lördag 3 oktober 2009

FRA - en alldeles självinducerad huvudvärk

Den 14 oktober kommer Riksdagen med stor sannolikhet rösta JA till tilläggspropositionen om FRA. Att det kommer hända något spännande denna dag kan nog alla seriösa bedömare utesluta. Min gissning är att Camilla Lindberg avstår sin röst. Hon har en politisk legitimitet att göra så, och om hon röstar JA så kommer kritiken vara hård. Att däremot någon annan kommer rösta för vänsterns motioner eller avstår tror jag knappast. Priset är för högt att betala, speciellt lagom innan riksdagslistorna ska fastställas.

Centerpartiet och då särskilt Staffan Danielsson har lagt oerhört mycket energi på att debattera och förklara hur han har resonerat för att ändå kunna landa i ett JA.

Tyvärr så är riksdagsmajoriteten för FRA:s kabelavlyssning baserat på ett cirkelbevis. FRA har sagt att man måste få avlyssna all trafik i kabel, annars kommer nåt fruktansvärt hända i Sverige. Ingen vill ju var "medskyldig" till något sådant, därför måste man gå FRA till mötes.

Men vad vet FRA om vilka hot som kan avvärjas via kabel? Inte ett jota eftersom de inte har bedrivit den typen av avlyssning tidigare. Internationella erfarenheter visar att hot inte alls avvärjs genom kabelavlyssning. Mängden data är så stor, så hot kan inte identifieras inom den tidsrymd som är nödvändig för att avvärja det. Vad man däremot kan göra är att i efterhand bena ut de inblandade.

Den här typen av kartläggning som FRA vill ägna sig åt är effektiv för att skapa databaser om vem som har relationer med andra. Det ligger i sakens natur att denna process är långsam och utsatt för störande felkällor.

Det är en enorm skillnad att tillåta spaning i etern, eftersom detta är ett oomtvistat effektivt verktyg för att hålla koll på sin militära omvärld. Trupper, flygplan, ubåtar och pansardivisioner släpar inga kablar efter sig - de använder radio.

Ska hemlig underrättelsetjänst, utan kvalificerad tillsyn, avlyssna hela svenska folket i syfte att lättare kunna identifiera de inblandade efter en eventuell terroristattack? Är detta proportionerligt? Nej, ingen rationell människa tycker förstås så, inte heller våra ledamöter av riksdagen. Problemet är att de har köpt det påhittade skyddsvärdet så som FRA har presenterat det. Häri ligger misstaget och det påföljande felslutet.

Det fina i kråksången är att FRA kommer snart vara en icke-fråga. Vi kommer aldrig höra talas om FRA, genom sin kabelavlyssning, kunde förhindra några yttre militära hot eller inte. Därför behöver politiker heller aldrig ställas till svars för att de tog ett felaktigt beslut (eller för all del, rätt beslut). Det kommer heller inte finnas några synliga integritetsproblem eftersom några sådana inte kommer rapporteras. I övrigt är allt hemligstämplat ändå. Tills nån läcker förstås.

Kabelavlyssning är ett effektivt verktyg för att långsiktigt kartlägga grupper i samhället som kan bli samhällsfarliga. Men då är vi inne på säkerhetspolisens område. Några yttre militära hot kommer inte snappas upp överhuvudtaget, och det är just yttre militära hot som lagstiftningen avser.

Jag kommer i alla fall väga in frågan inför Folkpartiets provval till riksdagslistan. Lite liberal stringens får man väl ändå be om.

Mark Klamberg har som vanligt mycket klokskap på sin blogg.     
FarmorGun

2 kommentarer:

 1. FRA-verktyget kommer givetvis att nyttjas som ett effektivt verktyg att hålla koll på "opositionen" både inom och utom det egna partiet.

  Är det någon som "sticker upp" så blinkar varningslampan hos Reinfeldt, Sahlin och deras apparatchiks, och lämpliga åtgärder vidtages.

  Ett perfekt system för att fostra upp ja-sägare.

  Det positiva i det hela är att sådana samhällsmodeller blir inte särskilt långlivade, för de ruttnar innifrån, och förgör sig själva.

  För, till slut, vem skall och kan man lita på, egentligen?

  SvaraRadera
 2. Läs gärna den här postningen, här är civilkurage i en liten ask, om våra fp-kvinnor som vågade:

  >> >> > http://olofb.wordpress.com/2008/09/17/ge-ditt-stod-till-fp-kvinnorna/
  >> >> >
  Och sedan får du gärna lägga in den här också, om du har möjlighet: http://tidningennu.blogspot.com/2009/10/civilkurage-den-enskildes-mod-att-ha-en.html

  Bra initiativ med er egen blogg!
  Många hälsningar
  Annika Beijbom

  SvaraRadera