måndag 15 mars 2010

Se möjligheterna

Just hemkommen från det liberala riksmötet i Västerås. Det har varit tre fullspäckade dagar med goda råd, inspirerade föreläsningar, men framför allt trevliga möten med liberaler från hela landet.

Temat på riksmötet var "Se möjligheterna". Det handlar förstås om att detta val, liksom alla andra vinns genom nya idéer och framtidstro. Bland förslagen kan nämnas en klimatbilspremie, ökade satsningar på en högskola i världsklass och en skattepolitik med principen "hälften kvar".

På temat "Se möjligheterna" eller blunda för dem, så fick vi se en uppvisning av detsamma i Agenda ikväll. Jan Björklund debatterade avdrag för hushållsnära tjänster (RUT) med Vanja Lundby-Wedin. Vanja ser inga som helst fördelar med avdraget. Ja, inga fördelar med RUT, däremot massa fördelar med ROT (avdrag för renovering, ombyggnad, tillbyggnad). Onekligen ett stringent resonemang...

Tyvärr tycker jag att alliansen lite grann missar chansen att förklara varför avdragsmöjligheten för hushållsnära tjänster är en viktig komponent i en politik för jobb. Det finns nämligen många bra sidoeffekter av RUT-avdraget, som handlar om fler jobb, avlastning för familjer och jämställdhetsaspekter. Visst gör det en svart arbetsmarknad vit, och självklart betalar reformen sig själv. Inte alls oviktigt, men kärnan i budskapet borde vara;


Vi har gjort det för dyrt att anlita varann i Sverige. Johan Norberg förklarar; "Om du är en normalinkomsttagare som vill ge en person 300 kronor i handen för att han ska städa eller måla om måste du betala honom 724 kronor före inkomstskatt, arbetsgivaravgift och moms. För att du i sin tur ska tjäna ihop de 724 kronorna måste din arbetsgivare betala dig 1 352 kronor före skatt." ROT/RUT är ett sätt att rätta till denna obalans något.
RUT och ROT är inte subventioner eller bidrag. Det är långsiktiga arbetsmarknadspolitiska åtgärder som är centrala för att skapa fler jobb. Dylika avdrag är inte skapade för att göra det billigare för privatpersoner, utan för att skapa arbetstillfällen.
Sverige behöver också arbeten som inte ställer krav på utbildning och erfarenheter. Förr fanns dessa jobb i mängder. Idag är situationen annorlunda. Även fast vi liberaler strävar efter att så många som möjligt ska skaffa sig en utbildning i världsklass, så finns det en grupp invandrare, ungdomar och andra som har blivit arbetslösa när deras jobb blev bortrationaliserade. Dessa grupper behöver arbeten med låga trösklar för att arbeta en kortare eller längre tid.
Ärligt talat tror jag att det är en återvändsgränd att anklaga sossarna för att skydda mäns arbeten (ROT) men man struntar i kvinnors (RUT). Diskussionen bör istället handla om hur RUT är en del i ett batteri av insatser för att skapa fler jobb i Sverige.

Sydsvenskan | Hans Åberg | Carina Boberg | Seved Monke | Rasmus | Sörliden | SvD |

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar