tisdag 9 juni 2009

Eftervalsloj

Har inte haft energi att kommentera EP-valet än, men här kommer det lite kortfattat för Eslövs del. Trenden på riksnivån känns igen även för Eslöv. Junilistan får väldigt få röster, Piratpartiet ligger över riksnivån trots avsaknad av lokal (synlig) representation.
Bilden visar hur Eslövsborna röstade i förhållande till riket, och det är
tydligt att Centerpartiet,
Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är populära val. Folkpartiet får 3 procentenheter lägre stöd i Eslöv än i riket som helhet. Trots detta har vi stärkt vårt resultat med 2.4% så man kan inte vara missnöjd.Tittar man på en karta hur valdistrikten har röstat, så är S+V+Mp (41.5%) något större än M+C+Fp+Kd (38.7%) totalt sett där Alliansen är starka i de södra kommundelarna och i centrum.

Det är intressant att se att miljöpartiet lyckas få 8% av rösterna i Eslöv trots obefintlig representation. (Har nån sett till en miljöpartist nånsin i Eslöv?). Det gäller även Piratpartiet som inte heller har haft något valmaterial eller andra valaktiviteter. Det är kanske ett kvitto på att man i ett EP-val endast marginellt kan påverka opinionen genom valarbete. De partier som har varit aktiva i Eslöv denna gång är Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centern. Övriga partier har lyst med sin frånvaro på gator och torg.

Nu tar vi lite semester sen börjar vi ladda inför valet 2010!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar