torsdag 17 december 2009

Elektrisk slutledningsförmåga

Idag, mellan kl 16-18 så kommer elpriset uppgå till drygt 14:50kr/kWh (notera, normalpriset ligger nånstans runt 0:45kr/kWh). Det innebär alltså att en vända i diskmaskinen under denna tid (ca 1kWh) kostar 14 kr och 50 öre istället för normala 45 öre.


Själv kommer jag stänga av alla energiförbrukare förutom TV:n (ca 100W) och några lampor idag. Onödigt att göda redan feta plånböcker pga att landet just nu har elbrist. Vilket för mig till saken:

Som synes i diagrammet till höger, så ligger priset normalt sett hyfsat stabilt, men helt plötsligt sticker priset iväg något enormt. Detta drabbar alla som har rörliga prisavtal (vilket jag själv har).


Tittar man på det nedre diagrammet, vilket visar omsättningen av energiförsäljningen (MWh/h) så syns inget onormalt. Elförbrukningen går upp radikalt på morronkvisten och ligger sedan högt under tiden vi är på jobbet. När folk kommer hem, så startas diskmaskiner, TV-apparater, datorer och spisar igång vilket ger ytterligare en peak ända tills vi går och lägger oss vilket medför ett enormt fall i energiförbrukning. Som synes händer inget speciellt just idag, förutom att peaken är något högre än igår.

Men det händer faktiskt nåt speciellt, vi når en nivå där efterfrågan överstiger utbudet av elproduktion, vilket innebär att priset kommer öka okontrollerat tills dess att efterfrågan ger jämvikt med utbudet.

Problemet just nu är att väldigt många reaktorer är stängda för underhåll och revision, detta gör att energibalansen i Sverige kräver att vi både importerar fossil kraft för allt vad tygen håller, vi startar samtidigt igång reservkraftverk runtom i landet som går på olja. Men ändå räcker inte elen till och därför skenar priset.

Det här är en engångsföreteelse, men sätter fingret på ett mycket stort problem. Billigt elpris och en fungerande konkurrens på elmarknaden kräver ett väsentligt överskott av elproduktion. När efterfrågan överstiger utbudet upphör marknaden att fungera, i värsta fall måste vissa abonnenter stängas av. Det finns inga alternativ, på något vis måste den totala elproduktionen följa konsumtionen över dygnet - det måste gå att "kräma på" ytterligare när folk kommer hem för att laga middagen. Detta är förstås bakgrunden till att i stort sett all installerad vindkraftsel måste intecknas i reservkapacitet i baslastverk (vatten- och kärnkraft).

Sverige behöver ett habilt överskott av elproduktionskapacitet. En del av detta ska komma från vindkraft, men lejonparten måste komma från pålitliga kärnkraftverk.

SR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar