torsdag 25 februari 2010

Kommer sossarna svänga?

I dagarna har debatten varit intensiv om RUT-avdraget, dvs avdrag för hushållsnära tjänster, eller pigavdrag om du frågade sossarna för några veckor sen.

Det är just detta faktum som gör mig säker på att sossarna snart kommer svänga och acceptera RUT-avdraget, de har alla slutat kalla avdraget för "pigavdrag".

Hörde Marita Ulvskog (S) på radion i morse - inte en enda gång använde hon ordet "pigavdrag". Detta är ett tecken säkert som något.

Tråkigt nog har (S) ett kongressbeslut på att riva upp avdraget - och det kommer förstås bli trassligt att ta sig ur detta med hedern i behåll. Samtidigt kan inte sossarna längre blunda för att reformen ger många jobb, har stor utvecklingspotential, och är antagligen en av de mer angelägna reformerna om man sammanväger både arbetsmarknadspolitiska, familjepolitiska och jämställdhetspolitiska aspekter.

11400 jobb enligt Konjunkturinstitutet, 4/5 var tidigare arbetslösa. Detta är en reform som direkt var lönsam ur alla aspekter - svartjobben minskar, de som får ett (vitt) arbete tjänar pension och sociala förmåner, staten som slipper betala ut a-kassa eller annat stöd och istället får in skattepengar.

Mitt tips - sossarna behåller RUT, men förändrar det på någon mindre detalj. Exempelvis inför en behovsprövning där avdragsrätten sjunker med ökande inkomst. Men kvar blir det. Det är alldeles för bra för att tas bort.

Läs mer

Seved Monke | Rasmus Liberal | Carina Boberg | SvD | SvD | SvD |

1 kommentar:

  1. Fast nu har Mona fått en man som bestämmer åt henne - Ohly

    SvaraRadera