måndag 25 maj 2009

De bra idéernas kuvös

Centerns ungdomsförbunds ordförande, Magnus Andersson skriver idag på Newsmill om hur en obligatorisk A-kassa är så oliberal att han till och med lämnar A-kassan i protest för att han har hört förslaget.

Lite överilat kanske, det är ju inte genomfört än. Men Magnus har en hel del intressanta synpunkter på det här med nyliberalism. För att sammanfatta:

Magnus hävdar att:
1. Det är extremt oliberalt att tvinga på välfärdssystem på medborgaren 
2. A-kassan är i stort sett skattefinansierad
3. Det största problemet med A-kassan är att den är inkomstrelaterad
4. Därför borde alla få samma summa, ett påtvingat välfärdsystem, finansierat via skattsedeln
5. För det är inte statens uppgift att upprätthålla inkomstskillnader så därför ska alla få lika mycket.

En härlig blandning av socialism (alla ska få lika mycket), nyliberalism (välfärd måste du finansiera själv), inkonsekvens (obligatorisk A-kassa, NEJ - allmänt bidrag, JA) kryddat med nåt tolkningsföreträde om att den här inriktingen skulle vara den rätta liberala vägen. 


Andra centerpartister hakar på, bl.a. Annie Johansson som dessutom numera sitter i partistyrelsen. Staffan Danielsson har däremot en annan syn på saken. 

Undrar vilka andra välfärdsystem som centerpartisterna vill avskaffa?

Sjukpenning, frivillig?
Föräldrapenning, frivillig?
VAB-ersättning, frivillig?
A-kassa, frivillig?

Alla dessa är skattefinansierade, även a-kassan. Det är en mycket liten andel som är finansierad via avgifter. Alla är dessutom beroende av tidigare inkomst. Magnus förespråkar att alla ska få samma inkomst vilket leder till att de som har (hade) en bra lön ska få gå ner till en lägre nivå än idag, och de som fortfarande bor kvar hemma hos mamma och inte har bidragit med en krona i skatt ska få samma ersättning. Det här är ju ett väldigt underligt sätt att resonera tycker jag. 

Förresten, hur blev det mer liberalt att ÄNDÅ tvinga folk att betala för den grundtrygghet som förespråkas, när en obligatorisk a-kassa tydligen är så hemskt att man till och med går ur a-kassan i protest. 

Det är orättvist att en person med hög a-kassa kan tjäna mer än en person som jobbar som vårdbiträde skriver Magnus - de prioriterar bort a-kassan för att betala räkningarna. Så jag antar att den grundtrygghet han förespråkar skulle hamna på en högre nivå än grundbeloppet. 

Det skulle ju i så fall innebära att det finns de med låg lön som skulle tjäna på att vara arbetslösa istället. Onekligen intressant resonemang... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar