söndag 27 maj 2012

En fråga om prioriteringar...


Uppdatering: Nu är beslutet fattat och många kritiska röster hörs.

I likhet med förvaltningen för Gymnasie- & Vuxenutbildningen konstaterar även Barn- & Familj att en flytt av Östra skolan till H-O byggnaden har stora negativa konsekvenser. För gymnasiet så handlar det om en framtvingad flytt som skapar stora negativa konsekvenser för satsningen på teknikcollege eftersom teknikprogrammen då måste delas upp. För grundskolans del blir enheterna ganska små med ett flertal dubblerade lokalfunktioner som då behöver iordningställas både på Källeberg 7-9 såväl som för F-6. En sån lösning gör båda förvaltningarna till förlorare och de enda egentliga vinnarna är kommunalråden som slipper backa från sitt dåliga förslag som de har laddat med så mycket prestige.

En utbyggnad av Källeberg är det enda rätta ur ett elev- och verksamhetsperspektiv. Skolan borde redan ha varit långt kommen om inte kommunalråden hade stoppat processen. Det är svårt att förklara för folk hur kommunen kan ha råd med bowlinghall, arenahall och äventyrsbad men när det kommer till skolan så försöker man spara några miljoner på att återanvända de gamla H-O-husen som var och en kan se inte är lämpliga som skollokaler för små barn.
Antalet elever i åldergruppen 6-12 år

Förändring relativt år 2010
2014 är eleverna i F-6 10% fler,
2018 är det 15% fler,
2022 är det 20% fler elever.

Det motsvarar en ökning med 500 elever i åldern 6-12 år på bara ett drygt decennium. Under samma tidsperiod kommer antalet högstadieelever öka med närmare 200 elever. Det finns alltså ett tydligt och klart behov av fler skollokaler för grundskolan.

Vad ska gymnasieskolan göra åt sitt lokalöverskott? 

Mitt förslag är att man avvaktar ett par år tills man vet hur det blir med Industriprogrammet och elevantalet. Sedan finns alla möjligheter att renovera, sälja eller riva. Jag är övertygad om att H-O-husen skulle kunna bli attraktiva lokaler för småbutiker eller lättare industri. Skyltläget utmed Ringsjövägen och möjligheten till att enkelt göra ett vägavstick skulle passa sådan verksamhet utmärkt.

Det är självklart att det är möjligt att splittra teknikcollege genom att flytta industriprogrammet till Fordonsprogrammet - men är det önskvärt? Det är ju redan så att både fordonsprogrammet och industriprogrammet har väldigt få sökanden. Det lär ju inte bli bättre om eleverna dessutom hamnar utanför campus och borta vid lastbilscentralen.

Inget av detta görs för elevernas skull. Inget görs för personalens skull. Det är framför allt Cecilia Lind's (S) och Henrik Wöhlecke's (M) egon som måste matas med ännu en "seger". Sorgligt nog saknar också deras partikamrater egna åsikter om hur man bygger en bättre och mer attraktiv skola för framtiden.

Daniel Rhodin (FP)
2:e v. ordf. Barn- & Familjenämnden

| SkD | SkD |

Tidigare inlägg om skolan:
Framtiden inom Eslövs skolor och förskolor - del 2: Högstadiet
Framtiden inom Eslövs skolor och förskolor - del 1: Gymnasiet 
...och gymnasiet sitter med svarte-petter
Östra skolan. Igen
Move Eslöv startar inte
Värna varje skattekrona
Östra skolans flytt
Eslöv på plats 207 i årets skolkommun
Förskolorna..
Nya siffror, resultaten är lägre än någonsin
Grundskolan i Eslöv - En uppdatering
Bergagymnasiet, studieresor och lite annat
En angelägen rättvisefråga
(S)jälvtillräcklighet
Egen dator till lärarna
Diskussion om gymnasieskolan i Eslöv (del 2)
Diskussion om gymnasieskolan i Eslöv (del 1)
En rejäl satsning på en modernisering av gymnasieskolan
En grundskola i fritt fall
Betygsinflation
Grundskolan i Eslöv - En statistisk analys
Ska vi prata om grundskolan i Eslöv?
Ett stort steg i rätt riktning
Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan

11 kommentarer:

 1. Tommy Nilsson, Eslöv27 maj 2012 19:14

  Tack för ett bra inlägg i skolfrågan!

  SvaraRadera
 2. Ett mycket bra inlägg! Måste vara jobbigt och frustrerande att försöka komma fram med goda tankar bland andra politker från den styrande majoriteten som saknar åsikter hur man kan förbbätra skolan i Eslöv. Bra att ni kämpar på trots motvinden. Och säkert minst lika beklämmande och frustrerande med politker som för fram direkt okunniga och billiga argument som "mer pengar till skolan är ingen lösning". Klassiskt slasktrattsargument a la moderaterna. Sorgiligt helt enkelt. Ungefär lika naivt när man börjar jämföra Eslöv med en liten kommun som Lomma som har en helt annan struktur. Tycker de borde skämmas lite inom M faktiskt och det gör man säkerligen med på sina håll när sådan stor okunnighet uppvisas i skolpolitiken. S har i alla fall haft vett att hålla tyst vad gäller den typen av snedskott och mindre önskvärda jämförelser och argument, dock hade man önskat att de kunde vara lite delaktiare i FP:s aktiva skolpolitik och inse att M inte ens är ute på djupt vatten för de är på botten vad gäller skolpolitiken i Eslöv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns väl alltid någon politisk misärtomte i alla kommuner...

   Radera
 3. Nu kan man konstatera att den styrande majoriteten inte valde en långsiktig och gedigen lösning tyvärr. Och Wöhlecke börjar istället prata om mer pengar till undervisningen, vilken kovändning. Då säger han ju emot sig själv och vissa av de moderata skopolitkerna och deras argument som de tidigare basunerat ut. Mer pengar till undervisningen är ett rent utspel av Wöhlecke för att släta över att man valde en oförutsägbar lösning som nu och inte heller långsiktig. Tidigare har man ju varit emot mer pengar till skolan inom M för att det inte kan ge några förbättringar enligt dem. Dags att säga ifrån till M på allvar när de inte klarar köra rakt för 5 öre. Och vi får i slutändan se hur mycket M är beredda att göra och satsa på skolan. Undrar hur pass mycke S sköt sig foten nu när de gick på denna linjen tillsammans med M. Sorgligt är nog ordet!

  SvaraRadera
 4. Bra att ni länkar era inlägg till tidningen, för annars missar man lätt er sida. Synd att det inte gick vägen igår. Hoppas inte det hindrar er att kämpa vidare mot en bra skolutveckling i Eslöv. Kan det vara möjligt att alla från majoriteten verkligen tycker som de röstade? Hoppas ni kämpar vidare extra hårt nu mot en bra skola i Eslöv och sätter stopp så gott det går för den okunnighet eller dumdristighet som uppvisas alltför ofta. Ansvarsfullhet och prioriteringar är ju önskvärt men då ska man väl rimligen inte prioritera bort skolan för en hel del annat? I och för sig kanske majoriteten tycker det eller så saknar de koll och är mer upptagna av prestige och egoism?

  SvaraRadera
 5. Kommer ni inom Folkpartiet återkomma kring detta beslut? Vore intressant med en uppföljning av detta och skolpolitken i sig. Bra inlägg här!

  SvaraRadera
 6. @membern
  Vi kommer återkomma regelbundet till skolan i Eslöv och beslutet om Östra skolan kommer vi följa särskilt noggrant.
  /Daniel Rhodin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter jättebra! Undrar hur mycket prestige det var i detta beslut och svårt att inte fundera på om verkligen alla som röstade ja tyckte som de faktiskt röstade? Själv ser jag skolan som en mycket viktig grundpelare i kommunpolitiken tillsammans med vård och omsorg så nog förefaller vissa prioriteringar som gjorts lite förhastade och gjorda utan eftertanke.

   Radera
 7. Här kan man läsa lite av de tyngsta moderata argumenten för en bra skolpolitk i Eslöv. Bra eller dåligt, bedöm själv men kanske lite väl enkla utvägar allt. FP verkar vara beredda att tänka både 2 och 3 steg längre, det vill säga långsiktigt vilket väl är att föredra?

  Länk till de goda argumenten:

  http://fpeslov.blogspot.se/2011/04/nya-siffror-resultaten-i-eslovs.html#comment-form

  SvaraRadera
 8. Måste onekligen vara känsligt för den styrande majoriteten att de agerar som de gör i skolfrågorna nu för stunden. Många vet att argumenten åtminstone från moderat håll varit väl enkla och några lösningar har heller inte kunnat pressenteras. Här på bloggen konstaterar ni att det är lite sorgligt att man saknar ideer från den styrande majoriteten. Det är faktiskt mycket tråkigt när skolan är en så viktig del som den faktiskt är.

  Enskilda moderatpolitiker har i Skånska dagbladets kommentarer uttalat att det vore toppen med mer satsningar på skolan men känns mer som en liten undanflykt för stunden då det blir uppenbart att nog många blir besvikna att man agerar som man gör i skolfrågorna nu från majoriteten. Man kanske är tvugna att försöka släta över saker för stunden så hoppas Folkpartiet uppmärksammar sådant fulspel. Kommentarerna som skett från moderat politiker under eget namn gjordes sedan dessutom anonyma. Någon som har svårt att stå för sin åsikt då med andra ord. Svagt! Men bevisar att M:s ansvar defintivt inte är lika långtgoende som många andra partiers verkar vara och däribland Folkpartiets. Tydligen en känslig fråga med skolpolitiken för M.

  Faktiskt onekligen även lite märkligt att man från moderat håll skriver om Barn och familjenämndens arbete i kommentarer i Skånska dagbladet och uttalar saker där men sedan plötsligt gör det helt anonymt. Är det faktiskt möjligt att kommunfullmäktigepolitiker från Barn och familjenämden gör uttalanden vad som sker i nämnden och sedan gör det anonymt. Skriver även ut medlemmar från Folkparitets namn i sina numer anonyma inlägg som kan läsas på följande länk numer under signatur Guest (moderatpolitiker från barn och familjenämnden).

  http://www.skanskan.se/article/20120603/ESLOV/706039983#comment-550269914

  Ger inget seriöst intryck alls faktiskt. Vill man i nämnden att det skrivs helt anonymt från moderat håll om Barn och familje nämndens arbete.

  Ytterligare sammanträffaden att det verkar känsligt från M håll med skolfrågor är att en moderat kommunfullmäktige ledamot även deltagit i Skånskans webdiskussioner och där försökt namge en signatur samt deltagit i kränkande kommentarer och gillat kränkande kommentarer som sedermera blivit radera av Skånska dagbladet. I samband med att detta uppmärksammades av flera olika signaturer gjorde moderatpolitkern sina inlägg anonyma, däribland de i länken som angavs angående Barn och familjenämndens arbete.

  Ingen som uppmärksammat detta tror nästan det kan vara sant att kommunpolitiker agerar så ryggradslöst. Men kanske svårt att komma någonstans när man kanske innerst inne vet att man gjort felprioriteringar och missat viktiga aspekter. Inte helt lätt att backa bandet heller. Men hur kan man trots det vara beredd att agera så här tveksamt, man kan undra?

  Svårt att inte bli förundrad av detta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte vara kul att hålla på så, som politiker. Då har man nog inte helt rent mjöl i påsen tyvärr. Konstigt att ingen sätter stopp för sådant. Skämmigt för barn och familjenämnden att politiker från nämden inte vågar stå för sin åsikt och ändrar inlägg under eget namn till anonyma. Än värre om man deltar i namnspekulationer på signaturer och kränkande kommentarer, vad har man då i politiken att göra överhuvudtaget kan man undra??? Snacka om att trampa i klaveret...Men läser man allt noga här är det till viss del rätt uppenbart att det handlar om någon som konsekvent har lite svårt att hålla sig till regelboken både politisk och privat och tycker sig kunna sätta sig över regler och även sunt förnuft. Men om man gör det så visar det ju tecken på att man inte är mogen att delta i viktiga beslut överhuvudtaget egentligen. Men det finns väl ett och annat rötägg i de flesta politiska församlingar så man får väl skylla på det...

   Radera