lördag 18 augusti 2012

Den anti-kompensatoriska tankegången

Alltså, det kan ju vara så att jag missförstår Kristdemokraternas senaste besked i skolfrågorna på SvD Opinion idag. Men ett av förslagen går, såvitt kan begripas, ut på att skolor med låga resultat ska få mindre skolpeng, och de skolor med höga resultat ska få mer skolpeng. Det innebär alltså nån form av anti-kompensatorisk tankegång, där de med sämst förutsättningar ska få ännu sämre förutsättningar och vice versa.

Varje kommun beslutar själva om modellen för fördelning av resurser till skolan. Normalt sett är det en fast skolpeng per elev sedan ett antal generella stöd, tex strukturbidrag för elevernas socioekonomiska bakgrund. Det innebär i de flesta kommuner att de som har tuffast grundförutsättningar att höja resultaten får också mest pengar. Rättvisa är inte att ge alla samma, utan att pengarna fördelas efter behov. Att som KD göra tvärtom vore däremot både orättvist och osympatiskt.

Det är verkligen svårt att begripa KD's skolpolitiska resonemang, och om inte en skolpolitiker som jag ens begriper, hur ska allmänheten då göra det?

7 kommentarer:

 1. Det bästa hade varit om de hade kontaktat lärarna och undersökt hur de ställer sig.

  Det du skriver om tar jag upp under punkt två (Uppdatering Kd) på detta blogginlägg ( http://varfor-bli-upprord.blogspot.se/2012/08/skolakut-hjalper-det.html ) med ett bättre förslag för att få högre resultat i skolorna och mindre risk att elever kommer efter.

  MVH
  /Harald
  Bloggen: Varför bli upprörd?

  SvaraRadera
 2. Tommy Nilsson, Eslöv21 augusti 2012 18:01

  Ja, KD:s resonemang lämnar en del att önska :-)

  SvaraRadera
 3. Men om vi lyfter nivån till hur det ser ut i Eslöv istället. Där verkar M lämna en hel del att önska vad gäller skolpolitiken. Och kanske även S. Tänkt att ett parti ni gick till val med har intagit en så dysfunktionell hållning i Eslövs skolpolitik. Moderaterna i Eslöv skyller ju skolans förfall i Eslöv på S men de verkar inte särskilt kompententa själv inom M vad gäller skolpolitiken och måste vara rätt frustrerande i slutändan? Eslövs skolor behöver ett lyft och det har ni inom FP jobbat ansvarsfullt för med stor kraft men mycket synd att ni blir stoppade av vilsna själar som tror att man inte kan göra förbättringar inom Eslövs skolor på något sätt och än värre sitter och dagdrömmer och tror att Eslöv är Lomma eller i vart fall att man kan jämföra rakta av vilket såklart inte går. Jag är benägen att tro att är man så vilsen upp i det blå att man tror att det är ok att sälja saker eller rättigheter som någon annan äger och dessutom på bekostnad av lurade konsumenter och inte ser felen i det var är då kontakten med verkligheten? Är det så vilsna själar bland moderata skolpolitiker så förstår jag att de inte förstår sambanden mellan saker helt och hållet och inte ser verkligheten och behövliga förbättringar som ni inom FP gång på gång lyft på ett mycket bra sätt. För övrigt lika tragiskt att moderata skolpolitiker i Eslöv låtit underhåll gå till kronfogoden och sedan försökt slingra sig undan med påhittade och efterhandskonstruerade avtal, dock utan att lyckas. Och tydligen har de ingen självrespekt inom M i Eslöv då de låter övertramp som detta passera obehindrat. Allt är tydligen enkelt och högt i tak är det med men när det kommer till aktiv skolpolitik blir det tvärstopp inom M för då är mer pengar till skolan ingen lösning för i Lomma är det si och så... Hoppas ni inom FP i Eslöv orkar kämpa på med er goda skolpolitik.

  SvaraRadera
 4. Fråga till Folkpartiet i Eslöv och främst till företrädare från Barn och familjenämnden. Vet ni om det finns någon plan mot mobbing i er nämnd? Alltså inte för skolan utan för mobbing som sker inom er nämnd. En av nämndens vice ordföranden (ej från FP) har nämligen skrivit mycket nedlåtande om en av nämndens ersättare till trejde part. Man tror inte kommunpolitiker från barn och familjenämnden skulle ha en så dålig värdegrund att man skriver att en ersättare i nämnden har "utseendet rejält emot sig", "stammar och har dyslexi" "och inte är någon brudmagnet". Hur f.. kan man nedvärdera människor så, dessutom hänga ut någon så. Och sådana ytliga förmågor ska sitta och delta i beslut om barn och familj. Något är allt lite fel då. Vore mycket tacksam om du Daniel Rhodin om ni har någon plan mot mobbing i nämnden. Moderaterna lär nog mer lägga locket på än att erkänna vilka nedlåtnheter de ägnat sig åt. Min fråga känns angelägen och mailet finns i orginal där en av nämndens ersättare nedvärderas på ett fullt sätt som jag inte tror någon eslövs politiker tycker är ok. Och detta går tyvärr inte att bortförklara för den som står bakom det då bevis finns som sagt var, skickat från berörd persons tjänstemail på ett storföretag i Lund.

  SvaraRadera
 5. Vore tacksamt att veta om man har något dokument mot mobbing som sker inom en politisk nämnd i Eslöv? Frågan ställs utifrån min tidigare kommentar här igår 10 september. Hur ska ett bra jobb kunna ske i en nämnd om det uppenbarligen finns personer som tyvärr tycks sakna normal värdegrund eftersom man fördömer nämndkollegors utseende och tal och läs handikapp. Ifrågasätts denna information får ni från FP gärna ta del av mailet, helt förutsättningslöst, där nedlåtenheter skrivs. Skulle det vara av intresse? Och som sagt vore det kul att veta om ni känner till något dokument mot mobbing som sker inom nämnderna. Detta får ett perspektiv till och det är faktiskt det att politiker i barn och familjenämnden som ansvarar för skolan och ävens ska jobba mot mobbing, men själv ägnar sig åt nedlåtenheter inger inget önskvärt förtroende tyvärr.

  SvaraRadera
 6. Hej Roger,

  Såvitt jag vet finns inte ett sådant dokument. Jag tror inte heller att nåt sådant skulle fungera heller. Debatter hettar till och tillmälen uttrycks. Det är tufft att vara politiker och man for nog räkna med både ett och annat både från allmänhet och meningsmotståndare. I slutändan väljer folket sina företrädare och har man chansen att välja det vettigaste alternativet. Jag har förstått att du är upprörd över nån ledamots beteende. Det är tråkigt att höra, men ingen politisk fråga.

  Mvh
  Daniel Rhodin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för ditt svar! Visst är det så att folket i slutändan väljer sina företrädare och vill själv tro att så gott som alla väljare inte vill lägga sin röst på något politiskt element som ägnar sig åt både tveksamma, olagliga och väldigt omoraliska handlingar.

   Och visst hettar debatter till. vilket även det kan vara ok såklart. Detta sker säkerligen främst från meningsmotståndare. Men vart jag ville komma innan var att angreppen jag nämnde inte handlade om någon debatt eller meningsskiljaktighet tyvärr. Då hade läget varit annorlunda såklart. Utan dessa angrepp är skickade bakom ryggen på den politiker det berör till 3:e parter som dessutom inte är politiker. Är själv inte upprörd över detta men säger precis som en reporter på SkD sagt om detta, att detta visar mycket hur personen bakom mailet är. Kan inte anses fullt normalt att en av barn och familje nämndens vice ordförande skriver nedlåtenheter, om sin partikollega och ersättare i nämnden, som inte har med politik att göra alls. Att det handlar om saker som rör utseende, tal och läs handikapp visar bara på en ännu lägre nivå. Har svårt att tro att en person som visar sig vara beredd att uttala så låga värderingar överhuvudtaget har på den politiska arenan att göra.

   Självklart är detta ingen politisk fråga överhuvudtaget men mycket tråkigt att element som detta ska sitta och delta i beslut som rör barn och familj. Extra anmärkningsvärt i detta är allt annat anmärkningsvärt som tyvärr kommit från exakt samma håll och man kan se intressanta kopplingar till i detta.

   Som politiker märker man säkert själv rätt snabbt att de flesta med- och motspelare är någorlunda schysta och håller sig till spelregler och normalt handlande. Men man märker nog lika snabbt nästan vilka som inte gör det. Däremot tror jag det i slutändan är svårare för väljarna att veta. För de politiker som ägnar sig åt de värsta tveksamheterna är också ofta de som visar den falkaste bilden utåt och är väldigt manipulativa.

   Vad gäller skolpolitiken så är det väldigt bra att ni kämpar på som ni gör från Folkpartiet och det finns många som tycker det och många även som inte röstat på er ens. Ni gör ett kanonjobb och för övrigt syntes er annons bra i senaste Eslövs bladet. Er reklam är bra eftersom ni innan reklamen även visat vad ni kämpar för och står för. Politisk reklam med en massa ord där man inte visat sig hålla något av det är endast död reklam.

   Något som är mycket intressant är, hur många gånger har inte M i Eslöv uttalat att skolan måste förbättras (mycket snack och liten verkstad), att det inte bör se lika illa ut 2014 osv., raden med deras naiva uttalanden kan tyvärr göras lång vilket även konstateras här också. Det är faktiskt lite tråkigt när politiker inte förstår skillnaden på att förbättra och skjuta till lite pengar successivt utan tolkar det som att alla skattemedel slösas bort och underbygger det med överslätande och direkt ohållbara argment.

   Väldigt lätt att konstatera att M totalt försummat vad de gick till val på, på flera punkter och däribland en av de viktigaste kärnfrågorna i Eslöv som är just skolan.
   Som även konstateras flera gånger i olika kommentarer och debatter skyller ju faktiskt M skolans förfall i Eslöv på S vilket någon flaggade upp att även går att läsa på M:s eslövs hemsida. S och M styr faktiskt inte Eslöv tillsammans nu, de bedriver endast en väldigt olycklig kompromiss politik som inte gagnar Eslöv det minsta. Hur ska något bra kunna komma fram när S och M låst fast sig till varandra på ett sätt som inte gagnar något i Eslövs politiken och inte dem själva heller.

   Sist och slutligen kan man rätt säkert konstatera att det finns politiska element i de flesta kommuner som inte hör hemma där. Alla kan visa dåligt omdöme någon enstaka gång men när det handlar om upprepade överträdelser från allt som kan kallas normalt och önskvärt borde systemet sätta stopp vilket det sällan gör och förklaringen till det är rätt enkel vilka de med lite politisk insyn mycket väl känner till.

   Radera