måndag 31 maj 2010

När en miljöpartist anklagar dig för att vara flummig...

...så vet du att en mediastrateg har varit inblandad. Eller att det är dolda kameran.

I kvällens Agenda debatterade Jan Björklund mot Maria Wetterstrand om skolpolitiken. Upprinnelsen är att Miljöpartiet anklagar Folkpartiets skolpolitik för att leda till en "flumskola".

Det är förstås lätt att inse hur uppdiktad denna "konflikt" är. För det första har Mp en betydligt större samsyn i skolfrågan med de borgerliga än med tex vänsterpartiet. Att sen använda ordet "flumskola", ja, det kan ju inte vara annat än nån mediastrateg som har hittat på det. En mycket modig mediastrateg får sägas. För risken är att Wetterstrand inte kan lägga argument bakom flumskoleanklagelsen. Mycket riktigt, hon kritiserar Folkpartiet för för mycket prat om ordning och reda och betyg. Och det kan man ju tycka. Men är det en definition på flumskola? Nejdå.

Alla har vi gått i skolan - alla kan relatera till skolans värld, vilket gör det till en tacksam fråga att debattera. Vi alla har egna erfarenheter av lärare som alla ungdomar hade respekt för, och var helt oerhört bra. Vissa lärare lyckades konsekvent att både skapa en lärorik miljö och ett undergörande lugn. Vissa lärare misslyckades konsekvent. Vi har alla sett mobbningens fula tryne.

Är tidigare betyg och högre krav enda receptet för högre måluppfyllelse i skolan? Nej, och det finns det heller ingen i Folkpartiet som hävdar. Riksdagen fattar beslut om lagar. I skollagen definieras inte allt som sker på en grundskola i Eslöv. Lagstiftningen sätter ramarna, vilka rättigheter till stöd barn och ungdomar har, vilka skyldigheter som gäller och vilket betygssystem vi ska ha. Men det är politikerna i kommunerna beslutar om innehållet i skolan. Det är kommunerna som utformar arbetssättet och rutinerna. Det är vi kommunpolitiker som ska fatta beslut så att de resurser som skolan behöver finns tillgängliga. Kort sagt, det är i kommunerna vi fyller skolan med innehåll och mening.Läs även de andra inläggen vi skrivit om Eslövs skolor
Grundskolan i Eslöv - En uppdatering
Bergagymnasiet, studieresor och lite annat
En angelägen rättvisefråga
(S)jälvtillräcklighet
Egen dator till lärarna
Diskussion om gymnasieskolan i Eslöv (del 2)
Diskussion om gymnasieskolan i Eslöv (del 1)
En rejäl satsning på en modernisering av gymnasieskolan
En grundskola i fritt fall
Betygsinflation
Grundskolan i Eslöv - En statistisk analys
Ska vi prata om grundskolan i Eslöv?
Ett stort steg i rätt riktning
Ingen ska behöva vara rädd för att gå till skolan


| Aftonbladet |

2 kommentarer:

 1. Att Jan Björklunds skolpolitik är den verkliga flumskolan är väl inget nytt? Arbetar på gymnasieskola själv och i skolvärlden (den del jag själv har erfarenhet av iaf) är det det epitet som har använts på hans utspel ända sedan Leijonborg fortfarande var partiledare.

  Och det är inte mycket att invända mot. Vad ska man annars kalla det om man med höjd fana och populistiska slagord går emot världens samlade akademiska expertis OCH skolvärldens empiri OCH den samlade lärarkårens åsikter? "Flum" är så träffande som det kan bli.

  Så var lugn du. Wetterstrand behöver inte sakna argument om hon blir tillfrågad.

  SvaraRadera
 2. Om du själv är lärare så vet du säkert att vara försiktig med allomfattande sanningar. Antingen vet du att "världens samlade expertis" inte alls är samlad, men hävdar det ändå. Eller också visste du inte.

  Skolvärldens empiri - var har denna empiriska erfarenhet anförskaffats? Inte i Sverige i alla fall.

  "Den samlade lärarkårens åsikter", herrejesus. Du gör dig till talesperson för ett par hundra tusen personer. Har du belägg för att den "samlade lärarkåren" röstar Rödgrönt? Nähä, inte det heller.

  SvaraRadera