söndag 14 februari 2010

När ska oppositionen granskas?

Den totala skattereduktionen för köp av hushållsnära tjänster var 440 miljoner kronor under 2008. Det innebär att konsumenterna har köpt arbeten för totalt 880 miljoner kronor (avdraget är på 50%).

Om vi omsätter detta i arbetade timmar, så är genomsnittslönen 2008 för sk "servicetjänster" på 120.9 kr/tim. Det innebär knappt 7.3 miljoner timmar. Den faktiska arbetstiden uppgår till 1625 tim/år.

Summa summarum; 4479 heltidsarbeten, utfört vitt med skatt erlagd, pension, sociala förmåner och kvitton. Detta redan första helåret som reformen om skattereduktion på hushållsnära tjänster infördes. Jag är beredd att sätta min hatt på att 2009 kommer ha betydligt högre siffror, för att inte tala om i år.

Det är dessa människor, ofta kvinnor, ibland med utländsk bakgrund och många med svag förankring på arbetsmarknaden som sossarna tillsammans med Mp och V vill ska återgå till arbetslöshet eller svartarbete.

Jag kan förstå att vissa fnyser åt att det är medel- och höginkomsttagare som köper dessa tjänster. Men det är att missa poängen. HUS-avdraget är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd för att skapa fler arbeten, precis som ROT-avdraget är. Detta är dock sossarna för, pga att det är män som då får jobb. (Däremot kommer sossarna plocka bort ROT-avdraget så fort ekonomin förbättras, vilket skapar en stark osäkerhet hos villaägarna)

Höginkomsttagare kommer alltid att konsumera mer varor och tjänster än låginkomsttagare. Helt enkelt därför att de kan. Men kan fler få sitt första arbete, eller komma in på arbetsmarknaden efter åratal i utanförskap inom dessa arbetsmarknadspolitiska åtgärder så är det väl jättebra? En egen lön, med pension, jobbskatteavdrag och en meningsfull sysselsättning är inte fy skam.

Det är dags för väljarna att börja jämföra alternativen på allvar. Det finns mycket att klaga på och övrigt att önska från alliansregeringen - men är alternativet bättre?


Vänsterpartierna;
Chockhöjda skatter, slopande av HUS-avdraget, mindre lönsamt att arbeta och mer lönsamt att få bidrag. Införande av fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Åter till flumskolan och slut på tillväxten av poliser.

Alliansen;
Fortsatt skattesänkningar, främst till pensionärerna. Bibehållet ROT-avdrag och HUS-avdrag. Fortsatt förutsägbar fastighetsskatt, fortsatt slopad förmögenhetsskatt, en unik energiöverenskommelse som tryggar elförsörjningen i Sverige. En skola inriktad på kunskap och fortsatta satsningar på polis och rättsväsen.

SvD | DI 

11 kommentarer:

 1. Enligt regeringen jobbade ca 2000-3000 personer i de företag som var i denna branch redan före avdraget. Det har alltså blivit något tusentals nya jobb för en kostnad på nästan en halv miljard. Och lika mycket i fickorna hos landets högavlönade som använder tjänsten. Det är knappast en framgång

  SvaraRadera
 2. Hänvisa gärna till nån referens som styrker ditt påstående - det ligger inte alls i linje med SCB's rapport.

  Du räknar dessutom på ett mycket flagrant sätt. "Kostnad på nästan en halv miljard", skriver du. Vad har du för belägg för detta? Du menar att dessa jobb ändå skulle utförts med full beskattning? Att så många nya jobb har vuxit till är ett bevis på att du har fel. Vilken försörjning hade dessa personer tidigare; jobbade svart eller var arbetslösa? Var de då gratis för skattebetalarna?

  Nej, just det.

  SvaraRadera
 3. Hej kika istället själv på scb.se. scb;s pressrelease och svd vinklar siffrorna. Tar man de under 200.000 så får man med de som tjänar 0 som är ca 2.5 miljoner personer=promille givetvis.
  tar man bort de som inte har råd och aldrig kommer att ha råd. tex alla med upp till 100.000kr så är avdraget en succe och MYCKET jämt fördelat över resten av populationen. med en liten topp i grupperna över 400.000+ , givetvis eftersom de tidigare också köpte tjänster, men då oftast svart... Nya grupper köper nu alltså tjänster!!!

  SvaraRadera
 4. Tommy Nilsson, Eslöv15 februari 2010 00:20

  Jag reagerade själv över samma sak som Fredrik i inledande kritiska kommentar. Hur många av de ca 4500 heltidstjänsterna fanns redan INNAN avdraget infördes? Blogginlägget hade varit bättre med en tydlig referens till den uppgiften - jag tror att de flesta som läser inlägget ställer sig frågande på just den punkten.

  Du ställer själv en fråga om detta - vilken försörjning hade dessa personer tidigare? Ett svar vore bättre.

  SvaraRadera
 5. @Tommy
  Det enkla svaret är; jag vet inte hur många jobb som har skapats, bara att antalet avdrag ökar kraftigt. Det faller på sin egen orimlighet att jag ska veta vilken försörjning dessa har haft innan HUS-avdraget infördes. Däremot kan man ju göra kvalificerade gissningar om den saken i väntan på en uppdaterad rapport från SCB.

  Samma sak gäller skattesänkningar - leder jobbskatteavdraget till fler jobb? Ja, det finns fog för att tro det - men finns det någon statistik för att vidimera påståendet? Nej.

  SvaraRadera
 6. Tobbe i Teckomatorp15 februari 2010 10:10

  Helt säkert är i alla fall att många tidigare svarta jobb blivit vita. Detta verkar politbyrån inte gilla. Det är bättre att dessa kvinnor hålls ifrån arbetsmarknaden och om de tvunget måste jobba så skall de inte ha några pensionspoäng så att de aldrig kan känna riktig frihet. Få reformer har varit så frihetsskapande för enskilda människor samtidigt som den totala mängden skattebrott minskat avsevärt.

  SvaraRadera
 7. Tommy Nilsson, Eslöv15 februari 2010 12:54

  Tack för länken!

  SvaraRadera
 8. Men inte kan man väl ta den summa som fakturerats för arbetet och dela med genomsnittslönen för att få fram antalet timmar?

  Kostnaden som faktueras per timme är i princip alltid högre än 120:- efterom det ska täcka arbetsgivaravgifter etc. Skulle tro att de flesta hantverkare faktuerar någonstans nära 400:-/timme. Dock innebär det fortfarande en hel del arbetstillfällen som skapats.

  /Suez

  SvaraRadera
 9. Rätt, jag undrade just när nån skulle kommentera det, jag kom på det räknefelet själv också. När det gäller hushållsnära tjänster så ligger nivån på typ 250kr/h och sådeles blir antalet ung. hälften när det gäller 2008 års nivå. En fadäs från min sida. (tyvärr har jag inte riksdagens utredningstjänst (RUT) till min hjälp)

  Oavsett är jag säker på att det här är en effektiv arbetsmarknadspolitisk åtgärd.Jag är övertygad om att nivåerna för 2009 kommer ligga mycket högre, för att inte tala om 2010. För 2008 borde jag ha skrivit ca 2000 heltidsjobb istället.

  SvaraRadera