måndag 25 oktober 2010

En revision utan gadd

Revisionen är den instans, som förutom kommunstyrelsen är lagstadgad. Resten organiserar kommunen som den själv vill. Anledningen till att revisionen har denna särställning är pga att den som utövar makten över den ekonomiska förvaltningen ska granskas i sin utövning. Det är en demokratiskt viktig grundprincip att den som styr blir granskad av oppositionen.

De som är ordförande eller vice ordförande i Revisionen har en långt mycket större insyn än vad en ledamot kan ha. Man har då chansen att gräva djupare i frågor och är med i beredningar. Det är därför så många som 77% av Sveriges 290 kommuner viker ordförandeposten i Revisionen till oppositionen. Men inte i Eslöv.

Enligt Moderaterna och Socialdemokraterna kan man kamma hem både ordförande och vice ordförande själva utan någon som helst risk för jäv eller partiskhet. Tar man bort både oppositionsråd och seriös revisorsinsyn så säkerställer man en lugn seglats utan obekväma frågor.

Vilka skäl finns för att försätta den tillträdande revisionen i en aura av misstänksamhet redan från början? Finns det något att dölja, eller är det något så futtigt som ytterligare ett arvode som är bevekelsen? Hoppas att Cecilia Lind (S) och Henrik Wöhlecke (M) levererar ett bra svar på den frågan.

Daniel Rhodin (FP)

SkD |

1 kommentar:

  1. Instämmer helt i det du skriver här! Tycker det är konstigt att inte detta fått större plats i media. Det är nästan ofattbart att moderaterna och socialdemokraterna "roffat" åt sig alla ordförande och vice ordförande poster. Och lösningen att ge opositionen andra vice ordförande poster var ju bara kostsam och löjlig. Klent att de inte kan komma sams och dela lite på tex vice ordförande posterna i alla fall. Nu är Henrik W inne på att mer pengar till skolan inte har något med resultatet att göra också, blir värre så vad glad att ni FP slipper styra med moderaterna! Tycker inte vi ska höja skatten så mycket i Eslöv men klart det finns många vinster med mer pengar till skolan.

    http://www.skanskan.se/article/20101126/ESLOV/711269823/1005/*/*/v-hoj-skatten-och-satsa-pa-skolan

    Ha det gott och kämpa på i politiken fast moderaterna och socialdemokraterna skjutit så snett man bara kan göra.

    SvaraRadera