söndag 30 september 2012

Läxhjälp flera minuter i månaden

Socialdemokraterna genom Ibrahim Baylan och Mikael Damberg lovar läxhjälp till alla i en debattartikel på DN Debatt. I sak håller jag med om att tillgängligheten till lärarledd tid måste öka betydligt om man ska komma nånstans med målet att alla elever ska bli godkända för ett nationellt gymnasieprogram.

Men det skulle verkligen ha varit intressant att höra hur de interna resonemangen gick på partikansliet innan man gjorde sig omaket att skriva en jättelång debattartikel. Jag kan tänka mig de rafflande diskussionerna "kommer nån syna bluffen?", "vågar vi chansa på att inte nån tidning börjar ställa obekväma frågor om förslaget?".

För 110 miljoner för läxhjälp till alla i grundskolan är en löjligt låg siffra. Citat ur artikeln: "Med vårt förslag är det inte bara några elever som ges möjlighet till läxhjälp, alla elever ska ges läxhjälp". 

Läsåret 2011/12 gick det 888 658 elever i grundskolan. Låt oss nu säga att alla elever får läxhjälp via detta system: Det innebär alltså att det socialdemokratiska förslaget om läxhjälp motsvarar hela 123 kronor per elev om året. Men självklart är inte alla i behov av läxhjälp, så säg att bara 20% behöver denna hjälp, så motsvarar det fortfarande bara 619 kronor. Om året. 

Ja, det skulle ju minsann betyda flera minuter läxhjälp i månaden. Vilken satsning, vilken framsynthet!

Joråsåatte...

Men risken för att någon skulle påpeka detta bland journalistkåren är nog rätt liten inser jag när jag läser detta inlägg


Tidigare inlägg om skolan:
Varför förstöra en god historia med fakta?
Den anti-kompensatoriska tankegången
IV-programmet inget alternativ
Gymnasiebehörighet 2012
En fråga om prioriteringarFramtiden inom Eslövs skolor och förskolor - del 2: Högstadiet
Framtiden inom Eslövs skolor och förskolor - del 1: Gymnasiet 
...och gymnasiet sitter med svarte-petter
Östra skolan. Igen
Move Eslöv startar inte
Värna varje skattekrona
Östra skolans flytt
Eslöv på plats 207 i årets skolkommun
Förskolorna..
Nya siffror, resultaten är lägre än någonsin
Grundskolan i Eslöv - En uppdatering
Bergagymnasiet, studieresor och lite annat
En angelägen rättvisefråga
(S)jälvtillräcklighet
Egen dator till lärarna
Diskussion om gymnasieskolan i Eslöv (del 2)
Diskussion om gymnasieskolan i Eslöv (del 1)
En rejäl satsning på en modernisering av gymnasieskolan
En grundskola i fritt fall
Betygsinflation
Grundskolan i Eslöv - En statistisk analys
Ska vi prata om grundskolan i Eslöv?
Ett stort steg i rätt riktning
Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan 

2 kommentarer:

 1. Fast läser man den artikeln så skrivs ju att mycket ska ske på ideell basis och på fritidshem där de redan är avlönade. Det går ju ifrågasätta huruvida det bör läggas mer tid på läxor utöver elevernas rätt till lek osv., men det är väl knappast något som Allianspartierna har något emot. I grunden tycker jag S förslag är bra, men jag kan även tycka att det inte är något fel med att kunna anlita läxhjälp själv. Varför skulle man inte vilja det bästa för sitt barn om man har möjligheten, sen är det aningens mycket jantelag för min del att det måste vara precis lika för alla. Då kan ju S förslag vara med och jämna ut förutsättningarna lite.

  SvaraRadera
 2. Hur ser det ut i skolan i Eslöv kan man undra. Svaret är faktiskt att det inte ser helt bra ut, i vart fall inte tillräckligt bra. Visst kan man ha någon form av nollvision att allt ska vara perfekt och det är inte fel. Men är man realist och ser hur det ser ut i Eslövs skolor idag så kan man väldigt enkelt konstatera att det är hög tid att göra något. Dags för förbättringsåtgärder helt enkelt. Vissa kanske inte kostar nästan något alls medans andra förbättringar måste få kosta lite och man bör sålunda skjuta till lite pengar. Man behöver inte göra en jättesatsning på direkten utan kan satsa vart efter men hög tid att göra det nu i vart fall.

  Hur ser det tex ut på Norrevångs skolan idag? Och hur ser det där på låg och mellanstadiet? Har den avsatte rektorn gjort slut på alla pengar eller finns det vissa pengar kvar? Inte är det kul när i vart fall skolan förmedlar budskapet att det inte finns pengar till vikarier när ordinarie personal är på utbildning. Man börjar då undra om det är möjligt att resurserna ser så dåliga ut?

  Har vi ett så dåligt resursläge så hur ska de som har det lite svårt då kunna nås överhuvudtaget. När ska man inse att man har mycket att vinna, ja hela samhället har mycket att vinna om man satsar mycket i unge år och fångar upp alla. Det blir samhällsvinster i det men tycker alla även ska ha rätt till en bra grund i livet. Trots allt är det inte så enkelt att alla barn väljer i vilket hem de är födda i och bor i. Det ser väldigt olika ut.

  Släpper man efter i ett tidigt skede i skolan, så blir det defintivt en negativ spiral för många. Man måste våga satsa på skolan. Det fattas helt klart resurser i Eslövs skolor, när det behövs assistenter och extra resurser är det väldigt svårt att få till det och de får ofta stanna några dagar kortare än verkligheten hade behövt.

  Det inte utan att det blir väldigt tragikomiskt att se vad speciellt den styrande majoriteten håller på med i Eslöv. Moderaterna driver ju inte ens en moderat politik för övrigt utan har till och med tappat bort sig i det. Vi har 2 styrande kommunalråd mycket sorgligt, ett bevis på när demokrati inte fungerar riktigt som den ska. En avsaknad av ansvar helt enkelt precis som 2:e vice ordörande poster i nämnderna. Man klarar överhuvudtaget inte att prioritera och det är ju det M säger sig vara så bra på men de har ju inte ens några vettiga förslag att framföra vad gäller en så viktig fråga som skolan.

  För både det moderata kommunalrådet och endel moderata skolpolitker har ju gjort det så tragiskt enkelt för sig att de menar att satsningar inte ger några förbättringar. Samtidigt säger de att Eslövs skolor måste bli bättre 2014. Ska detta önskade lyft komma av sig själv menar de. Detta måste vara ett av de sorgligaste resonemangen i Eslövs lolkapolitik i nutid. Värst är det trolligen om de som drömmer att Eslöv är Lomma, sådana element kanske istället borde flytta till Lomma och bli skolpolitker där istället för att göra det extra enkelt för sig själv eftersom nivån verkar synnerligen låg i resonemang kring Eslövs skolor.

  Tråkigt att Eslöv i vart fall har ett kommunalråd vars ena hjärtefråga är surfplattor till politikerna. Inget fel på ideen i sig om utfallet blir som tänkt med att allt faktiskt blir papperslöst. Men det är väl inte sådana frågor som ska vara hjärtefrågor för ett såkallat ansvarsfullt parti.

  Faktum är att M i Eslöv klarar inte ens av att hålla mycket tveksamma element borta från sitt eget led. Ytterligare ett stort tecken på avsaknad av ansvar.

  Hoppas någon förbarmar sig över skolsituationen eftersom M tragiskt förväntar sig att jättelyftet ska komma av sig själv något år innan valet 2014 tydligen. Dubbelmoral så det skriker om är det i vart fall att M beskyller S för skolans förfall i Eslöv men vad gör M själva?

  SvaraRadera