fredag 24 februari 2012

Nej, nåt naturreservat blir det nog inte...

Helt onödigt?
I debatten om naturreservatet i Stehag känner sig många trampade på tårna, särskilt de som faktiskt är emot att ett sådant skapas. Om man tar sig friheten att sammanfatta argumenten hittills, så blir det ungefär så här:

1. Naturreservat behövs inte. "Ekarna och skalbaggarna kommer att stå kvar även om området inte blir naturreservat. Inget kommer ändras", säger Henrik Wöhlecke (M) till Skånskan.

2. "Ett naturreservat skulle stoppa upp möjligheterna att utveckla både skolan och hela Stehag", säger Cecilia Lind (S) i samma artikel. (Alltså, ett naturreservat skulle förhindra byggnation på området)

3. Eftersom folkpartiet är för ett naturreservat, så värnar folkpartiet inte jordbruksmarken i Stehag, säger Henrik Wöhlecke på sin blogg. (Henrik menar här att eventuell utbyggnad av Stehag då bör ske i det föreslagna naturreservatet, annars måste man ta jordbruksmark istället)

Man kan naturligtvis komma fram till olika ståndpunkter i en sakfråga. Men det som är speciellt med den här debatten är att resonemangen haltar högst betänkligt. Henrik och Cecilia tassar likt katten runt het gröt - man vill inte säga rakt ut att man tycker att det föreslagna naturreservatet inte är tillräckligt skyddsvärt. Deras partikamrater är dock av en annan åsikt: -"Ett jättetrevligt förslag, och en populär åtgärd tror vi, sade ordföranden Peter Melinder (M) och vice ordföranden Janet Andersson (S)" när förslaget först presenterades.

Jag är ingen expert på området, men jag litar på den utredning som kommunens tjänstemän har gjort som pratar om unik natur med mycket högt skyddsvärde. Poängen med att reservera mark i form av naturreservat är att bevara den finaste naturen i Sverige även för framtiden. Dessutom skulle ett naturreservat sätta Stehag på kartan för alla naturintresserade turister, som dessutom kan åka tåg nästan ända fram!

Att som Henrik Wöhlecke komma och påstå att vi inte värnar jordbruksmark genom att vara för ett reservat är ju bara fånigt. Det finns högre klassad jordbruksmark som Henrik själv gladeligen tingar till olika projekt runt om i kommunen. Kraftvärmeverket i Örtofta ska ligga på klass 10-jord tycker Henrik, inte på industrimark som de närboende förespråkade. Planerna i Flyinge/Gårdstånga som omfattar ofantligt stora mängder jordbruksmark är han också för.

Det är till att kasta sten i glashus när argumenten tryter.

Eslövs kommun
Stehags intresse- och försköningsförening
Tidigare inlägg

3 kommentarer:

 1. Tack för en mycket saklig framställning.

  Jag tillägger gärna två detaljer:

  En rapport om Eslövs och Höörs värdefullaste ekmiljöer bekostades av kommunen för några år sedan. Bland dem framstod den igenvuxna hagmarken runt Henrik Wöhleckes bostad som en av de mest skyddsvärda. Reservatbildning var inte på tal just då, antagligen för att området i fråga är ganska litet, men rent värdemässigt stod det klart att hela skogen har extremt mycket högre värden än exempelvis de i det föreslagna reservatet (som för all del är mycket höga de med).

  Vill också poängtera den uppenbara motsättningen i att införliva både argument 1 och 2 ovan.

  SvaraRadera
 2. Anonym ovan är antagligen Stehagsbo? Det kan ju tilläggas att Henrik Wöhlecke bor på andra sidan Stehag, åt ett håll som eventuellt lämpar sig för exploatering och utbyggnad av samhället. Jag tror H W talar av rent egoistiska skäl, för att han inte vill ha nya bostadsområden närmre sitt gods. Hellre plöja upp pöbelns naturområden, tycker väl han!

  SvaraRadera
 3. Socialliberal13 mars 2012 08:17

  Det verkar råda viss förvirring inom de styrande partierna just nu. Tror båda partier kört lite på grund då det drivs någon form av alltför kompromissande politik i Eslöv just nu. Det blir helt fel med en alltför jämkande politik. Naturreservat sågs av positivt av vissa inom S och M men trycks sedan ner ganska snabbt. Eslöv hade behövt en mer ärlig och rakryggad politik. Kan för egen del tycka det var synd att FP och C inte ville diskutera med S om styra Eslöv. M tappar konstant normala värdegrunder och bedriver en mycket egoistisk politik. De missar i princip alla sociala perspektiv i sin politik. Ett exempel på det är hur de diskuterar kring skolan i Eslöv och eventuella resurser till den och man avfärdar ofta saker väldigt snabbt med väldigt dåliga argument. S spelar tyvärr med verkar det som och kan nog sägas ha kört på grund i och med sitt sammarbete med M. Och hur kan S och M stå upp för sin maktlystenhet i lösningarna av kommunalråd och nämndplatser. Egentligen säger det det mesta, klarar man inte av en bättre lösning på det, hur ska man då klara att föra en bra politik för övrigt? Uppenbarligen klarar man inte det heller.

  SvaraRadera