fredag 20 november 2009

En riktig valvinnarfråga

Centerpartisten Agnetha Persson i Svalöv vill att det ska införas både snusförbud och rökförbud på kommunala arbetsplatser. Detta kan införas med sossarnas och moderaternas stöd redan till sommaren erfar Skånskan.

Låt mig först säga att jag anser att det kan vara ett problem när nån luktar tobaksrök, tex i en vårdsituation. Precis som det kan vara ett problem att nån inte sköter sin hygien på bästa sätt, eller vara allmänt dryg, korkad, oengagerad eller översittare. Ett generellt förbud kanske? Fråga Agnetha.

Visst är det farligt att snusa, men det stör ingen annan och är ofantligt mycket mindre farligt än att röka, äta fet mat och ha obefintliga motionsvanor. Man får anta att Centerpartiet i Svalöv har förbudstankar även på dessa områden eftersom det är det personliga ansvaret och friheten som får stå tillbaka när hälsoargumenten blir allenarådande.

Kommunalrådet Leif Hägg (M) har också intressanta tankar runt snuset. Han hävdar att:
a) Snusning = Missbruk
b) Snus = tredje vanligaste drogen efter de riktigt tunga

Hur kan man ens jämställa snus med tunga droger? Hur kan man kalla snusning för missbruk? Hur ofta hör man "Han snusade ihjäl sig", eller "Efter en lång tids snusning har nu Lasse förlorat både arbete, familj och hus". Svalöv verkar vara en väldigt problemfri kommun i övrigt om snusningen har fått dessa proportioner.

De anställda i Svalövs kommun är vuxna människor. Att kommunen som arbetsgivare erbjuder stöd för den som vill sluta med tobak är ok. Men att man med hjälp av förbud försöker uppfostra är direkt förkastligt. Kan man inte införa ett generellt förbud mot såna här åsikter?

För de Svalövsbor som inte gillar att bli förmanad av paternalistiska (C) och (M) så finns det lyckligtvis en liberal att rösta på, nämligen Torbjörn Ekelund (FP). Läs här vad han har att säga om förslaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar