tisdag 10 november 2009

Vellinge - ett gated community

Vellinge kommun vill stoppa ett företag (Attendo) att öppna ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn i Vellinge. Så här skriver kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) på kommunens hemsida:


Detta är fullständigt oacceptabelt!


Det visar bara att man fullständigt struntar i de boende i Hököpinge! Kommunens uppfattning bryr man sig inte heller om, utan man kör bara över oss alla.


Vi kommer därför att undersöka vilka möjligheter vi har för att stoppa denna cirkus - så här får det inte gå till!"
vellinge.se


Lars-Ingvar har rätt i en sak, detta är fullständigt oacceptabelt! Att ett moderat kommunalråd försöker stoppa en fullt laglig näringsidkare i kommunen står i strid med all gällande lagstiftning. Denna verksamhet belastar inte kommunens ekonomi ens, utan det är Lars-Ingvar och Vellingemoderaternas främlingsfientlighet som får råda oemotsagda.

Vellinge är en av Sveriges rikaste kommuner, en av några till som har satt i system att konsekvent vägra att ta ett större samhällsansvar för att bära bördorna för flyktingmottagandet solidariskt. Det är skamligt - Vellinge fungerar som ett gated community där Lars-Ingvar och Göran Holm helst skulle vilja ha murar runt kommunen.

Vi får alla hoppas att Vellinges osolidariska och unkna sätt att agera får regeringen att agera för att ändra lagstiftningen så att kommuner inte kan säga nej till flyktingmottagande.

Uppdatering - Nu börjar diskussionerna om lagstiftning. Det är välkommet. | SvdSydsvenskan | DN

Sydsvenskan | SvD | SvD | SvD | Sydsvenskan |

20 kommentarer:

 1. "bära bördorna för flyktingmottagandet solidariskt"

  Du menar att flyktingarna är en kostnad? Intressant att höra, för det brukar ju annars skarpt förnekas.

  SvaraRadera
 2. Eftersom Vellinge kommun får ansvara för dessa såkallade ensamkommande flyktingabarns goda män och skolgång, så är det naturligtvis en kostnad...

  Samtidigt får vellinge kommun inga pengar alls till detta då det är malmö kommun som får pengarna, trots att flyktingarna varken bor i malmö eller ens sätter sin fot i malmö...

  SvaraRadera
 3. Det finns kanske en anledning till att Vellinge är en av Sveriges rikaste kommuner? Att de boende där är välmående och slipper brottslighet. Kanske kunde de flesta kommuner i Sverige ha det lika bra.
  En karamell att suga på...

  SvaraRadera
 4. @Anonym
  Kostnaderna fakturerar Vellinge naturligtvis till Malmö (som i sin tur fakturerar migrationsverket). Kostnadsneutralt för kommunen alltså.

  @Pelle
  Jävla skitsnack.

  SvaraRadera
 5. Sjöbo i repris? Har kommuner självbestämmande i vissa frågor, eller har dom det inte?

  SvaraRadera
 6. Öppna dammluckorna! Bara slummen i Bombay har har fler invånare än hela Sverige! Och vi har ju så ”gott om plats”…
  Di gamla och döende betalar.

  SvaraRadera
 7. Inte en chans!
  Malmö är den kommun i Sverige som överlägset tar emot mest pengar från utjämningsbidraget(ca 28% av Malmös inkomster). Här betalar Vellinge en stor del av dessa pengar till just Malmö...
  En ev brottslighet från dessa unga män skall Vellinge fakturera Malmö för detta dvs om "Malmö står för alla kostnader" osv....
  Min röst kommer allt närmare (SD) och det är inte långt ifrån nu...

  /Ricci

  SvaraRadera
 8. > @Pelle
  > Jävla skitsnack.

  Själv skriver du att invandrarna är en börda men när Pelle räknar upp delbördorna är det "djävla skitsnack". Jag gissar att SD i Eslöv fick ett par gamla FP-röster där utan att ens anstränga sig.

  SvaraRadera
 9. Självklart kommer kommunens budget att belastas. Eftersom barnen är mantalsskrivna i Vellinge efter en månads boende så är kommunen skyldig att bekosta skolgång, tolkar, kockar, psykologer, gode män osv osv. Det kommunala ansvaret följer nämligen av vilken ort man är skriven i.

  Om Vellinge fakturerar Malmö kan politikerna i Malmö strunta i att betala. Malmö betalar inte Vellingebors skolkostnader. För Vellingebor blir alla barnen mycket snart.

  /Johan

  SvaraRadera
 10. Vellinge kommun skulle med samma logik kunna starta en soptipp i centrala Eslöv.

  Vem har någonsin hört talas om en kommun som lägger sin verksamhet i andra kommuner?

  SvaraRadera
 11. Vi kan ta hit halva Afrika och Asien och det finns lika mycket problem kvar där samt vi förstör Europa.

  FEL VÄG.

  Hjälp de afrikaner/asiater eller vem det nu är som har problem med att kasta ut sina tyranner som skapar krig och elände.

  Att hjälpa de duktigaste (som har råd/huvud) att fly är att lämna de svagaste kvar med tyrannerna.

  Skulle vi ha hjälpt Finland med att ta hit familjer ???? Nej, män och kvinnor behövdes i kriget mot kommunisterna.

  Tillfälligt SJÄLVKLART ska man hjälpa kvinnor och barn på plats (och jag räknar Sverige som rätt plats för finska "krigsbarn" eftersom vi är grannar och brödrafolk) medan deras ev. män/pappor kämpar för ett rättvist samhälle. Men inte flytta problemen hit. Det är fel och leder bara till kaos.

  Om riksdagens politiker är så generösa får de gärna vara det med egna pengar men jag föredrar att svenka pensionärer och unga familjer och ungdomar och andra svenskar som har problem pga sosseriets massförstörelse ska prioriteras på riktigt.

  Det sker med början september 2010.

  SD får min röst.

  SvaraRadera
 12. När jag läser en del a kommentarerna blir jag besviken. Håller "den svenska mentaliteten" på att förvandlas till något groteskt egoistiskt som enligt naturlagarna bara kommer att studsa tillbaka på sig själv?

  Det är nu till och med vetenskapligt bevisat att man mår bättre psykiskt av att hjälpa andra människor - utan hänsyn till ras eller ursprung.

  Brunskjortornas politik har redan testats ordentligt i historien och misslyckats efter noter. Varför vara så idiotisk att vilja prova det igen?

  SvaraRadera
 13. Tack för ett tydligt - och mänskligt - ställningstagande.

  Kjell Stjernholm

  SvaraRadera
 14. Det är ju allmänt känt att mångfalden är lönsam, och dessutom får ju mottagande kommuner 1,2 miljoner per år per barn i ett okänt antal år.

  Varför står inte kommunerna i kö? Varför ropar inte Botkyrka och Danderyd på fler ensamkommande "barn"?

  Är det något lurt?

  SvaraRadera
 15. Hade de garanterat att inga flyktingar skulle flytta till Vellinge hade jag gärna flyttat dit. Och den dagen det flyttar flyktingar till LIDINGÖ...nejvisst nej...de kan de ju inte göra...där bor ju de regeringen....de som inte vet nåt om folk på marken!!
  O sen undrar jag varför dessa s.k barn(man är inte barn när man är typ15-16 år gammal)inte åker till Monaco, Schweiz eller Finland? Eller kanske Balkan? Eller det är så att de läst ett av forumen i Europa med omnejd där det står hur du ska ta dig till ett land där du slipper jobba men ändå får betalt? D.v.s sverige!!! Det är vida känt i världen att i sverige slipper du jobba om du är flykting o du får din vilja fram!!! VAR äker de skötsamma flyktingarna till? Isf vill jag med dig för sverige är en skamfläck på kartan o en dag är det sverige som är de som startar ett världkrig:...grattis sverige! vi har lyckats göra med skit i världen!!!

  SvaraRadera
 16. Liksom i andra liknande sammanhang ser man en tydlig korrelation mellan åsikter och anonymitet.

  Det inger mig ett visst hopp - att det åtminstone finns en liten skamkänsla någonstans i kroppen som visar sig genom att man väljer att inte gå ut med sitt namn.

  SvaraRadera
 17. Jaja hu vad vi skäms..och usch vad ni skräms buhu buhu skäms och vet hut om du älskar ditt fosterland, din kultur och ditt folk!
  Hur skulle det vara ifall vi istället fick en öppen ärlig debatt ifall svenska folket verkligen önskar fortsatt kolonisering? Med det ok det inneburit av ökande svenskhat i form av sexualvåld, (Sverige har f.n högst antal anmälda våldtäkter per capita) misshandlar, personrån, åldringsrån, hedersmord, könsstympningar, bötning i skolorna, kvinnor i burka och liknande maskeringar osv osv i all förbannelse. Jag hoppas ni är nöjda med det inom den folkpartistiska politiska adeln när ni sitter i era gated communities om tjugo år!
  Erik Gustafsson

  SvaraRadera
 18. Tack Daniel för en vettig och bra bloggpost i detta ämne. I övrigt instämmer jag med t ex Mats och Kjell Stjärnholm. Men de flesta andra skrämmer mig, anonyma som regel är de också.
  Hur kan det komma sig att fördomar och fientlighet emot flyktingar (ofta generaliserade som "invandrare") är så sjukt utbredda i Skåne?

  SvaraRadera
 19. För att få bukt med rasismen som grasserar hej vilt i maktens korridorer i Vellinge, behövs en rakryggad och tydlig opposition, som aktivt tar ställning för humanism och medmänsklighet. Det finns inte i dag.

  Besviken socialliberal bosatt i Vellinge

  SvaraRadera
 20. Har någon tänkt på vilken börda vellingebor är för Malmö? Arbetar i Malmö, betalar skatt i Vellige. Har inget eget sjukhus, då blir det Malmö, Lund ev Trelleborg som får ta hand om er ifall ni är mer än förkylda. Sliter på Malmös miljö med ert pendlande, föroreningar från fordon, vägpartiklar och liknande. När ni skall roa er går ni inte direkt ut och ställer er vid korvkiosken utan reser till Malmö och tar del av kommunalt sponsrad kultur. Nä, lite flyktingar kan man inte ta emot, de är ju kriminella...

  Rätt grisigt faktiskt, att vissa kommuner inte kan vara solidariska.

  SvaraRadera