måndag 22 november 2010

Eslövs och andra kommuners ekonomiska ställning

Tidningen Dagens Samhälle hade en intressant artikel om pensionsskulderna i Sveriges kommuner i senaste numret. Hälften av kommunerna har inte sparat en enda krona till de enorma pensionsskulderna (103 miljarder kronor) som kommuner och landsting har. Chefredaktör Mats Edman avslutar med en retorisk frågeställning:

"Kommer det nya generationer att vältra skulderna på? Inte säkert. När de unga och fertila inser vad deras far- och morföräldrar testamenterat får de miljoner skäl att dra vidare."

Jag har skrivit om detta tidigare  och även haft ett meningsutbyte med Tony Hansson (S) i frågan. För Eslövs del handlar det om ca 637 miljoner kr (2009) som kommunen har som skuld till blivande och befintliga pensionärer där kommunen har varit arbetsgivare. Tony Hanssons syn på det hela är fullt förståelig - skulle vi ta hänsyn till denna faktiska skuld, så skulle inte kommunens ekonomi se alls så bra ut, och då skulle vi behöva hantera skulden (värdesäkra den) istället för att glömma bort den. Som sagt; en förståelig strategi, men en strategi som är både ogenomtänkt och dum. Det är ju trots allt så att någon måste betala skulden någon gång. Det får någon efterträdare lösa genom rationaliseringar och skattehöjningar för kommande generationer. Samtidigt skrivs det floskler om att varje generation ska bära sina kostnader i målen. Eslöv har f.n. ca 50 miljoner kr sparat till pensionerna, ca 8% av hela kalaset.

Diagrammet till höger (klicka för en större version) visar samtliga Sveriges kommuner och dess soliditet med pensionsskulden inräknad. Eslöv är markerat med en röd fyrkant och vi har alltså en soliditet på 25% och pensionsskulden är 20 372 kr per invånare. Detta är relativt goda siffror för Eslövs del. Som referens har jag även inkluderat Laxå, som med sin soliditet på -95% snarast behöver försättas under tvångsförvaltning.


En kommun är dock alltid större än den direkta kommunala ekonomin. Det finns alltid något eller några kommunala bolag som ägs helt eller delvis av kommunen, vilket då förstås kan dryga ut den kommunala kassan vid behov. Det ger dessutom en mer rättvisande bild än den som redovisas i Dagens Samhälle. Här är inte Laxå sämst längre, sannolikt för att de har betydande tillgångar i sina kommunala bolag, utan Raglunda kammar hem den föga smickrande bottenplaceringen. Eslöv sjunker ner till 16% pga att våra kommunala bolag är rejält lånefinansierade. Stockholm intar tätpositionen.


Men det finns också kommuner som har sparat rejält till pensionerna och på så sätt har tagit ansvar för framtida generationer. Den som sparat mest (per invånare) är Sundsvall, som har lagt undan 42 862 kr per invånare. (Eslöv har sparat ca 1500 kr per invånare)

Det är mänskligt att vilja bortse från gamla synder och leva i nuet istället. Särskilt om man själv inte är medskyldig till situationen och skulden uppgår till astronomiska summor. Men jag är övertygad om att de rödblåa (Socialdemokraterna och Moderaterna) gör ett misstag för Eslövs framtid som lägger en plan för mandatperioden som inte alls hanterar denna frågeställning.

Återkommer med funderingar kring den rödblåa budgeten vid ett senare tillfälle.

1 kommentar:

  1. Hej!

    Intressant läsning, jagtackar för detta.

    Hur stor är förresten kommunens pensionsskuld till Ingemar Jeppsson (C). Han ville ha sin pension (pensionsskuld) utbetald som lön kunde vi läsa för ett tag sedan.

    SvaraRadera