tisdag 9 februari 2010

Vad är nytt?

Nu kommer Eslöv av allt att döma få ett nytt parti, Nya Kommunpartiet som det så fantasifullt heter. Men vad är nytt? Vad kan det vara som föranleder ett behov av ett nytt parti i Eslöv?

Låt oss titta på Bertils paradfrågor;

* Att stoppa flyktingmottagandet 
Detta drivs redan, helt utan framgång, av SD. Dessutom skriver Bertil i sitt handlingsprogram att "kostnaderna för flyktingmottagningen ska särredovisas". Klassisk SD-fråga som egentligen är rätt konstig eftersom en sådan särredovisning redan görs. Det är nämligen Migrationsverket som betalar kostnaderna, så vill Bertil veta hur mycket vi fått från Migrationsverket så är det bara att ringa till de där administratörerna på kommunledningskontoret som han vill sparka.

* Att minska administrationen med 20-30 miljoner kr
Detta är en komponent som alltid ingår i nya "kommunens väl"-partier. Pga bristande insyn och förståelse, så tros det alltid att man kan minska på "administrationen" för att istället satsa pengarna i "verksamheten". Visst går det att göra allting mer effektivt, men det verkar som att Bertil tycks tro att alla andra partier VILL satsa 20-30 Mkr på något meningslöst. Självklart inte.

* Att satsa dessa frigjorda 20-30 Mkr på förbättrad äldrevård OCH mer resurser till grundskolan. Samtidigt ska Ekevallaprojektet genomföras OCH en ny arena vid Norrevångshallen.
Ja, det förstår väl alla som funderar en stund att ekvationen inte går ihop. Barn och Familjeförvaltningen har en budget på drygt 500 Mkr, Vård och Omsorgsförvaltningen på knappt 400 Mkr. Hur mycket ska de 20-30 Mkr räcka till egentligen? Att bygga en arena - eller två - kostar också sina modiga miljoner.

* Räddningstjänsten åter i kommunal regi
Vi betalar idag drygt 16 Mkr för vår räddningstjänst i Eslöv. Vi får mycket för de pengarna, framför allt så har vi då kapacitet vid större olyckor och ett väl fungerande samarbete över kommungränsen. Vill Bertil riva upp detta och investera i en helt kommunal räddningstjänst? Det skulle bli mycket dyrt - ska de 20-30 Mkr räcka till även detta?

Vilka kommer rösta på Bertil på valdagen i september? Vanlig centerpolitik kryddat med lite Sverigedemokratisk retorik och gammal hederlig populism är betet - vem nappar?

Om du frågar efter min gissning - inte många.

1 kommentar:

  1. Daniel, visst är det bra med en räddningstjänst som har hög kapacitet vid stora olyckor. Men visst måste det vara bättre att var starka i ett initialt skede av alla typer av olyckor för att kunna förhindra dödsfall samt stora materiella skador på egendom. Just nu är räddningstjänsten inte starka i inledningsskedet pga nerdragning i styrkorna om vi pratar just i Eslövs kommun och även Kävlinge kommun för den delen.

    Magnus Krantz
    Vice ordförande BRF SYD

    SvaraRadera