onsdag 13 juni 2012

Sopa problemet under mattan ..

Vill vi tillbaka? Nej, knappast

Att en taxehöjning på sophämtning kan skapa så mycket ilska är rätt så förvånande. Visst är det en taxehöjning på 30% för den som har det lilla kärlet på 190 liter idag, men det handlar om en höjning med 685 kr / år eller en dryg femtilapp i månaden. Det är ju inga större summor vi pratar om. För de som har det större 370-liters kärlet är det en mycket marginell höjning på 180 kr / år eller 15 kr per månad.

Med tanke på kommentarerna är det viktigt att påpeka att Merab är ett kommunalägt bolag och alla eventuella "vinster" går tillbaka till skattebetalarna. (Se årsredovisning här) Men den viktigaste frågan är ju att man nu kan göra all sortering hemmavid istället för att åka till en återvinningsstation och återvinningscentral. Det är ju en rejäl kvalitetshöjning och tidsbesparande för alla parter.

"Jag tänker sluta sortera mina sopor i protest" skriver vissa. Vilket dumt resonemang! Vem "straffar" man genom att inte sortera soporna egentligen? Jo, kommande generationer och vår miljö.

Jag är väldigt positiv till de nya fyrfackskärlen. Förhoppningsvis innebär detta också att vi på sikt kan slippa de överfulla, skitiga och fula återvinningsstationerna som ingen vill ha som granne. Om det nu blir så att du inte fyller tunnornas alla fack - så var inte besviken för det. Du har inte "förlorat" nånting, du har bara bidragit till ett mer hanterbart sopberg. Du betalar för tjänsten att någon tar hand om ditt avfall på bästa sätt och kommer och hämtar det vid ditt hus. Om man bara fyller ett 190-liters kärl till 1/3 så är man antagligen redan väldigt duktig på att sortera och åka till ÅVC. Är ni flera hushåll som vill spara några slantar så går det bra att gå ihop på ett abonnemang också.

Med det nya systemet blir det enklare att göra rätt. Inga överfulla kassar med papper o.d.som blir ståendes i hallen, utan man sorterar direkt i tunnan. Betydligt färre resor till en ÅVC blir det också. Det är positivt för alla.

3 kommentarer:

 1. Ett bra beslut med mer sortering tycker jag. När jag flyttade från Esöv till Orust tyckte jag att det var jobbigt med sorteringen i sju olika fraktioner. Men idag går det av bara farten och vad skönt det är att slippa ta sopor med sig i bilen till återvinningstaionen.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Ett bra beslut i grunden tycker jag, men dessvärre blir det fel i slutändan. Redan idag sopsorterar jag och min familj allt. Vi åker och lämnar plast, metall, glas, tidningar och kartong vid återvinningsplatserna. Jag har under lång tid sett fram emot att det nya fyrkärlssystemet skulle dra igång, så att det skulle bli lättare att sortera. Tyvärr blev det med stor besvikelse som jag läste informationen kring hur det ska fungera. I grund och botten är det problemet att man tömmer den ena tunnan var fjärde vecka som ställer till det.
  Till att börja med förstår jag inte hur man har valt vad som ska tömmas när, framförallt är det kartong som är ett problem. Att tömma kartong var fjärde vecka håller inte om man verkligen sorterar noggrant. Vidare så kommer mängden brännbart som man kan slänga att minska, trots att jag idag har ett litet kärl. Med ett blöjbarn i familjen går det inte att minska mängden brännbart från dagens mängd, vilket betyder att de nya tunnorna inte räcker till. Så dessvärre blir jag tvungen att hålla kvar vid min lilla tunna trots att jag gärna hade sorterat hemma. Men med dagens upplägg med tömning var fjärde vecka på ena tunnan så fungerar inte konceptet för en barnfamilj som tar sortering på allvar. Tråkigt men sant.

  SvaraRadera
 3. Det går aldrig att hitta ett system som passar allas vanor perfekt. I tidningen kan man läsa om andra som tycker att det är onödigt MYCKET plats i tunnan istället. Så kommer det alltid att vara, men precis som med de tunnor vi har idag så kommer man vänja sig med ett system som fungerar efter ett tag. Jag har själv haft två blöjbarn och då införskaffade vi en extra tunna för brännbart. Den kan man sen avveckla när man inte längre har det behovet.

  SvaraRadera