torsdag 13 januari 2011

Kraftvärmeverket i Örtofta

De flesta bryr sig inte, vissa tycker att den som har bosatt sig nära en fabrik, järnväg eller väg får räkna med och acceptera hur mycket tillkommande störningar som helst. Jag tycker dock det är ett cyniskt sätt att resonera. Nästa gång kan det vara i din närmiljö någon olägenhet ska byggas och då kommer du önska att kommunpolitikerna åtminstone gör något för att ta hänsyn till dig som dag efter dag, månad efter månad och år efter år ska ha tex tunga transporter dundrande utanför sovrumsfönstret.


Visa större karta

De tunga transporterna runt Örtofta, Toftaholm och i viss mån Väggarp är redan idag en stor olägenhet, både genom buller och försämrad framkomlighet och olycksrisk. I ansökan påstås att påverkan är obetydlig trots upp till 210 transporter per vardag kan tillkomma. Att redovisa ökningen av medelbuller som obetydlig är helt irrelevant för de människor som drabbas av mängder med lastbils- och traktorgenomfarter. De restriktioner i transporttider som bolaget ansöker för (06:00 – 22:00 vardagar) är inte rimliga och borde inskränkas till 08:00-18:00. Förvisso ökar då intensiteten under dagen, men då är de flesta närboenden på sina arbeten. Alla bör ha rätt till lugn och ro såväl tidig morgon som sen kväll i sin bostad. Dessutom framgår det att bränslelagret har en kapacitet överstigande 25 dygns bränslebehov vilket gör det fullt möjligt att inskränka transporttiderna till mer rimliga nivåer.

Jag blir rent ut sagt förbannad på mina kollegor i kommunstyrelsen som inte kunde göra detta lilla för sina medborgare. Otroligt svagt.2 kommentarer:

 1. Bra att du reagerar Daniel. Politikerna i Eslöv kan inte ha de vassaste besticken i lådan. Att framhärda att du är jävig för att du bor i Örtofta är monumentalt dumt. Förlänger man resonemanget kan ingen Eslövspolitiker ta beslut om något i staden om de råkar bo där. Jag tycker att det bara förstärker intrycket att Cecilia Lind till vilket pris föröker att mygla igenom etableringen av kraftvärmeverket.

  Aktiv i Motverk

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat Daniel.
  Lind och Hansson har aldrig ställt ett enda krav på detta kraftvärmeverk. men det har vi som bor i Örtoftaområdet. Därför kommer vi nu att se ett verk som kanske inte blir lika omfattande som Lunds Energi vill ha det. Vi ser att i första etappen (vilken troligen blir den enda) så kommer ingen halmpanna att byggas, det är bra, då försvinner en hel del transporter. Dessutom kostar denna första etapp ca 1850 milj.kr, det finns helt enkelt inte pengar att fortsätta med etapp2, dvs halmpannan. Lunds Energi sa 2005 att ett helt kraftvärmeverk skulle kosta endast 950milj kr. Nu ser vi facit. Naiva kommunpolitiker svalde betet.
  Som sagt, så länge vi inte ser halmpannan har vi vunnit en halv seger. Det lönar sig alltså att sätta press! Än har bolaget inget bygglov. Vägen dit är lång.
  hälsar Peter Elfman i Väggarp

  SvaraRadera