måndag 18 maj 2009

Jaha?

Som många andra undrar jag hur SVT Agenda tänkte egentligen. Vi har val om tre veckor till EU-parlamentet. En debatt planeras in, och vilka företrädare väljer man? Jo, partiledare. Vem bryr sig om vad partiledare har att säga om EP-valet? De företräder ju inte Sverige i EU-parlamentet...

Saken får sin förklaring såhär i efterhand. Debatten handlade inte ett dugg om Europa-politik, om det kommande valet eller dess kandidater. Vilket gör debatten ännu mer märklig och malplacerad. En allmän inrikespolitisk debatt precis innan ett val till ett helt annat parlament, hur tänkte de egentligen? Då hade kanske SVT Agenda gjort klokt i att genom sitt public service uppdrag förmedlat knäckfrågorna angående EP-valet och väntat med den inrikespolitiska debatten några veckor. 

Det enda vettiga hade varit att bjuda in samtliga toppnamn, tex 2 personer från alla partier som är aktuella i valet. Det innebär även Sverigedemokraterna, Junilistan, Feministiskt Initiativ och Piratpartiet. Ge varje parti en chans att sammanfatta sin politik på ett par minuter sedan köra utfrågning och tidsbegränsad debatt. 

DN | SvD | SvD | SvD | SvD 

3 kommentarer:

 1. Hehe, det var ju ungefär den kommentar jag hade tänkt skriva om denna (trista och förutsägbara) debatt.

  SvaraRadera
 2. Ännu märkligare är att Agenda enligt Göran Hägglunds nyhetsbrev först hade planerat att hålla en debatt främst om EU-valet - men sedan ändrade man sig och bestämde sig för att nästan bara avhandla inrikesfrågor istället. Tre dagar innan valet börjar!

  SvaraRadera
 3. Från debatten igår...nästan roligt om det inte varit för att Mona Sahlin trots allt har så många väljare bakom sig:


  Men jag förstår fortfarande inte. Tycker du att det ska vara tillåtet att ladda ner musik utan att betala för det för eget privat bruk?

  Nej, det tycker jag inte.

  Så du är inte överens med MP och V i den frågan?

  Nej, men det är vi är överens om, och det tror jag vi är med er här också [pekar på motståndarlaget], det är att lagstiftningen nu blir varken hackad eller malen.
  Det är FRA, det är IPRED, det är Telekom, det är Spotify, det är moral...

  [avbryter] Så vad ska man göra?

  Ja men man måste ju se om man via gemensam översyn både kan öka respekten för integriteten, för det är den som är den riktigt stora frågan för väldigt många ungdomar, för hela våra liv finns ju idag på nätet. Och kulturarbetarna har all rätt att kunna få betalt på nätet och då funkar inte systemet som det är idag. Och då vill vi göra nånting åt det.

  SvaraRadera