fredag 17 december 2010

Polisstaten Sverige

FRA ska signalspana för att kartlägga yttre hot mot landet. Ändå odlas uppfattningen att FRA skall lyssna på alla svenskars telefonsamtal, läsa deras e-post och sms. En vidrig tanke. Hur kan så många tro att en demokratiskt vald riksdag skulle vilja sitt folk så illa? skriver FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson i samband med att FRA-lagen antogs för ett par år sedan.

Det finns i alla fall minst en demokratiskt vald politiker som faktiskt vill folket så illa enligt Ingvar Åkessons definition. Beklämmande nog är det Folkpartiets rättspolitiske talesman, Johan Pehrson som tycker det är viktigt att ge SÄPO möjligheten att, som han uttrycker det, "signalspana" efter inrikes hot.

Lyssna på debatten mellan Pehrson och Maria Ferm (Mp) här:

Termen "signalspaning" används i huvudsak för att inte rakt ut säga vad det handlar om: genomsökning av SMS, telefonsamtal, e-post och internettrafik. I FRA-fallet påpekade kritikerna (tex jag) att inhemsk datatrafik ofta går över landets gränser. Trafik kan routas på olika sätt beroende på nätverkslasten. Att skicka/läsa e-post på gmail,  hotmail eller liknade är förstås också sådant som FRA redan idag kan avlyssna. Nu vill Folkpartiet alltså att SÄPO ska få göra samma sak för även strikt inhemsk trafik. En alldeles enorm integritetskränkning mot helt oskyldiga medborgare kommer bli ett faktum om Pehrson och Ask får hållas.

Pehrson problematiserar inte alls runt grundläggande fri- och rättigheter. Som medlem av och talesperson för ett liberalt parti kanske någon förväntade sig ett resonemang runt individens frihet från statens repressivitet - men i vanlig ordning uteblir detta när Pehrson skipar rättvisa. Hårdare tag utan eftertanke, precis som vanligt. Jag förstår faktiskt inte att det kunde gå så här illa i ett parti med stolta liberala rötter. I den mån det finns en debatt i Folkpartiet idag, så handlar den om ett värnande om Systembolagets monopol och känslorna går heta över ett utredningsförslag för gårdsförsäljning av alkohol. Som frihetlig liberal kan jag inte annat än att uppgivet snyfta över tingens ordning.

SvD | Mark Klamberg | DN |

1 kommentar:

 1. Så sant! JP är en katastrof för Fp.

  För att motverka övervakningsstaten måste vi lyckas förstå de idéer som gör att gemene man är så övertygad om dess förträfflighet.

  Jag har funderat länge och börjat plottra ned vad jag kommit fram till i inlägget Polis och brott.

  Mvh

  /Olof

  SvaraRadera