fredag 11 mars 2011

Nystartzoner

Idag skriver alliansens företrädare på DN Debatt om att de vill införa sk. nystartszoner i Sverige på "vissa områden, städer eller orter", som då är särskilt drabbade av det utanförskap som arbetslöshet ger. Detta ska ske genom lägre bolagsskatt, fastighetsskatt och sociala avgifter. En jättetrevlig ambition. Men jag är skeptisk.

Det är inte bra att göra punktinsatser i form av skattelättnader baserat på geografi. Underförstått är det utanförskapsområdena i våra storstäder och glesbygdsorter som ska få denna lättnad, men det kommer bara skyffla runt problem geografiskt istället. Detta i likhet med vad subventionerade anställningar gör för reguljära lågkvalificerade arbeten.

Hur många bor så att de kan gå till sin arbetsplats i dagens Sverige? Ja, allt färre, och bara för att ett företag väljer att etablera sig i Rosengård istället för Staffanstorp så betyder inte det automatiskt att en ocean av arbetstillfällen enbart kommer Rosengårdsborna till godo. Folk har en tendens att åka både en och två mil till arbetet, ett faktum som är bekant för de som varje dag nyttjar kollektivtrafiken och vägarna. Sammaledes blir inte Rosengårdsbon ratad som anställd på ett företag i Staffanstorp enbart på grund av sin bostadsort. Det ligger, så att säga i sakens natur att idén är feltänkt från början. Det kommer inte finnas nån hejd på gränsdragningsproblematik och oönskade dynamiska effekter som kan komma av en rejäl subvention (en liten subvention är ju å andra sidan helt verkningslös).

Bäst vore det om utredningen kommer fram till samma sak, så kan man retirera från den här idén med hedern i behåll. Sen kan man minska arbetsgivaravgifterna för de första anställda generellt istället. Det vore nog betydligt bättre för Sveriges framtida tillväxt.

| SvD | DN | SvD | SvD |

1 kommentar:

  1. Du har helt rätt i att företag inte behöver anställa lokalt. Men då har du missat att några Allianspolitiker nu kräver att företag ska ha minst 20% anställda från närområdet. Snacka om att man övergett liberalismen! Trots att vår familj har löneinkomster på närmare 2 milj/år och tjänar på Alliansens skattesänkningar så har vi slutat rösta på dem - de har helt enkelt lämnat allt vad borgerlig ideologi heter bakom sig.

    SvaraRadera