tisdag 26 juni 2012

Anmälningsplikt för huliganer

Anmälningsplikt ingen lösning. Ett skärpt tillträdesförbud är det bästa vapnet mot huliganerna, eventuellt i kombination med elektronisk övervakning via fotboja. Det skriver Björn Eriksson, nationell samordnare mot idrotts- relaterad brottslighet, i ett förslag till regeringen.
Det är ju egentligen rätt så självklart att en anmälningsplikt är svår att hantera i praktiken. Vilket jag skrev när förslaget var först uppe på förslag.

Socialdemokraterna med Håkan Juholt i spetsen föreslog då också utegångsförbud under matcher för dömda huliganer.Den lille populisten föreslog alltså att huliganer, som redan avtjänat sitt straff, skulle fortsätta att straffas med utegångsförbud så fort en match spelades, vilket naturligtvis är helt puckat.

Tyvärr är ju inte Folkpartiet särskilt mer genomtänkta i den här frågan, som skriver att "den viktigaste frågan är att införa anmälningsplikt på en polisstation en bra bit från arenan". Björn Eriksson gör slarvsylta av det förslaget, med all rätt.

Att man efter avtjänat straff inte begränsas i sin rörelsefrihet i samhället är en grundläggande rättsprincip. Därmed inte sagt att man ska ha tillträde till arenan, men det är en sak för arrangörerna att ta itu med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar