måndag 6 juni 2011

Skjut huliganer med haubits

Anmälningsplikt för huliganer är på tapeten efter de senaste incidenterna med knallskott, bengaliska eldar och folk som rusar in på planen. Idén går ut på att dömda huliganer ska anmäla sig hos polisen när en match ska spelas och därigenom förhindras att delta. En majoritet av partierna, däribland Folkpartiet, ställer sig bakom en sådan lösning.


Jag tycker dock att en sån lösning är behäftad med allvarliga brister. Om en "anmälningsplikt" ska bli effektiv så  måste huliganerna stanna hos polisen så länge matchen och festen efteråt pågår. Vidare måste polisen också förstås pricka av samtliga med anmälningsplikt och hämta dem såvida de inte kommer självmant. Det är något som inte rimmar väl med principen om att den som avtjänat sitt straff är en fri medborgare. För att inte tala om de enorma polisresurser som krävs vid varenda högprofilerad match. Mer poliser vid stationen som ska ta hand om de med anmälningsplikt, mer poliser som eftersöker eftersläntare betyder mindre poliser vid arenorna. Inte ens män som regelbundet hotar och misshandlar sina ex-fruar har anmälningsplikt. Inte ens pyromaner har anmälningsplikt hos polisen trots enormt stor återfallsrisk. Skulle vi då införa det för huliganer? Jag tycker det är som att skjuta mygg med haubits.

Enligt mitt förmenande är det mycket bättre om klubbarna gemensamt inför personliga biljetter och kontrollerar om personen är välkommen till arenan eller inte. Klubbarna gör ju ärligt talat inte speciellt mycket för att hålla ordning under matcherna, det finns ju ett uppenbart behov av fler säkerhetsvakter än vad som används idag, en helt annan sektionering och logistik.

Argumentet mot personliga biljetter är intrånget i personliga integriteten, men eftersom det ligger i alla skötsamma personers intresse att hålla tokstollarna ifrån arenan så tror jag det skulle vara en acceptabel lösning. Hellre det än att blåsa stora polisiära resurser på en anmälningsplikt som ändå kommer bli svår att upprätthålla och som strider mot grundlagsfäst rätt till fri rörlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar