torsdag 18 februari 2010

KVV - here we go again

För att få en känsla för storleken är här KVV lagt bredvid sjukhusblocket i Lund.
Ikväll var det samrådsmöte om kraftvärmeverket (KVV) som Lunds Energi vill bygga i Örtofta. Igen. Det var en repris av det samrådsmöte vi satt på för 3 år sedan inför den miljöansökan som man för något år sen fick avslag på i miljööverdomstolen.

De alternativ som presenterades ikväll (klicka för större bild)
I allt väsentligt hade inte Lunds Energi något nytt att komma med. Man har nu gjort en ny lokaliseringsutredning som, hör och häpna, förordar Örtofta som fortsatt den bästa platsen. Tyvärr är inte heller denna gjord på ett förutsättningslöst sätt som lagen föreskriver.

"Kan ni inte bara erkänna att det här [placeringen i Örtofta] beslutade ni redan 2005", frågar min partikollega Solweig Lewin koncernchefen. Det ligger mycket i det. Vi har tagit del av protokoll från interna styrelsedokument som visar att Örtofta var bestämt redan i Augusti 2005. Vidare skrev man köpekontrakt på tomten en bra stund innan (den första) lokaliseringsutredningen var klar. Dessutom lades överdimensionerade fjärrvärmeledningar mellan Örtofta och Lund, pga styrelsebeslut på att KVV prompt ska ligga i Örtofta.

Varför Örtofta (min bild)? Skälet till att inga andra lokaliseringar har kommit på fråga är på grund av de politiker som utgör Lunds Energis styrelse. Det är nämligen INGEN politiker med självbevarelsedrift som vill ha en så här enorm och störande processindustri precis bredvid ett villaområde. Historien går tillbaka till 2004, eller egentligen tidigare. Pga vidlyftiga spekulationsaffärer lyckades bl.a. Eslövs-politikerna köra det då kommunägda Ringsjö Energi till i princip konkurs. 2004 övertalades Lunds Energi att köpa (få) Ringsjö Energi i utbyte mot lite aktier och därigenom rädda Eslöv från denna prekära situation. Samtidigt gjordes, vill jag hävda, slutna överenskommelser att Eslöv måste betala i natura, genom att upplåta plats åt ett KVV.

Lunds kommunpolitiker jublade över att slippa lägga åbäket på Gunnesbo eller Vallkärra som var de tidigare tilltänkta platserna. När Örtofta (som är den plats i Eslövs kommun som ligger närmast Lund) blev utsett av Cecilia Lind som offerplats så blev plötsligt Gunnesbo och Vallkärra omöjliga lokaliseringar trots att 85% av fjärrvärmen konsumeras i Lund.

Allt sedan den dagen har Örtofta varit allenarådande. Inte på någon punkt har kommunen hörsammat de synpunkter som vi närboende har framfört. När vi äntligen får gehör för våra synpunkter i miljööverdomstolen så går Tony Hansson (S) och Cecilia Lind (S) ut i pressen och beklagar sig och insinuerar att domstolen har gjort fel.

Örtofta, Väggarp och Toftaholm har en idealisk placering i södra Eslöv, med god tillgång till pågatåg och nära den heta Lundaregionen. Framtidens samhälle måste kunna erbjuda attraktiva boenden runt goda kommunikationer, och pågatåg är idag det mest effektiva kollektiva transportsättet. Det är verkligen usel hushållning med den bristvara som attraktiv tomtmark i Skåne utgör, anlägga ett industriområde istället för villaområden. Vi måste värna byarna, och särskilt de orter som har stor tillväxtpotential tack vare sina goda kommunikationer (Örtofta med omnejd, Stehag och snart också Marieholm). Det kommer inte att ske så länge sossarna sitter vid makten i Eslöv.

4 kommentarer:

 1. Bäste Daniel!
  Jag hoppas att du vet att en absolut majoritet av Moderaterna i Eslöv delar din uppfattning. Vi har goda argument mot placeringen och vi skall med full styrka arbeta för att motverka beslutet och hjälpa Lunds Energi att välja ett annat alternativ. Jag anser att följande bör göras.
  1. samla in pengar för att kunna ta hjälp av en verkligt oberoende lokaliseringskonsult.
  2.kontraktera ett kompetent juridiskt ombud.
  3. anmäla regeringens beslut till kommissionen för brott mot den enskildes rätt och brott mot förbudet att främja statliga/kommunala bolag.
  Vi ger inte upp - vi ger järnet! Peter MelinderM)

  SvaraRadera
 2. Borde det inte anstå en kommunpolitiker med ambitioner som Daniel Rhodin att i alla fall försöka underbygga sina påstående med någon nyans av sanning?
  Istället tar du den enkla och farliga vägen och försöker misskreditera dina motståndare genom påhittade händelseförlopp som du inte kan backa upp med fakta.
  Väl medveten om att du är ute på tunn is slänger du in ordet "hävdar" i samma mening och så anser du dig ha friskrivit dig från beskyllningar om att fara med osanningar och lögner.
  Retoriken du använder dig av är enkel, vanlig och FEL. Håll dig till sanningen, om inte för din egen skull så för dina läsare. Det tycker i alla fall jag att de förtjänar.

  SvaraRadera
 3. Berätta sanningen då, anononym, eftersom du ger sken av att sitta inne med den. Annars är du ju inte mycket bättre.

  SvaraRadera
 4. Elegant sammanfattat Daniel. Det är ju uppenbart att Lunds Energi fått fritt tillträde till kommunens planering, de har fått peka på kartan redan hösten 2005 och visat var KVV skulle byggas. Sen fixade Lind/Hansson mfl en skräddarsydd detaljplan istället för att med hjälp av ÖP i lugn och ro se efter om det fanns lämplig mark inom Eslövs kommun. Ledningen i Lunds energi retade dessutom upp lokalbefolkningen direkt, man underskattade kunskap och motstånd, trodde att ingen skulle ifrågasätta KVVprojektet. Jag är inte mot KVV men vill inte bli fördummad av en företagsledning som bla lämnar ut undermåligt underlag inför samrådsmötet och tror att vi skall vara nöjda med det. Hade detta projekt presenterats på ett ödmjukt sätt 2005 hade jag nog inte alls varait engagread i frågan nu, jag och många andra bestämde oss för att aldrig ge med oss efter Lunds energis förnedring i media 2005. De påstod då bla " vi lägger KVV i Örtofta, där bor inget folk", "Motståndet i Örtofta är i vilket fall som helst inget mot det vi skulle mött om vi lagt verket i Gunnesbo" osv.
  Dessutom kan man anan att vi inte bara får ett KVV i Örtofta, utan även en soptipp, hushållsavfall kan bli aktuellt som bränsle i framtiden, tro inte på allt snack om biobränslen.
  hälsar Peter Elfman, Väggarp

  SvaraRadera