lördag 13 mars 2010

FP vill ha större öppenhet i Eslövspolitiken

Solweig Lewin (FP) inlämnar idag en motion om att förbättra förtroendevaldas insyn i den politiska beslutsprocessen. Det handlar om kommunens interna nät 'Ekis', där all information om beslut och underlag finns tillgängliga. Detta har däremot inte de förtroendevalda tillgång till.

- Dagens teknik ger möjligheten att utväxla information sekundsnabbt. För de förtroendevalda däremot kommer informationen kraftigt filtrerad och med snigelfart. Det vill jag ändra på med denna motion, säger Solweig Lewin, ledamot i Eslövs kommunfullmäktige för Folkpartiet.

Solweig Lewin föreslår att samtliga förtroendevalda ska ha tillgång till all information, förutom sådant som omfattas av sekretess, via nätverket 'Ekis'.

- Demokrati förutsätter information, och menar man allvar med att människor ska engagera sig i politiken så måste informationen utväxlas på ett betydligt bättre sätt. Tekniken finns där, nu är det bara frågan om den politiska viljan är beredda att släppa informationen till fler än några få i den socialdemokratiska ordförandegruppen, säger Solweig Lewin (FP).

I förslaget ingår också att utreda möjligheten för att allmänheten ska kunna ta del av informationen.

10 kommentarer:

 1. Verkar ju inte som en speciellt begåvad ide att släppa in kreti & pleti i ett intranät, om det sen tillhör en myndighet eller ett företag spelar ingen roll. Är man så naiv att man tror gott om alla kommer man nog till ett grymt uppvaknande den dagen nån roat sig med att sprida skit i nätet

  SvaraRadera
 2. Äntligen! Vi är många med förtroendeuppdrag i Eslöv som uppgivet konstaterat att informationen i kommunen är förbehållen några i den innersta socialdemokratiska kretsen! Och har man inte helt givit upp, tiger man okunnigt på sammanträdena. Lösningen som Solweig Lewin skriver om, att träffa tjänstemän, är praktiskt omöjligt för de allra flesta fritidspolitiker.

  SvaraRadera
 3. "Kreti & pleti" är det Eslövs förtroendevalda eller är det väljarna, både och kanske? Allt känns lika illa! Sen insändaren uttalat sitt förakt för eslövsborna följer han upp med ett uttryck för sin människosyn "den som är så naiv att man tror gott..."

  Kan bara hoppas att detta inte är en kommentar från en politiker i Eslöv, bevare mig i så fall för den sorten.

  Ställ upp på Solweig Lewins motion mot den censur som i praktiken råder i Eslöv, oavsett partifärg

  SvaraRadera
 4. Nä Ann Lorentz, kreti & pleti är t.ex hackers som inget hellre vill än att förstöra. Hur det kan översättas till förakt för Eslövsborna generellt är en gåta. Med din människosyn så behöver du ju inte låsa ditt hus eller din bil heller för vem skulle vilja stjäla från dig,alla mäniskor är ju änglar.
  Bevare mig för sådana naiva politiker

  SvaraRadera
 5. Jag får anta att du "Anonym" inte är så tekniskt bevandrad, eftersom det förstås inte är nödvändigt att kunna skriva, spara eller ta bort saker från nätverket. Det är inga problem att göra dylikt.

  Som information, så har de flesta företag möjligheten för anställda att få tillgång till intranätet. Är dessa företag "mindre begåvade enligt din definition"?

  Menar man allvar med demokrati, så måste man också låta de folkvalda ha sådan information så att man kan fullgöra sitt uppdrag och representera väljarna. I nuläget är det mycket svårt att göra i Eslöv

  SvaraRadera
 6. Det är troligen så att jag är mer bevandrad än du och vet vad man kan och inte kan göra om man är inne i systemet, när du är inne så är det bara mjukvaran som bestämmer vad du kan eller inte kan göra. Allt som går att låsa kan även låsas upp om man vet hur man gör. Med den kunskap om nätverk som du uppvisar bör du nog hålla en lägre profil i den tekniska frågan.

  Jag ifrågasätter inte att folkvalda har tillträde utan att alla medborgare ska ha det. Tror du att du får tillgång till EONs intranät bara för att du är kund hos dem eller??

  SvaraRadera
 7. "bara mjukvaran som bestämmer vad du kan eller inte kan göra". "Allt som går att låsa kan även låsas upp". Är det med dessa argument du försöker övertyga om ditt kunskapsöverläge?

  Det där med EON är ju ett världsfrånvänt sätt att argumentera. Det finns massa information som går under offentlighetsprincipen i kommunen, detta ska finnas lättillgängligt att läsa anser vi. Vad har det med EON att göra?

  SvaraRadera
 8. Men jisses! du måste ju kunna ta in viss information, detta är ingen "pissing contest" eller? Handlar det inte om att lösa ett problem? Ett par förtydliganden:

  1. Jag behöver inte argumentera för att min kunskap är överlägsen din, du hjälper till så bra själv.

  2. Jag håler med om att den info som lyder under offentlighetsprincipen ska vara lättåtkomlig, t.ex genom hemsidan det är dock stor skillnad på den och intranätet. Man kan förvisso spegla den info som ska ut från intranätet till hemsidan men det är en väldig skillnad på det och att släppa in allmänheten i det interna nätverket. Folk som vill in kommer in men man behöver inte ha en välkommenskylt på dörren.

  Nu lägger jag ner detta eftersom det inte verkar vara öppet att diskutera. Lycka till med ert korståg :)

  SvaraRadera
 9. Vad är det för information som du anonym har att förmedla som du menar att jag borde ta in? Seriöst, jag försöker förstå på vilket sätt du bidrar till ett bättre kunskapsläge - men jag kan inte hitta nåt användbart. Alls.

  Öppet att diskutera är det. Men då får man ju försöka att komma med nåt hållbart argument. Nåt som du inte lyckas med. Att du sen väljer att kalla dig själv "anonym" gör dig mer till en driftkucku än vad du verkar inse.

  SvaraRadera
 10. Ett utmärkt förslag! Öppenhet och transparens är bra. Säkerhetsaspekterna som "anonym" hänvisar till - visst, allting går att hacka - men de problemen går också att lösa och förebygga.

  SvaraRadera