fredag 23 mars 2012

Föräldraledighet utan begränsningar

Föräldraförsäkringen i Sverige är unikt generös. 390 dagar med hög ersättning och ytterligare 90 dagar på 180 kr per dag. Ett av skälen är att det inte är tillåtet att börja förskola innan barnet har fyllt 1 år. Tanken är alltså att det kommer gå åt minst 365 dagar av 390 innan barnet kan börja på förskolan. Vissa väljer förstås att ta ut mindre dagar för att suga på karamellen lite längre. Det är ju helt ok och hela poängen med den stora flexibilitet som finns i försäkringen.

Om man däremot invandrar till Sverige med äldre barn, så får man precis lika många dagar ändå. En 5-åring där man helt plötsligt har 480 dagars betald ledighet att ta ut, det blir ju en frestelse som man vore dum om man inte utnyttjade. Bra för stunden, men förödande för integrationen i det nya landet. Det blir ju också väldigt skevt i förhållande till alla föräldrar som har fött sina barn i Sverige att man kan ha så fantastiskt lång betald ledighet även för äldre barn.

Göran Hägglund (KD) som jag alltid sett som en klok karl säger sig inte alls förstå att ett uttag på tex 1000 dagars föräldrarledighet för en invandrad 3-barnsfamilj istället för SFI och arbetsmarknadsåtgärder kan ha nån som helst effekt på integration och jobb. Jag tror nog att Göran fattar sambandet, trots allt.

Nyamko Sabuni (FP) har föreslagit att det finns nån bortre gräns för hur många dagar man kan få om man invandrar med äldre barn. Det tycker jag både är bra och rättvist.

SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar