torsdag 19 augusti 2010

Lite konstigt blir det allt

Man kan alltid lita på att bankernas ekonomer uttalar sig i tidningarna med jämna mellanrum; budskapet är alltid detsamma "Nu är det dags att binda räntan". Samma människor som är högst delaktiga att ta fram de prognoser som bankerna själva använder för att just säkerställa att aldrig gå back på bundna räntor.

Det har aldrig varit lönsamt att binda räntan. Med mycket stor sannolikhet kommer det aldrig bli det heller. Att sedan människor väljer att binda pga att de vill köpa sitt livs dyraste försäkring är en annan sak.

Diskussionen om "pensionärsskatten" lever alltjämt vidare. Jag blir faktiskt förvånad att stora medier som SvD, DN och andra använder detta som ett vedertaget begrepp. Det är bara att gratulera socialdemokraternas mediestrateger att de har fått ett helt felaktigt begrepp vedertaget. Det är i sak helt korrekt att argumentera för att löntagare inte ska ha/förtjänar ett jobbskatteavdrag. Men det gör det fortfarande inte en pensionärsskatt. Inte heller ROT/RUT-avdraget är en "ni-som-inte-renoverar-eller-på-annat-sätt-använder-hushållsnära-tjänster-skatt". Miljöbilspremien var inte en "ni-som-inte-hade-råd-eller-lust-att-köpa-ny-miljöbil-skatt".

Likaså det smått imbecilla påståendet att "pension är uppskjuten lön" har lyckats slå rot. Man kan faktiskt argumentera mot jobbskatteavdraget utan att fara med rena felaktigheter. Pension är inte uppskjuten lön av det enkla skälet att de är de som betalar in skatt idag som finansierar dagens pensioner. Det finns ingen mystisk fond där löneavsättningar sen 50-talet är sparade. Ska alla välfärds- och transfereringssystem kallas "uppskjuten lön" i så fall?  A-kassan, sjukpenningen och föräldraförsäkringen? Kan vi inte nöja oss med att säga att de är skattefinansierade? Det vore dock korrekt att säga; "jag anser att pension ska betraktas som uppskjuten lön". Med det sagt så anser jag att skatten för pensionärer ska sänkas. Men låt oss nu inte kalla det förslaget för en "löntagarskatt"...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar