måndag 24 maj 2010

Göran Hägglund - dags att agera!

P1 Kaliber avslöjade i helgen mycket omfattande övergrepp på barn som är tvångsomhändertagna på de statliga ungdomshemmen. Isoleringscellerna används som bestraffning, och de isoleringsceller som används innehåller enbart en galonmadrass. Där kan barnen få sitta inlåst och inte ens får gå på toaletten i upp till 24 timmar. På Hall, ett av Sveriges tuffaste fängelser finns det åtminstone säng, handfat, TV och toalett enligt Kaliber. "Omöjligt att jämföra med kriminalvårdens isolering", kontrar SiS själva.

Jag blir oerhört upprörd när jag får höra sådant här. Barn som tvångsvårdas är en grupp människor som har mycket svårt att hävda sina rättigheter. Ofta vet de inte ens om vilka rättigheter de har, eller så vet de inte vart de kan vända sig för att få hjälp. Jag förstår mycket väl att det ibland uppstår svåra situationer som måste hanteras, men det gör det även inom kriminalvården. När staten tar över vårdnaden av ett barn med tvång så kräver det en särskilt försiktig och respektfull behandling. Ofta är dessa barn redan svikna av samhällets institutioner sedan tidigare.

Det är bland annat därför vi i Folkpartiet Eslöv vill införa en lokal barnombudsman som bevakar alla barns rättigheter i kommunen.

Nu undrar jag bara när Göran Hägglund tänker agera på den här informationen. SiS generaldirektör, Eva Persson-Göransson säger att det förstås inte får gå till på det här viset och att hon inget visste, men jag är tveksam. Om hon inte har intresserat sig för hur barnen behandlas på insitutionshem tidigare, så kanske hon inte är lämplig som generaldirektör. Uppenbarligen finns det inte tillräckliga rutiner och rapporteringsystem i verksamheten. Uppenbarligen vet inte barnen var de kan vända sig för att få en granskning till stånd. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att Eva Persson-Göransson har gjort ett ganska risigt jobb. Mäktar hon med att genomföra de nödvändiga förändringarna i verksamheten?

Aftonbladet | DN | Nyheter24 | SvD | Sydsvenskan |

1 kommentar:

  1. Tommy Nilsson, Eslöv24 maj 2010 19:45

    Enligt Sis-representantens kommentar är ju de inredda (säng, handfat, TV och toalett) isoleringscellerna inom kriminalvården avsedda för FRIVILLIG isolering - du (och kaliber) gör alltså en något felaktig jämförelse på den punkten. Enligt länken finns det ju även inom kriminalvården samma typ av kala isoleringsceller som det finns på ungdomshemmen. Just för att skydda den som riskerar att skada sig själv.

    Problemet är ju att man missbrukar isoleringen och behandlar ungdomarna felaktigt - som du också påpekar.

    SvaraRadera