lördag 12 maj 2012

Välvilja i sin mest absurda form

Skolförvaltningen i Jönköping har skrivit avtal med muslimska församlingar där det står att muslimska barn inte behöver följa med på studieresor eller övernatta utanför hemmet. Detta med hänvisning till föräldrarnas religion. Avtalet skrevs redan 1994, men jag hade inte hört talas om det tidigare.

Det kanske inte är nån slump att det är just kristkonservativa Jönköping som har ett sådant avtal. Däremot tror jag att det är vanligt i flera andra kommuner att ha ett betydande överinseende med religiösa gruppers krav på särbehandling för sina barn i skolan.

Jag tycker det är helt absurt att ha sådana regler, skrivna eller oskrivna. Alla i svensk skola ska behandlas lika och alla ska nås av de kunskaper och värderingar som svensk skolpolitik grundar sig på. Undervisning och skola ska vara sekulär och öppen för alla. Därför är jag också bestämd motståndare mot friskolor med religiösa huvudmän.

Det är oerhört viktigt att även barn med muslimsk bakgrund deltar på samma premisser i undervisningen och skolaktiviteter som barn med svensk bakgrund. Någon missriktad välvilja och hänsyn till religion ska inte skolan syssla med. Så länge det är skolplikt så ska även muslimska barn delta på studieresor, simundervisning och sexualundervisning och om någon förälder systematiskt försöker hålla sina barn undan från sådant så måste samhället agera. Samtidigt ligger det förstås i skolans uppdrag att göra det möjligt för alla att delta i samtliga aktiviteter.

Religion är något man får ägna sig åt på sin fritid. I skolan eller på arbetet så står andra saker i fokus och religion ska inte vara något man kan skylla på för att inte fullgöra sin del av samhällskontraktet. Även DO (Diskrimineringsombudsmannen) har flera gånger tangerat en missriktad religiös hänsyn som bara skapar en känsla av vi-och-dom. Jag tycker politikerna i Jönköping borde skämmas och omedelbart riva upp avtalet. Alla elever ska inkluderas i det svenska samhället.

| SVT |  SVT Debatt | DN | Newsmill | Expressen | GP |

2 kommentarer:

  1. Tommy Nilsson, Eslöv12 maj 2012 15:06

    Bra inlägg! Jag reagerade också på avtalet - välvilja, men definitivt missriktad sådan.

    SvaraRadera
  2. Tycker det är bra att FP är så aktiva i sin skolpoltik och synnerhet extra bra att ni är så aktiva i Esllöv. Den styrande majoriteten verkar ju ha kört på grund rejält, kanske för de står för långt ifrån varandra så blir det mindre önskade kompromisser istället. Undrar även varför det är så känsligt från moderat håll i Eslöv och säga att det är fel jämföra Eslövs skolor med skolor kommuner som tex Lomma och Täby. Det måste man väl få tycka för viktigt att väga in fler sociala parametrar vid jämförelser vet alla som har lite insikt i detta. Synnerligen tråkigt att det är så känsligt från moderat håll att privatperson som kritserat sådana jämförelser får mailtrakasserier från politiskt håll för sin åsikt. Något för moderaterna i Eslöv att vara stolta för. Detta finns det skäl att återkomma vilket också kommer att ske. Bra att FP står som lite motvikt i alla fall i Eslövs skolpolitk även om det är kämpigt att komma någonstans med den styrande majoriteten.

    SvaraRadera