalda organet skall få större möjligheter att jobba med demokratifrågorna. Vi ser gärna att det finns en ekonomiberedning i kommunfullmäktige. Vi kan också tänka oss att samtliga politiker ingår i något geografiskt utskott. Vi kan tänka oss att de olika råden (pensionär, handikapp, brottsförebyggande, folkhälsa, ungdomsfrågor) sorterar direkt under kommunfullmäktige. Kommunfullmäktiges ordförande borde ha titeln "Borgmästare", detta för att få en bättre anknytning till europa och världen där högste ansvarige politiker i kommunerna är Borgmästaren.

Vi diskuterar en nämnds- och förvaltningsstruktur där en förvaltning kan jobba mot olika nämnder – mindre nämnder och större förvaltningar. En sådan modell skulle innebära att fritidspolitikerna får större möjligheter att specialisera sig och större förvaltningar kan jobba flexiblare både ur ett medarbetarperspektiv och kunskapsperspektiv. Vi vill ha ett organ som sköter produktionen av tjänster och service. Med en sådan organisationsstruktur blir politiker- och tjänstemannarollen tydlig.

Som det ser ut för dagen upplever jag socialdemokraterna som ovilliga och att dom nu kör sin välkända strategi förhala – fördröj – förkasta. Nu när socialdemokraterna har stärkt sin makt genom organisationsförändringen 1 april genom att dom har egen majoritet i KS på grund av att Sverigedemokraterna aldrig är fulltaliga i KS och KF och kan utöva sin vågmästarroll. I min egen nämnd (Vård och Omsorg) ser jag aldrig till Sverigedemokraternas ledamöter och därför får Alliansen majoritet. Men våra förslag förändras för det mesta i KS och KF.

Vi i Folkpartiet har specialstuderat Linköpings organisation och tror att Linköpings erfarenheter till stora delar kan överföras till Eslöv även om Linköping är en betydligt större kommun. Detta vill vi i Fp nu återstår och se hur långt vi kan bli överens med övriga partier.

torsdag 28 maj 2009

Replik till Johan Andersson, ordförande socialdemokraterna i Eslöv.

Socialdemokraterna i Eslöv vill nu skjuta över fokus på allianspartierna för sitt eget tillkortakommande i Gymnasie- och Vuxenutbildningsfrågan. S-ordförande Johan Andersson påstår att när det stod klart att ordföranden inte hade förtroende lämnade hon alla sina politiska uppdrag. Detta är ett väl magstarkt påstående. Var och en som följt den socialdemokratiska debatten på insändarsidorna, i nämnder, styrelser och uttalanden i media vet att Johan Andersson far med osanning.

Socialdemokraterna fick med stöd av allianspartierna igenom en i mitt och folkpartiets tycke ytterst tveksam omorganisation av kommunstyrelsen och överföringen av gymnasie- och vuxenutbildningsfrågorna till kommunstyrelsen (se fpeslov.blogspot.com – 4 mars). Till den nyvalda kommunstyrelsen valdes inte den gamla kommunstyrelsens förste viceordförande tillika ordförande för GoV-nämnden. Ordförande tvingades bort med en konstruerad omorganisation (där socialdemokraterna skänkte en plats till Sverigedemokraterna) med ett enda syfte. Dessutom finns vederbörande kvar i kommunfullmäktige.

I nya Kommunstyrelsen finns det även andra s- och v-ledamöter som inte heller fick ansvarsfrihet från fd Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Trots utebliven ansvarsfrihet hade inte socialdemokraterna och vänsterpartiet något problem med att välja in dessa personer i kommunstyrelsen och Utskott för Gymnasie- och vuxenutbildning. Är det skillnad på ”icke ansvarsfrihet” för röda och blå ledamöter?

Lesley Holmberg (FP)
gruppledare

När jag skrev ovanstående insändare hade jag inte kännedom om att Ann Laurentz lämnat in sin avsägning av uppdraget som KF-ledamot. Men att tro att Ann Laurentz lämnat sina politiksa uppdrag som toppnamn för socialdemokraterna i Eslöv frivilligt är helt osannolikt för var och en som följt debatten mellan Cecilia Lind och Ann Laurentz i media. Ann Laurentz tvingades bort från sina politiska uppdrag.
/Lesley
SKD

torsdag 14 maj 2009

Intensiva veckor

Det är mycket nu - val till Europaparlamentet med allt vad det innebär i kampanjande för Olle Schmidt och att prata om vikten av att rösta även i EU-valet. Det är budgetdiskussioner som för ovanlighetens skull har fungerat bra i vård och omsorgsnämnden. Där vi i alliansen och s-gruppen kunde bli eniga utom i målformuleringen om att jobben skall finnas i Eslöv också där vi menar att Vård och Omsorg kan bidra till fler jobb i Eslöv genom att göra det möjligt även för andra typer av vårdföretag konkurera med kommunen på lika villkor. Men som vanligt satte röd sida sig på hasorna när valfrihets- och konkurrensfrågor i vård och omsorg diskuteras. S-gruppen föredrar att det skall vara politiker och tjänstemän som bestämmer om vad som är bra kvalitet för den enskilde. Dom går i otakt med personal och medborgare som inte räds att det skall vara fritt val även i Eslövs vård och omsorg.

Så blev det då som vanligt att Alliansen fick majoritet i vård och omsorgsnämnden på grund av att Sverigedemokraterna uteblir för sammanträdena i VoO. Nu går vårt budgetförslag och målskrivning vidare till kommunstyrelsen där den röda sidan brukar ha majoritet och då justeras vårt förslag till socialdemokraternas förmån. Nästa instans blir så kommunfullmäktige där ingen vet vilket förslag som kommer att vinna, beroende på hur Sverigedemokraterna röstar.


Så har då demokratiutredningen haft sitt första möte. Denna demokratiutredning var ett krav från oss i Alliansen för att gå med på omorganisationen av Kommunstyrelsen och gymnasie-och vuxenutbildningen. Nu gör kommundirektören en utredning på konsekvenserna av att ha utskotten under KS och om vi skall anställa förvaltningschefer innan utredningen är klar i maj 2010. Det som vi diskuterar inom Folkpartiet är de erfarenheter som Linköping har sen början av 90-talet av sin organisation. Vi har fokus på hur man kan förstärka politikerrollen och få till en effektivare förvaltning. Det handlar om att göra politiken synligare och att bryta tjänstemannaberoendet – en del kallar det tjänstemannavälde. Det skall bli spännande och delta i demokratiarbetet. Förhoppningsvis kan vi bli överens över blockgränsen.


Flygstaden är ett annat hastigt uppkommet projekt. Där jag ser att alliansen i Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden återremitterat ärendet för att få reda på vad det kostar kommunen. Detta är inte utrett. Skall vi nu investera i nya handelsområden är det självklart att alla fakta skall vara välkända - åtminstone för beslutsfattarna.


På lördag är det valupptakt för Folkpartiet i Skåne. Fp Eslöv tjuvstartade på Europadagen. Från och med söndag kommer valaffischerna upp (och fps kommer ut under veckan). Från och med onsdagen den 20 maj kan man rösta på biblioteket och filialbiblioteken samt på Stadshuset under ordinarie öppettider. På lördagen den 23 kan du träffa oss i Fp på torget. Pingstafton är det vårmarknad i stan och då finns vi där. Nationaldagen, dagen innan valet, hittar Folkpartiet i Harlösa. Plus en del andra aktiviteter som vi kommer att göra under denna korta men intensiva Europavalkampanj.


/Lesley

fredag 8 maj 2009

Nu etableras en familjecentral i Eslöv

En ny familjecentral kommer att etableras i Eslöv. Bakom satsningen står Region Skåne (Barnhälsovården Tåbelund) och Eslövs kommun. Familjecentraler handlar om att socialtjänst, barnhälsovård (BVC) och andra insatser samlas så att olika yrkeskategorier kan stödja barnfamiljen. Vi i femklövern i Region Skåne hoppas på att fler familjecentraler kommer att startas runt om i Skåne. 

För att tidigt upptäcka och kunna förebygga situationen hos socialt utsatta barn är det viktigt att olika aktörer samarbetar för tidig upptäckt, säger Gilbert Tribo (Fp) ordf i Närsjukvårdsberedningen i en kommentar. 

fredag 24 april 2009

Varför röstar inte eslovsborna i europavalet?

Endast 32,1 % (7018) av de röstberättigade eslövsborna röstade i europaparlamentsvalet 2005. Detta trots att ca 60 % av alla beslut som fattas i europa påverkar oss som lokalpolitiker och därmed eslövsbornas vardag. Men det är klart om inte vi lokalpolitiker lyfter EU-frågorna och pekar på vikten av att vara med i EU, varför skall då vanligt folk bry sig.

Ett sätt att lyfta Europafrågorna och göra dom nära är att ha EU-flaggan hissad utanför stadshuset och på Stora Torg som en daglig påminnelse om att vi är en del av Europa. Likaväl som vi kan markera med kommunflaggan för alla som passerar att dom är i Eslövs kommun. Nu tycker säkert en del att motionen också skulle ställt krav på att den svenska flaggan skall vara hissad. Det är helt Ok för mig att tillsammans med EU-flaggan ha den svenska och Eslövs kommunflagga hissade.

Själv är jag positiv till EU och tycker Olle Schmidt gör ett storartat jobb i Europaparlamentet.

/Lesley

Till motionen

Läs också SDS

tisdag 14 april 2009

Var är våra gamlingar?

Hur kan det komma sig att vi har tomma lägenheter i våra särskilda boenden? Hur kan det komma sig att inga biståndsansökningar kommer in till vård- och omsorgsförvaltningen om särskild boende? Följaktligen görs inga avslag hos våra biståndsbedömare.

För ett år sedan fick vi böta för att vi inte verkställde beslut i tid – nu har vi tomma lägenheter? För ett år sedan visade prognoserna att vi runt 2013 skulle behöva fler vård- och omsorgsboendeplatser. Idag börjar behovet enligt prognoserna öka 2014 – 2015.

Situationen är unik. Jag har sysslat med äldrefrågor i kommunen sen början på 90-talet och aldrig upplevt av vi har överskott på vård- och omsorgsboende. Jag är konfunderad.

torsdag 9 april 2009

Grattis EAI Pingis till 5:e SM-guldet!

Vi i Fp Eslöv gläds med familjen Andersson och spelarna. Härligt med så tajta matcher som mot Söderhamn. Spännande och kul när Stenberg och danske Kasper fick bli matchhjältar.
Nästa säsong hoppas vi åter på europacupmatcher i Eslöv och givetvis på ett 6.e SM-guld.

Nu gör vi vågen för det 5:e SM-guldet i rad!

tisdag 7 april 2009

Budgetförstärkning

Alliansregeringen flaggar idag upp för att förstärka kommunernas kassa med 17 miljarder – 7 miljarder 2010 och 5 miljarder vardera åren 2011 och 2012. Pengarna är välkomna förstärkningar i den ekonomiska krisens skugga. Regeringen öppnar också upp för möjligheten att förändra balanskravet och göra det möjligt att ta med över- eller underskott till nästa år. Ett krav som Fp drivit.
För oss i Eslöv innebär budgetförstärkningen att vi får totalt ökade statligt bidrag med drygt 40 miljoner på treårsperioden. 2010 ökar statsbidraget till Eslöv med nästan 16,5 miljoner och 2011 och 2012 vardera 11,7 miljoner.
Röd sida tycker givetvis att regeringen är snål. Låt oss vara glada för att det finns pengar över i statskassan. Om Mona hade fått bestämma så hade pengarna legat i kassakistorna hos SAAB och Volvo vid det här laget. Jag tycker det är betydligt bättre att vi i kommunen får det lite lättare att behålla en hög kvalitet i kommunens vård, omsorg och skola. Självklart krävs det prioriteringar och sparsamhet i kommunens verksamheter framöver.
Eslöv kommer definitivt inte att ha råd med stora felprognostiseringar av typen gymnasieskolan.

DN

måndag 6 april 2009

Intresserad av fildelningsdebatten - ny bok (lagligt) på Pirat Bay

Piraterna - De svenska fildelarna som plundrade Hollywood
Nu som legal ljudbok på Ordfront Ljud och Storytel.

1,2 miljoner svenskar säger att de laddar ner film och musik regelbundet. Branschen beräknar att 13 miljoner filmer laddades ner i Sverige förra året. Musikindustrin säger att försäljningen minskat med 40 procent sedan år 2000. Sverige ligger i frontlinjen för fildelningsrörelsen. I USA har det bland annat startats ett piratparti med det svenska som förebild. Historien om The Pirate Bay, Piratbyrån, Piratpartiet och slaget om upphovsrätten är dramatisk. Kriget mellan fildelarna å ena sidan och industrin och upphovsrättsförsvararna å den andra kommer att pågå lång tid framöver, bli både aggressivare och beröra allt fler människor.
I "Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood" får läsarna följa piratrörelsens framväxt från fildelningens början på nittiotalet till det att Gottfrid Svartholm Warg startar The Pirate Bay på en server i Mexiko, via katt och råttaleken mellan jurister och fildelare, razzian och rättegången mot The Pirate Bay, och de avtryck som piratdebatten lämnar i rikspolitiken. Boken är baserad på intervjuer med pirater, åklagare, antipiratbyråns folk och internationella experter. Vad kommer att hända med kulturlivet och medierna när den nya generationen vant sig vid att information och underhållning är gratis?
Imorgon den 7e april släpps ljudboken "Piraterna - De svenska fildelarna som plundrade Hollywood" exklusivt via mobilstreamingtjänsten Storytel. Genom att smsa BOKPIRAT till 71160 får man hela ljudboken streamad direkt till sin mobil för endast 19 kr. Boken är drygt 8 timmar lång.
Det som är speciellt med denna release är att vi kommer utnyttja The Pirate Bay som en marknadsföringskanal.
Tre kapitel kommer läggas ut på The Pirate Bay som previews med instruktioner om hur boken kan köpas i sin helhet.
Istället för rop om fängelse och straff, utnyttjar vi här tekniken för att nå nya målgrupper.

Här är en artikel om utgivningen av ljudboken "Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood" :
http://www.metro.se/2009/04/06/9580/pirate-bayboken-till-laglig-nedladdni/
--
Mattias Lundgren
Producent och förläggare
0709-528362
Ordfront Ljud AB
Nordenskiöldsg. 19A
211 19 Malmö
mattias@ordfrontljud.se
www.ordfrontljud.se

fredag 3 april 2009

Apropå kommunens ekonomi

Klok ekonomisk strategi innebär att samla i ladorna när det är goda tider för att ha reserver när det blir dåliga tider.
De senaste åren har vi i kommunfullmäktige fått höra en triumferande kommunstyrelseordförande peka på de stora överskotten gentemot budget. Var blev dessa överskott av?
Socialdemokraterna har inte brytt sig. Detta syns tydligt när man tittar på tabellerna över ”nettokostnadernas andel av skatteintäkterna”. Man behöver inte vara nobelpristagare i ekonomi för att inse att om man använder 99 – 100 % (2008 100,6 %) av intäkterna blir där givetvis inget över till att stoppa i ladan för sämre tider. Nu hade vi behövt reserver.

Inför budgetarbetet 2010 har kommunledningen begärt av nämnderna att konsekvensbeskriva 100 % och 98 % av rambudgeten.
För verksamheten inom vården och omsorgen innebär en 2 % neddragning av budgeten 9 miljoner. Givetvis innebär 2 % betydande summor för våra kostnadskrävande verksamheter (vård, skola och omsorg). Samtidigt är dessa verksamheter avgörande för de enskilda eslövsbornas välfärd.

Kan vi räkna med hjälp från regeringen? Ja, jag tror att i höst får vi se att regeringen gör avsättningar för att hjälpa kommunerna ekonomiskt 2010. För 2009 har regeringen redan gjort inkomstförstärkningar till kommunerna genom de sänkta arbetsgivaravgifterna och den kommunala fastighetsavgiften (tidigare statliga fastighetskatten). Om kommunen gör prognosmissar kan knappast regeringen lastas för det.

fredag 20 mars 2009

Fel igen

Felbudgeterat igen – först gymnasieskolan och nu i Service Tekniks verksamhet måltiderna på gymnasiet och i förskolan. Karidalsköket går inte ihop på grund av för få ätande. Nu vill servicenämndens ordförande Lars Månsson (s) stänga köket. - Det är upp till Vård och Omsorg att sätta ner foten för hur de vill ha det, tycker han.

Men hallå, det finns ett beslut i vård och omsorgsnämnden, tagit i full politisk enighet om att få lägga ut Karidalköket på entreprenad. Detta stoppades effektivt av socialdemokraterna genom att bland annat skylla på att maten till förskolorna skulle ligga kvar hos Lars Månsson och servicenämnden. Nu försöker Lars skylla över långbänken på vård och omsorg. Bromsklossarna sitter inte i vård och omsorg utan snarare på kommunledningen och i servicenämnden.

Hoppas nu att vi äntligen kan få snabba beslut så vi kan få en bra service till våra pensionärer som gärna skulle vilja ha möjligheten att äta en god lunch med bra service på Karidal till ett hyfsat pris.

Tidigare inlägg här på fpbloggen om Karidalköket.

Lesley Holmberg
Vice ordförande VoO-nämnden

onsdag 11 mars 2009

Attraktiv serviceboende för äldre

I skånskan läser jag om hur Junihus snabbt kommer på banan för att ändra Sahlinhuset till ett boende för äldre (70 +). Om nu det privata vårdbolaget Partnergruppen snabbt kan avlasta Eslövs hemtjänst - har jag svårt och förstå varför det skall vara så krångligt att få till ett kommunalt beslut om Fritt Val. Speciellt som det redan införts kundvalsystem i ett 70-tal svenska kommuner. Uppenbart är att de äldre i Eslöv finner det attraktivt att flytta till ett serviceboende - annars hade knappast privata Partnergruppen vågat satsa.

Att Eslövs äldreomsorg håller hög klass kan du läsa om på socialstyrelsens äldreguide.
Värt att notera topplaceringen för Partnergruppens boende i Eslöv (fd HÅkanssons).

onsdag 4 mars 2009

Slutet på sandlådekriget?

Nu börjar vi skymta slutet på den politiska sandlådan i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Lösningen är minst sagt unik. Jag har aldrig varit med om eller hört talas om någon kommunstyrelse som har haft två vice ordförande som båda tappat sina partiers förtroende. Jag har heller aldrig hört talas om att man upplöser en hel nämnd och flyttar ansvaret för verksamheten till kommunstyrelsen.

Tisdagskvällens kommunstyrelsesammanträde i Eslöv var ingen rolig upplevelse. Jag har fått en del frågor om varför vi i Alliansen inte fällde socialdemokraterna? Svaret är enkelt – den röda sidan har 23 mandat – blå sida 20 och Sverigedemokraterna 5 (en av deras sex stolar är tom). Detta innebär i praktiken att röd sida kan fälla en blå kommunledning när det behagar dom, t ex inför budgeten i höst. Det politiska kaoset i Eslöv skulle fortsätta med ett år kvar till valet. Dessutom behöver Eslöv mer än någonsin nu en stark kommunledning som kan handskas med lågkonjunkturen, problemen i gymnasieskolan, den ökande arbetslösheten och de kraftigt minskande skatteintäkterna. Vi har inte råd med ett politiskt kaos i Eslöv.

Det finns inte något som kan få mig att anse att det är bra med att Gymnasie- och vuxenutbildningen i Eslöv mår bäst under ett KS-utskott med 5 personer + ersättare. Ur demokratisk synpunkt är det högst diskutabelt. Kommunstyrelsens främsta uppgift är att vara ett strategiskt organ och leda arbetet i kommunen. Kommunstyrelsen skall inte vara något verkställande verksamhetsorgan som gräver ner sig i detaljfrågor.
Men, Lesley hur tusan kan du då rösta för förslaget? Mitt svar. - Det var det enda förslaget som i nuläget är politiskt och juridiskt hållbart. Att låta kaoset fortsätta vore en katastrof för Eslöv.

I folkpartiet ville vi i stället minska kommunstyrelsen till 11 ledamöter + ersättare och lyfte ut utskottet för Arbete & Försörjning till en ny nämnd med gymnasie- och vuxenutbildningsfrågorna under samma hatt. Vi var beredda att diskutera 13 eller 9 ledamöter + ersättare till denna nämnd. Hade det funnits mer tid till förankring och diskussion tycker jag detta hade varit ett betydligt bättre alternativ än det som nu blir verklighet. Dessutom hade vi endast behövt en förvaltningschef i stället för två.
Vi får föra diskussionen vidare i den demokratiutredning som skall göras och tillsättas av den nya kommunstyrelsen. Utredningen skall vara klar före nästa val.

För mig och Folkpartiet är det just nu allra viktigaste att få slut på det politiska sandlådekriget som endast producerar förlorare och politikerförakt. Vi vill diskutera politik. Vi vill att alliansen skall vinna makten i valet 2010 med ett starkt socialliberalt Folkparti.

/Lesley

SKD

måndag 2 mars 2009

Hälsoval Skåne ökar tillgängligheten

På Folkpartiet Eslövs årsmötet förra veckan pratade jag om Hälsoval Skåne. Med start den 1 maj införs Hälsoval Skåne. I Hälsoval Skåne kommer skåningen att välja en vårdenhet (vårdcentral) och en vårdtyngdsbestämd patientpeng är kopplad till medborgaren. Eftersom pengarna följer medborgarens val motiveras vårdgivaren till att ha en god tillgänglighet och hög kvalitet, ty är medborgaren inte nöjd kommer hon att välja en annan vårdenhet. Det betyder att makten förflyttas till medborgaren.

Målsättningen är att stärka tillgängligheten i den sjukvård som bedrivs nära medborgaren. Idag upplever alltför många skåningar att det är svårt att komma till på vårdcentralerna. Tiderna är slut och på vissa håll kan man inte boka tider längre än två veckor i taget. Jag är övertygad om att vi kommer att få se bättre tillgänglighet, exempelvis genom fler planerade hembesök och mer individuellt anpassade lösningar. Under våren utökas möjligheten att använda internet vid kontakten med vårdcentralen, exempelvis när man behöver förnya recept. Det är inte en dag för tidigt! 

I Hälsoval Skåne kommer vårdenheterna att ha större frihet än i dag att anpassa verksamheten lokalt efter patienternas behov och efter egna tankesätt. Det ligger i linje med vår övertygelse att ingen vet bättre än de som arbetar i vården hur sjukvården utformas bäst i praktiken och att makten i sjukvården därför ska ut till medarbetarna. På så sätt skapar vi den mångfald av arbetssätt som eftersträvas.

Offentliga såväl som privata vårdenheter att få en licens, ackreditering, om de uppfyller de krav som Region Skåne ställer. Vi ställer samma höga kvalitetskrav på alla vårdgivare som ersätts med offentliga medel. Vårdenheternas möjlighet att locka till sig patienter ligger i att ha en hög kvalitet och tillgänglighet, d.v.s. nöjda medborgare. Det finns flera vårdvals-system i Sverige. Till skillnad från Stockholm kommer vi att satsa extra på områden med en social problematik. Då lever vi upp till devisen om att vård ska ges efter behov.  

Den som vill läsa mer kan gå in på skane.se/halsoval

Hör gärna av dig med synpunkter till undertecknad. 

/Mats Persson, Regionråd för Folkpartiet
mats.persson@liberal.se


lördag 28 februari 2009

De unga liberalerna tar över

Vad härligt att våra yngre medlemmar vill engagera sig och ta över Folkpartiet. I torsdags hade Folkpartiet i Eslöv sitt årsmöte på Ringsjö Wärdshus. Då valdes Daniel Rhodin, Örtofta enhälligt till ny ordförande. Du som följer vår blogg känner Daniel och vet att integritetsfrågor, familje- och skolpolitik är några av hans hjärtefrågor. Daniel har också plats i kommunstyrelsen som ersättare. Det skall bli härligt att jobba för folkpartiet och liberlismen sida vid sida med honom.

Som årsmötesgäst hade vi bjudit in Mats Persson. 28-årig doktorand från Lund som i veckan valdes till nytt regionråd efter Marita Sander-Schale, Lund. Mats förklarade tankarna i Hälsoval Skåne och svarade på frågor om regionpolitiken. Trots sin ungdom har Mats gedigen erfarenhet av politiken först som vice ordförande i Liberala Ungdomsförbundet och sedan i regionpolitiken och som kommunfulllmäktigeledamot i Lund. Mats kommer att bli ett alldeles utmärkt regionråd när han blir lite varm i kläderna.

Andra unga liberaler som tar för sig i politiken är Torkild Strandberg, välkänt kommunalråd och fd riksdagsledamot från Landskrona. Christer Sörliden, Helsingborg - regionpolitiker. Lisa Flinth som på måndag börjar som ombudsman för Folkpartiets skåneförbund. Jag skulle kunna göra listan hur lång som helst över skånska yngre liberaler som tar över.

Jag tycker det är härligt! Det våras för liberalerna i Skåne!
/Lesley

Europavalet 7 juni

Om tre månader är det dags att gå till valurnorna och välja representanter till Europaparlamentet. Valdagen är den 7 juni. Man kan förhandsrösta från den 20 maj.

Europaparlamentsvalet är viktigt. Besluten som fattas där påverkar vår vardag. För att bara ta ett exempel - utfasningen av energislukande glödlampor och övergången till energisparlampor.

Jag tror det är viktigt att vi som är liberala europavänner pratar med våra vänner om europa, via mail, sms, insändare - i alla sammanhang som vi träffas prata engagerat om europa.

Här på fp eslövs bloggsida hittar du länk till Olle Schmidt och här nedan till folkpartiets europaprogram.

Engagera dig i europavalet och rösta - gärna på Olle Schmidt.

Folkpartiets europaprogram

/Lesley Holmberg

måndag 23 februari 2009

Upp ur sandlådan

Uppdatering: Många tidningar tar upp nyheten.

SvD
Sydsvenskan
Corren
Aftonbladet
Sveriges Radio
Göteborgsposten
HD

Det politiska ledarskapet i Eslöv har under en längre period fungerat dåligt. Detta är allvarligt då vi står inför en djup lågkonjunktur som kommer att drabba även Eslöv samtidigt som problemen i Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden fortsätter. Det är dags för oss som har ansvaret för det politiska ledarskapet i Eslöv att komma upp ur sandlådan. Vi måste börja ta ett gemensamt ansvar för Eslövs bästa.

Allianspartierna och socialdemokraterna har enats om ett förslag som innebär att Kommunstyrelsen och Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämndens ledamöters uppdrag återkallas av kommunfullmäktige. Nya ledamöter kommer att väljas. Detta kommer att ske på kommunfullmäktige den 30 mars.

Detta innebär att moderaternas Henrik Wöhlecke kommer att nomineras av Allianspartierna till uppdragen som kommunalråd och kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Folkpartiet och övriga allianspartier kräver samtidigt att en utredning kring hur kommunens demokrati och organisation kan förbättras och att denna utredning skall vara klar till mandatskiftet 2010.

Från Folkpartiets sida anser vi det oerhört viktigt att demokratifrågorna hamnar i fokus. Organisationen måste få en effektiv och modern ledningsorganisation som tar hänsyn till de tre benen - politik, myndighetsutövning och produktion av tjänster och service.

Vi ser gärna att Linköpings organisation kan ligga till grund för diskussionerna kring hur Eslövs nya demokratistruktur kan se ut.

Linköping
SKD

/LH

måndag 16 februari 2009

Vill (s) införa Fritt Val?

Varför skall Eslövs Vård och Omsorg behöva 7 månaders utredande för att ta fram ett beslutsunderlag till oss politiker om Fritt Val? Varför skall man behöva ytterligare ett år för att införa Fritt Val? Speciellt som kommunen fått 2 miljoner av staten för att genomföra processen för införande av Fritt Val.

För något år sedan var VoO Au + tjänstemän på studiebesök i Linköping för att se och lära om Linköpings erfarenheter och lösningar kring Fritt Val. Du kan läsa om Linköpings färdiga koncept och mångåriga erfarenhet av valfrihet inom hemtjänsten. Klicka här.

Min slutsats är att socialdemokraterna i Eslöv gör allt för att slippa införa Fritt Val i Eslöv. Dom tycker fortfarande att politiker och tjänstemän är bättre på att se vilken vård och omsorg som är bäst för dig. Jag tror att du själv är bäst på att veta vilken vård och omsorg du behöver och vem som skall ge dig den servicen.

/LH

måndag 9 februari 2009

Maktens arrogans

"Värmeverket är idealiskt placerat!!"

Så lyder rubriken på Christer Wallins insändare den 8 februari. Hur kan man som företrädare för moderata väljare vara så okänslig?

Visst! Sett ur ett snävt Lundaperspektiv. Men jag trodde att man som ordförande för ett stort aktiebolag som är berett på att investera 2,5 miljarder i ett kraftvärmeverk hade lite större vyer än ren lundensisk bypolitik.

Att Örtoftaborna med paret Melinder i spetsen känner sig övergivna och totalt överkörda är för mig, som engagerat mig i frågan självklart.

Ärendet har inte skötts på ett proffsigt sätt. Lunds Energi har haft en gräddfil när de ansökt om att få bygga kraftvärmeverket i Örtofta. För drygt ett år sedan överklagade jag Miljödomstolens beslut om att ge tillstånd att bygga kraftvärmeverket. Naturligtvis avvisades mitt överklagande. Jag var ju inte sakägare. Jag bor ju tre mil från kraftvärmeverket. Man undrar ju när man ska engagera sig. Makarna Melinder, som direkt drabbas, anses ju inte trovärdiga eftersom dom talar i egen sak och jag som inte är drabbas direkt ska hålla tyst. Kvar blir bara ett antal ljumma politiker och tjänstemän som värnar om sina egna uppdrag och befordringsmöjligheter.

När ärendet presenterades 2005 för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige var det en ekonomisk fråga för Eslövs kommun som delägare i Lunds Energi. Var man beredd att godkänna en investering i ett kraftvärmeverk som beräknades kosta 950 miljoner kronor. Man accepterade detta och hade inget att erinra mot att man utredde förslaget om att placera verket i Örtofta. Av handlingarna framgår dock klart att ärendet skulle beredas i vanlig ordning, dvs man skulle ta fram det beslutsunderlag som krävs enligt miljöbalken och bygg- och planlag.

Eftersom en lokalisering till Örtofta strider mot kommunens översiktsplan ansåg jag att det var viktigt att det verkligen klargjordes att det inte fanns något annat bättre alternativ. Jag ville få utrett om det inte fanns en möjlighet att bygga ett mindre verk för att täcka Eslövs behov.

Jag tycker inte att det är rimligt att Örtoftaborna skulle behöva offra sin miljö för hjälpa Lunds politiker att lösa sitt energiproblem. Örtofta är ett samhälle med stora potentiella utvecklingsmöjligheter. Och med tanke på avvecklingen av EU:s jordbrukssubventioner så har nog sockerbruken i Sverige sin framtid bakom sig.

Om hr Wallin hade sagt att ibland får man offra 17.5 hektar av bästa jordbruksmark, ett vackert kulturlandskap, en fantastisk miljö samt ett känsligt vattenområde någon annanstans för att slippa lägga en jätteindustri inom Lunds kommun så hade det varit renhårigt. Men att istället gå till personangrepp och påstå att Melinders far med en blandning av villfarelser och rena lögner i stället för att sakligt bemöta kritiken och inse att miljööverdomstolen hade rätt, finner jag oproffsigt av en styrelseordförande.

Solweig Lewin
Ledamot i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden
Ordförande Folkpartiet i Eslöv

Sydsvenskan

onsdag 4 februari 2009

Kris i kommunledningen

Under mina snart 23 år som aktiv i eslövspolitiken har jag inte varit med om något liknande – att kommunstyrelsens två vice ordföranden tappat förtroendet bland sina egna och vägrar att lämna sina politiska uppdrag. Givetvis gagnar det inte Eslövs kommun och medborgarna.
När vi så på tisdagens kommunstyrelse tillsätter fyra tillförordnade förvaltningschefer behöver man inte vara nobelpristagare för att förstå att kommunledningen inte fungerar som en vältrimmad ledningsorganisation.

Det är speciellt olyckligt nu när vi står inför en svår lågkonjunktur och det behövs ett starkt och väl fungerande ledarskap i kommunledningen. Kanske lite mer IIP-anda även i ledningen.

I folkpartiet har vi kastat upp alla bollar i luften kring problemen med gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Vilken boll vi låter landa kommer att ta en stund av livligt diskuterande inom partiet och med våra alliansvänner. Vi tar tacksamt emot alla konstruktiva förslag och ideér för den fortsatta diskussionen. Vårt mål är att hitta en konstruktiv lösning på ”gökungen” gymnasie- och vuxenutbildningen.

Till sist noterar jag att GoV:s vice ordföranden Henrik Wöhlecke (m) uttalar sig i torsdagens SKD.

//LH

fredag 30 januari 2009

Utredning om Fritt Val igång

Så är då processen igång för att utreda införandet av Fritt Val i hemtjänsten i Eslöv. Efter 1,5 års diskuterande är processen äntligen i gång.
Tidsplanen som vi fattade beslut om på Vård- och Omsorgsnämndens AU idag ser ut som så att utredningsfasen sträcker sig längst till september i år, men får avslutas tidigare (för mig gärna i maj/juni). När då de politiska beslutet är taget, senast på September-KF, påbörjas införandefasen som beräknas ta 6 månader. Projektplanen säger att vi kan ha infört Fritt Val inom hemtjänsten tidigast hösten 2010. Min förhoppning är att vi skall kunna vara igång under våren 2010.

Eslöv har ansökt om projektpengar och fått 2 miljoner. 350 000 av dessa används under utredningsfasen. Resterande 1,65 miljoner skall användas till införandefasen. Skulle det nu bli så (gud förbjude) att det bli nej till införandet av Fritt Val i kommunfullmäktige återbetalas dessa pengar till staten.

/LH

torsdag 29 januari 2009

Replik till Kent Karlsson (Kd)

Replik till Kent Karlsson (Kd) – SKD 2009-01-29

Alla vet att folkpartiets familjepolitik inte är den samma som kristdemokraternas. I den kompromiss som ligger till grund för alliansregeringens beslut om att tillåta kommuner som så önskar att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag, är regelverket så uppstyrt att endast ca 150 familjer i Eslöv skulle komma ifråga för ett kommunalt vårdnadsbidrag. Om man tittar på de kommuner som infört kommunalt vårdnadsbidrag kan man knappast påstå att det varit avgörande för familjernas val av barnomsorg. I Eslöv uppskattar vi att det skulle kosta skattebetalarna ca 1,3 miljoner om 30 familjer av de 150, skulle välja ett kommunalt vårdnadsbidrag på 3000 kr.

Har vi råd till detta med finanskrisen bankande på vår port? Vi i folkpartiet vill först höja kvaliteten i vår befintliga barnomsorg och ha den kommunala ekonomin i ordning innan vi kan tänka oss ett kommunalt vårdnadsbidrag.

Hur vi i folkpartiet resonerade och motiverade vårt beslut att yrka avslag till kristdemokraternas motion finns att läsa på fpeslov.blogspot.com den 8 oktober och 27 oktober 2008.

Kristdemokraternas motion var en ren partimotion. Folkpartiet stödjer givetvis alltid en motion som alla fyra allianspartierna i Eslöv har undertecknat. Däremot känner vi oss inte tvingade att stödja en motion från något annat parti, speciellt om den inte överensstämmer med vår politik. Jag förutsätter att Kristdemokraterna resonerar på samma vis.

Lesley Holmberg (fp)

onsdag 28 januari 2009

Jämför gymnasieskolorna

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har starta en ny webbsida där man kan jämföra resultaten mellan landets olika gymnasieskolor. www.skl.se/jamforgymnasieskola

/LH

tisdag 27 januari 2009

Är vi överens om problemen inom räddningstjänsten?

Tyvärr blev debatten i kommunfullmäktige förryckt av ordförandes agerande. Jag tycker det är viktigt att vi får möjlighet att debattera vår räddningstjänst – därför en interpellation. Interpellationens frågor och följdfrågor är utgångspunkten för en debatt kring ämnet. I interpellationsdebatten fattas inga beslut utan syftet är att se om det finns en gemensam insikt om problemet eller klargöra åsiktsskillnader. Interpellationsdebatten är kunskapshöjande – men då måste debatten få vara fri.

Tony Hansson påpekade i sitt interpellationssvar att det är Kommunstyrelsen som har ansvaret för räddningstjänsten i kommunen. Problemet är att KS inte någon gång debatterat eller fått rapporter från Räddningstjänst syd, där Tony är 2:e vice ordförande. Vi övriga ledamöter i KS är hänvisade till www.rsyd.se för att inhämta information.
Allmänheten klagar på oss. Med all rätt.

Räddningstjänst syd klarar inte att uppnå målen. Då är antingen målen orealistiska eller så har man inte avsatt tillräckligt med resurser för att nå målen.
Antalet olyckor ökar år för år och Eslöv växer. Samtidigt minskar Eslövs kostnader för räddningstjänsten. 2006 betalade vi 18,4 miljoner och 2007 15,2 miljoner (Rsyd hemsida). Det som vi drog ner på var de sk tilläggstjänsterna.

Detta rimmar illa med den bild som kommunalrådet Cecilia Lind (s) gav på näringslivsträffen den 19 januari på Stadshuset. På direkt fråga svarade CL att 1) vi har inte dragit ner på räddningstjänsten 2) vi förstärker from oktober 2008. En bild som jag inte kände igen.
I SKD den 26 januari på Lundasidan kan man läsa om socialdemokraten Per Olsson som ställer frågan ” skulle förstörelsen på Killebäckskolan ha blivit så omfattande ifall inte räddningstjänsten fått spara så mycket?” Frågan är relevant även för oss i Eslöv eftersom vi samarbetar i räddningstjänsten inte minst i Revinge/Löberödsområdet.
”På socialdemokraternas hemsida finns ett inlägg av en tjänsteman inom räddningstjänsten. Han påpekar att den operativa verksamheten inom Räddningstjänst syd har bantats kraftfullt de senaste åren.
Han säger att i området har 40 % av personalen skurits bort. – Detta påverkar i allra högsta grad våra möjligheter att rädda liv och utveckling av bränder. Alla bränder är små i början. Ifall räddningstjänsten har tillräcklig styrka kan de så förbli, skriver tjänstemannen.” Allt enligt SKD.

Denna bild stämmer inte med den bild Cecilia Lind ger – detta ville jag fråga om. Tony ger bilden av att Räddningstjänsten inte når sina mål, tjänstemannen ger bilden av att det beror på resursbrist. Vi måste bli överens om problembilden - men då krävs en fri debatt.

Jag menar att första styrkan som når olycksplatsen omedelbart skall kunna göra en relevant skadebegränsning och räddningsinsats. Man skall inte behöva stå och vänta på att det skall komma mer folk så man kan gå in i en byggnad och bekämpa elden inne i huset. Tiden är viktig i alla moment av en räddningsinsats. Det behöver man inte vara proffs för att förstå.

tisdag 20 januari 2009

Gymnasieskolan en ekonomisk ”gökunge”

Eslövs gymnasieskola börjar allt mer ta formen av en ekonomisk ”gökunge”, för många klasser och underskott i 20-miljonersklassen. Vi har avtal med andra kommuner som gör att en omstrukturering tar minst tre till fyra år att genomföra.

Eslöv saknar ekonomiska reserver. En möjligheter är att omfördela skattepengar mellan nämnderna. Skall vård- och omsorgsnämnden minska sin ram för att kommunen skall kunna täcka upp underskotten i gymnasieskolan? Samma fråga kan ställas till grundskolan och barnomsorgen. Kanske skall vi dra in på asfalten. Kan vi dra ner på kultur och fritid? Kan vi låna till driften av gymnasieskolan? Instinktivt känner jag att inget av alternativen ovan är realistiskt och möjligt att genomföra. Vård och omsorg och Barn och familj har redan genomfört stora besparingar. Det finns inga utrymmen att dra in ytterligare på kommunens kärnverksamheter.

Självklart är jag förvånad att socialdemokraternas budget visade sig så ihålig redan efter en månad in på budgetåret 2009. Nu ser vi risken av att inte spara i ladorna i goda tider och ha reserver nu när vi står på tröskeln till en djup lågkonjunktur.

Kan vi klara budgeten och rädda välfärden i Eslöv? Eslöv har inga skulder men vi använder våra inkomster till 100 %. Eslöv ligger på plats 14 när det gäller skattesatsen. 1 kronas skattehöjning innebär ca 40 miljoner ökade intäkter till kommunkassan. En femtioöring innebär ca 20 miljoner plus– eller vad vi behöver för att klara dagens gymnasieskola.

Jag kan tänka mig att diskutera en skattehöjning på en femtioöring om man samtidigt omstrukturerar gymnasieskolan och är beredd att sänka skatten med 50 öringen när saneringen är genomförd.
Givetvis blir det skattebetalarna i Eslöv som drabbas. Jag skulle tro att det innebär ca 1000 kr i ökad skatt per år för den enskilde i Eslöv.
Det naggar på det jobbskattteavdrag som regeringen har genomfört. (Du kan se hur mycket din skatt sänks på www.jobbskatteavdrag.se). Finns det fler alternativ? Inte som jag ser det för att snabbt komma tillrätta med en sargad kommunbudget. På lite längre sikt måste vi ta hjälp av privata företag i skol- och vårdbranschen om vi skall klara välfärden i Eslöv.

lördag 17 januari 2009

Hur skall Eslövs framtida utbildningsstruktur se ut?

Mot bakgrund av att Eslövs gymnasieskolor förväntas överskrida sin budget i år med ca 15 miljoner behövs gymnasieskolans struktur förändras. Kommunstyrelsen har tillsatt en styrgrupp för Eslövs framtida skolstruktur i vilken jag ingår.

Såhär går mina tankar just nu. ­Vi skall dra ner på gymnasiet och satsa på grundskolan och förskolan. Varför? I Skåne finns det ett överutbud på runt 6000 gymnasieplatser och konkurrensen är stenhård. Överenskommelsen om ”Fritt Sök” gör det ännu svårare att förutse elevantalet på vår gymnasieskola. Bergagymnasiet bör då satsa på säkra program – utbildningar där vi är bra och kan konkurrera – Bergagymnasiet konkurrerar numera på en fri marknad.

När eleverna gör sitt val gör dom det utifrån många olika kriterier. Vilka elever kan Berga attrahera? Det bör kartläggas. När vi vet det skall vi satsa på denna elevmålgrupp.
Eslöv skall vara positiva och öppet för de som vill etablera friskolor i kommunen – både grundskola, gymnasier och förskolor.

Eftersom vi har skolplikt i grundskolan är det här och på förskolorna vi skall lägga de mesta och största resurserna. Eslöv skall vara jäkligt bra på grundutbildning – för alla.

Lesley