tisdag 6 december 2011

Populistisk socialdemokrati

Höjda pensioner, avskaffad barnfattigdom, sänkta skatter för pensionärer, förbättrad äldreomsorg, stopp för vinster i välfärden och garanterat låga elpriser. Till detta, återställd a-kassa, återställd sjukpenning, en stor satsning på skola och äldreomsorg och en enorm satsning på järnvägen.

Det är satsningar som kommer ta oss åter till det högsta skattetrycket i världen, med marginal. Allt åt alla, men den enda reform Juholt levererar på skattesidan är slopad sänkning av restaurangmomsen och slopat jobbskatteavdrag för de som tjänar över 50 000kr/mån. Man behöver inte vara ekonom för att inse hur orimligt stora dessa satsningar är. Det handlar om hundratals miljarder kronor.

Utan någon som helst täckning för vad han säger, skjuter Juholt från höften och levererar de enkla svaren på de svåra frågorna. Den gamla traditionen av ansvarstagande socialdemokrater är ett minne blott, nu framstår S mer som Ny Demokrati, där förslag utan rim och reson poppar som popcorn.

För hur kan Juholt lova sänkta elpriser? Det kan han inte, såvida han inte lägger förslaget om att bygga ny kärnkraft i Sverige så att vi får ett garanterat elöverskott. Även då tar det ca 15 år innan ett sådant är i drift och på så sätt påverkar elpriserna. Han lovar att återreglera elmarknaden, men det kommer inte lösa grundproblemet, nämligen effektbrist. Effektbrist kan man bara komma åt på tre sätt:

1) Öka utbudet kraftigt (vattenkraft eller kärnkraft, vindkraft kommer inte påverka elpriserna nedåt)
2) Höja priset kraftigt när effektbrist hotar, vilket gör att konsumenterna begränsar sin förbrukning
3) Rullande strömavbrott. En landsända i taget får ha el några timmar per dygn.

Vad får det för konsekvenser att utlova stopp för vinster i den skattefinansierade välfärden? Det finns oerhört många läkare, tandläkare, specialistmottagningar, förskolor, skolor och äldreboenden som drivs i bolagsform. Utan dessa stannar hela Sveriges välfärdssektor. Juholt planerar alltså socialisering av en stor del av näringslivet i Sverige.

Socialdemokraterna lovar att införa rätt till heltid "för ALLA som önskar heltid". Detta kommer att slå ut servicenäringen särskilt på mindre orter. Restauranger och servicebutiker kommer inte ha någon möjlighet att drivas vidare annat än som enmansföretag utan anställda. Inom äldreomsorgen och hemtjänsten betyder det antingen kraftigt ökade kostnader eller att de äldre får hjälp att ta sig ur sängen framåt lunchtid. Detta är ytterligare ett förslag som saknar verklighetsförankring.

Juholt utlovar att motverka skolsegregationen, men säger samtidigt att valfriheten i förskola och skola är här för att stanna. Hur ska då skolsegregationen kunna motverkas?

Juholt finansierar inte sina förslag. Socialdemokratin undlåter sig att förklara hur deras idealsamhälle ska kunna realiseras. De konkreta förslagen ska levereras "i god tid före nästa val".

Man ska inte underskatta medborgarna, säger Juholt. Men det är nog precis det socialdemokraterna gör så länge de behåller Juholt som ledare.

SVT Agenda | Skattepolitik och samhällsfilosofi | Erik LaaksoSvD | SvD | SvD | DN | DN | DN | SdS | SdS | DN | DN |

4 kommentarer:

 1. Vi (registrerat mig som medlem i Folkpartiet idag) bör intressera oss mer för lösningar på områdena som nämns än att visa på andras brister i att lösa dem. Det nämns t ex inte hur vi ser lösningar på problematiken. För mig är det lösningarna som är intressanta att arbeta fram. Områdena är viktiga då de ingår i en grund som skapar förutsättningar för människor att nå sina drömmar, något som är ett mål för Folkpartiet. Så, vad tänker vi göra åt saken, hur kan vi se till att folket får en trygghet i att ha råd med värme i boet och den vård de behöver? Hur ska vi lösa barnfattigdomen och de andra områdena som nämns? Många av områdena som nämns ovan är några av de förutsättningar som är grundläggande för att individer ska få möjlighet att nå sina drömmar. Att peka på det omöjliga i saker och ting ger ingen trygghet och det löser inga problem.

  Mattias Färlin
  Medlem 224033748

  SvaraRadera
 2. Mattias,
  Jo, det är självklart att det är lösningar på problem vi har i vårt samhälle som är viktigast. Det finns massvis skrivit om förslag till lösningar, och det finns för övrigt också hos socialdemokraterna.

  Samtidigt måste man kunna kritisera partier som lovar effekter men som inte kommer med realistiska lösningar. S har traditionellt varit väldigt noga med att deras förslag är realiserbara och finansierade, något som har krackelerat under Juholt.

  SvaraRadera
 3. Välkommen som medlem, förresten!

  SvaraRadera
 4. Tack Daniel, det är intressant att nu vara en av er som jobbar för att skapa ett framgångsrikt Sverige där drömmar blir till verklighet.

  Jag förstår vad du menar och visst kan det vara så att Jurholt inte precis haft koll på helheten. Det som tas upp är viljan att förbättra det som folket just för tillfället ser som oroande och felande och visst är det populistiskt, men det ligger en poäng i det. Han visar att partiet lyssnar och vill gå folkets väg och i det gör han rätt. Vår uppgift är att skapa rättvisa, trygghet och framtidstro för folket. Sedan gäller det att hitta lösningar på tänkbara förändringar som tillfredsställer de behov som finns idag och som behövs i framtiden.
  Jag har precis börjat bekanta mig med Folkpartiet och har inte tagit del av ert arbete ännu, men det grundläggande för vad partiet står för delar jag.

  Mattias

  SvaraRadera