lördag 16 maj 2009

Turordning och ungdomsarbetslöshet

Centerpartiet har på sin stämma beslutat att arbeta för att inskränka turordningsreglerna i LAS för att få bukt med arbetslösheten. Flera inom Folkpartiet, bl.a. Olle Schmidt delar den uppfattningen. Det är väl mest de nya Moderaterna som helt utesluter en sådan förändring.

Jag har själv haft företag, en enmans-konsult, och det där med anställda slog jag snabbt ur hågen. Inte nog med att det är komplicerat, det är väldigt dyrt också. Ska du betala ut en lön på 25 000, så kostar det nästan 40 000. Den anställde får alltså ut 17 000, fast kostar arbetsgivaren 40 000. Mellanskillnaden, 23 000 går direkt till skatt. Det innebär att du måste vara oerhört säker på att den du anställer verkligen presterar väl, annars blir det snabbt en förlustaffär. 

Det är för små företag som turordningsreglerna är så destruktiva. Alla stora företag, i princip utan undatag, kommer ändå runt LAS på olika sätt. Dels tar man in personal via bemanningsföretag och tar in/skickar ut efter godtycke. Dels (framför allt i tjänstemannaföretag) så kan man lägga överdrivna varsel för att sen förhandla till sig precis de personer man vill ha kvar. 

LAS kom till som skydd för arbetstagare för en helt annan arbetsmarknad. Det är synnerligen destruktivt för ett innovationsland som Sverige att duktig personal drar sig för att byta företag pga att man "ligger bra till" i turordningslistan. 

Mycket i LAS är bra. Skydd mot osakliga uppsägningar o.d. tror jag behövs. Det är just turordningen som är destruktiv för arbetsmarknadens rörlighet och skapar inlåsningseffekter.

Jag förespråkar en kraftigt höjd, obligatorisk a-kassa. En 80%-ig a-kassa med ett tak på runt 35-36 000 (dvs samma nivå som föräldraförsäkringen) kombinerad med uppluckrade turordningsregler främst för små- och medelstora företag skulle göra underverk för rörligheten på arbetsmarknaden. Förstås krävs en nedtrappning av ersättningen efter viss tid, tex 240 dagar. Jag har tidigare resonerat om varför jag anser att obligatorisk a-kassa är det enda rätta, se här.

Ett annat viktigt område är lönenivåerna. Självklart ska inte lönenivåerna sänkas generellt, men lönerna för ungdomar är generellt sett alldeles för höga. Bättre då att gå in på en lägre nivå och ha en starkare löneutveckling senare. En nyutexaminerad civilingenjör ska enligt Sveriges Ingenjörer ha minst 28 000 eller mer i ingångslön. Det är man helt enkelt inte värd direkt från skolbänken. Framför allt med tanke på att personen kommer in helt utan referenser. För bara ett par tusen extra kan man få en ingenjör med flera års erfarenhet och relevanta referenser. 

Antagligen är den här frågan alldeles för värdeladdad för att kunna ha en sansad debatt om, så moderaterna kanske gör klokt i att avvakta. Synd bara för ungdomarna.


1 kommentar:

  1. Det låter som om ni har väldigt sunda åsikter.
    Kämpa nu bara för dessa i erat parti och i Alliansen!

    SvaraRadera