onsdag 4 augusti 2010

Vem vill ha en slöjdebatt?

I morse sa Jan Björklund på radion att Folkpartiet vill ha en lagstiftning mot niqab och burka för elever i skolan.

– Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet, säger Jan Björklund.

Det finns många saker som är olämpliga här i världen, tyvärr är det ofta i betraktarens öga som det olämpliga definieras. Det är inte heller lämpligt att lukta svett, vara allmänt otrevlig, humorbefriad eller dryg. I alla fall om du frågar mig. Men i likhet med slöjförbud så måste man hålla isär vad som är olämpligt och vad som ska vara förbjudet enligt lagstiftning. Visst, är inget allmänt slöjförbud som föreslås, utan att rektor har rätt att besluta i frågan. Men då får man också räkna med att rektorn kan besluta att niqab och burka inte får finnas vid någon utbildning.

För det första kanske detta rör högst en handfull personer i svenska skolor idag. En lagstiftning vore ett slag i luften och syftar nog mer till att skicka signaler till presumtiva väljare än att på riktigt lösa ett samhällsproblem.

Jag kan heller inte förstå syftet med lagförslaget. En arbetsgivare, offentlig eller privat, har rätt att ställa krav på både beteende, klädsel och utbildning för sina anställda. Jag anser heller inte att Eslövs förskolor eller skolor ska ha personal som är iklädda burka och niqab. Men att förbjuda elever att ha det är en helt annan sak och är lika rationellt som att förbjuda eleverna att ha punkfrisyr (finns det fortfarande?).

Det föreslås ju ingen lagstiftning mot att en arbetsgivare FÅR anställa en niqabklädd kvinna, vilket innebär att det kanske visst finns förskolor eller skolor eller andra arbetsgivare som mycket väl kan tänka sig att anställa under dessa premisser. Är det då liberalt att säga: "Om du framhärdar i att bära slöja, så har du inte rätt till en utbildning"?

Jag är stark motståndare till klädförbud och andra liknande lagar som bara manifesterar en moraluppfattning utan att egentligen lösa något problem. Låt folk klä sig och se ut som de vill, och låt dem också ta konsekvenserna av det. För det kommer förstås inte bli lätt att slå sig fram på arbetsmarknaden med vare sig punkutstyrsel, vidrig kroppsodör eller särkbeklädnad. Men låt oss inte kapitalisera på kristen moralkonservatism i ett liberalt parti. Låt oss istället stå för valfrihet, mångfald och integritet.

Relaterat:
Om att skaka hand | Kandidatpresentation - Daniel Rhodin | Nina Larsson (FP) | SVT - Gulan Avci |
Lotta Edholm (FP) | Adam Cwejman (LUF) | SvD | SvD | DN | DN | DN | SvD |

10 kommentarer:

 1. Trots att svensk ekonomi är bäst i Europa är integrationen dålig. Heltäckande eller inte, slöjan är inte bra...

  Att vara maka och mor i islams ålderdomliga tappning innebär uppenbarligen att vara ett inlåst kreatur som går i mannens ledband när hon är utomhus. Om mannen dessutom är arbetslös leder slöjan till bidragsberoende. Invandringen av 100.000 årligen från islamiska länder kommer att knäcka det rika Sverige, i synnerhet om det blir ett rödgrönt styre.

  SvaraRadera
 2. Nu blir jag paff! En liberal i folkartiet?! En positivt överraskande raritet i dagens Sverige.

  SvaraRadera
 3. @Hjalfred
  Sluta upp med skräckpropaganda á la 30-talets Tyskland. Att inte lagstifta mot klädsel leder inte till Sveriges undergång. En slöja i sig leder ingenstans, lika lite som en rakad skalle.
  Free your mind, and your ass will follow.

  SvaraRadera
 4. Pling till Klinkchefen!

  Vad skulle ett förbud mot ett visst klädesplagg ha för effekt? Att jag också började bära det i ren protest.

  SvaraRadera
 5. Vi har en lag om politisk uniform i Sverige. Den är lika innehållslös som en lagstiftning om vad man får ha på sig på allmän plats eller i skolan.

  SvaraRadera
 6. Min kommentar handlade inte om ett slöjförbud. Jämfört med andra integrationsproblem är ett slöjförbud som att bota cancer med pedikyr. Visst finns det niqaber i Eslöv men det finns bränder också.

  SvaraRadera
 7. Jag känner att Folkpartiet har rört sig långt från sina liberala traditioner. Björklund är ingen liberal och partiet får inte min röst längre när man lägger sådana här dumma jävla förslag. De enda som förtjänar min röst idag är Miljöpartiet de gröna eftersom en väldigt stark och uthållig socialliberalism har växt i det partiet. Hur ska eleverna lära sig att världen ser så olika ut med tanke på hur pass olika människor är om inte alla kan vara som de är? Nej, detta är en lek för att locka SD-röster är jag rädd - den konstiga inställningen till kärnkraft och denna fråga gör att jag går bort från FP nu. Röstar grönt framöver. Det känns väldigt bra.

  SvaraRadera
 8. Tvärtom, anonym, Folkpartiet står för frihet och det betyder att värna friheten och inte visa tolerans för toleransen. Det är inget fel på hans förslag om burkaförbud i klassrummen, därför att det skapar debatt och medvetenhet om ett problem som knappt finns i Sverige, men som är desto mer påträngande i Frankrike.

  Om du väljer Miljöpartiet går du från askan in i elden. Vad döljer sig bakom Maria Wetterstrands välpolerade yta? Här är det Miljöparti som de borgerliga vill samarbeta med om SD blir vågmästare:

  "Vi tror inte på konstlade gränser, utan har en vision om fri in- och utvandring, där människor har rätt att bosätta sig och verka var helst de önskar. Vi accepterar inte att den rika världen sätter upp höga murar mot dem som tvingats fly.

  Vi vill att Sverige går före internationellt genom att lägga fram en plan för att på sikt införa fri invandring. Vi vill att Genèvekonventionen tillämpas på ett bredare sätt så att även natur- och miljökatastrofer samt krig räknas in som skäl för asyl.

  Detta ska kompletteras med en generös flyktingmottagning. Sverige är ett land där våra egna invånare tidigare har tvingats fly för att söka lycka och förutsättningar för ett värdigt liv på annat håll. Det är därför inte rimligt att Sverige idag förvägrar andra människor den möjligheten."

  http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=176421

  Total verklighetsflykt, eller hur? Om miljöpartiet kommer till makten visar det att svenskarna, eller rättare sagt deras ränksmidande politiker, har blivit galna.

  SvaraRadera
 9. Det blev visst ett litet fel i hastigheten, det skulle stått "inte visa tolerans för intoleransen".

  Mvh Knute-Hjalfred

  SvaraRadera
 10. JAG VILL HA EN SLÖJ DEBATT!!!!

  Bort med slöjan och hjälp många kvinor!

  SvaraRadera