måndag 4 mars 2013

Världens verkstad

Jag är övertygad om att skribenterna på SvD Brännpunkt har en viktig poäng.
Den kortsiktiga vinstfixeringen i västvärlden har också lett till att företagen lägger ut allt mer tillverkning och utveckling till andra länder. Vi delar in världen i länder som tänker och länder som gör. Men de som gör kan också tänka, medan vi i västvärlden snart bara kan administrera, men inte producera något.
Hela västvärlden lider av samma sjuka. Allt som "går" att flytta till låglöneländer gör det. Ibland blir det billigare, ibland dyrare. Det finns många exempel på att kostnaderna för support, dyrbara misstag och förseningar kan äta upp hela förtjänsten med utlokaliseringen. Men det finns säkert exempel på företag som hade gått under i konkurrensen om man inte gjort det.

Den viktigaste aspekten är att man förlorar kunnandet om att producera. Effekten kommer smygande och kan i värsta fall omkullkasta företagets långsiktiga framtid om man inte efterhand suger upp motsvarande kompetens i det land man har flyttat produktionen till.

De första åren brukar gå bra. Alla ingenjörer känner till vad som är viktigt när man ska producera sin produkt och de minns tidigare misstag. Problemen dyker upp när kunskapen om nya metoder börjar falna. Färre ingenjörer har mer än en översiktlig kunskap om "hur saker går till". Man ska ha klart för sig att den dag ett företag flyttar ut sin sista produktion ur landet är det första steget i att lägga ner hela verksamheten i landet.

Det är ingen politisk fråga mer än möjligtvis indirekt. Marknadsekonomin "bestämmer", men kan komma att bli ett stort problem för ett land som Sverige. Högteknologisk utveckling kan bara långsiktigt frodas om man har egen produktion i närheten.

1 kommentar:

 1. Intressant inlägg! Men vad ska man säga om moderata parasiter i Eslöv? Inte det minsta hårt utan faktiskt så sant som det är sagt och går inte att komma ifrån som tex här:

  http://www.skanskan.se/article/20130312/ESLOV/703119829/1005/-/kommunalrad-fick-hacken-gratisklippt

  http://www.skanskan.se/article/20110923/ESLOV/709239853/-/m-politiker-tog-betalt-for-annans-tjanst

  Hoppas verkligen ni inte går till val med ett parti som tillåter det mesta i sitt led. Och sist men inte minst rena parasitfasonerna. De basunerar alltid ut att det är väl inte någon annan som ska betala men de lever inte som de lär tydligen.

  Kanske dags för resten av allians partierna i Eslöv att inse att dessa ljushuvuden inte är lätta att ta på allvar överhuvudtaget. Länkarna här är dessutom bara endel av deras märkliga fasoner.

  Bara en tanke...

  SvaraRadera