lördag 28 mars 2009

Värnplikt vs yrkesarmé

Nye ÖB, Sverker Göransson uttrycker tveksamhet inför att avskaffa värnplikten. 

"Hans ord speglar en djup oro internt över att Försvarsmakten inte klarar att attrahera rätt ungdomar. Övergången till ett anställt försvar börjar redan nästa år. De sista värnpliktiga rycker in 2011, enligt planen."

"I USA, där han både studerat och varit arméattaché, värvas soldater bland dem som inte fått något annat jobb.

- Det vill inte vi. Jag uppmanar alla: ha en hög grad av ödmjukhet och var beredd att putsa på kanterna!"

Det största problemet jag ser med en frivillig yrkesarmé är just att man lätt attraherar folk som man kanske inte vill ha. Stridspittar, vapenfanatiker och de som av olika skäl inte fick nåt annat jobb. Att motverka den risken skulle bl.a. innebära att man måste höja lönerna rejält så man får en urvalsprocess värd namnet. Men detta gör förstås soldaterna dyrare än idag.

Sen tror jag att det är lätt att underskatta vad en bredare värnplikt kan ge för övriga effekter. För att citera ett tidigare inlägg:

"Jag tror på allmän värnplikt och större intagningskvoter än idag. Detta ger en mängd goda effekter utöver de uppenbara, tex att det skapar en medvetenhet om försvaret, fyller på hemvärnsföreningarna (som det borde satsas mer på) och ger integrationsfördelar. Både unga män, kvinnor, ungdomar från invandrartäta förorter och från Diplomatstaden lär sig att respektera varann och möts som jämlikar."

Rekrytering till försvaret är ju speciellt, det är ju inte som vilket jobb som helst. Men man får hoppas att försvarsminister Tolgfors har koll på vad effekten med en yrkesarmé har. Säker är jag dock inte.

 

3 kommentarer:

 1. Det här med att attrahera rätt folk tror jag är önsketänkande. Man får ta de som söker, precis som i alla branscher. Jag tror det gagnar vårt försvar att få in "vanligt folk", såsom rörmokare, projektledare, snickare, grävmaskinister, elektriker, sjukskötare etc. Detta kunnande från den civila sidan som idag naturligtvis tillför massor går om intet med en yrkessoldater. Skräckscenariot är testosteronstinna gangbangers som gillar att heila och skjuta, och risken att få in sådana ökar markant.
  Tolgfors tror sig nog veta bäst själv i vanlig ordning, så om man ska få honom att lyssna så krävs nog en huligantuta i örat.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att yrkesförsvar passar länder med stor befolkning och små territorier. Den beskrivningen passar inte in på Sverige. Om skiten skulle träffa fläkten här kommer varje medborgare att behövas. Av den anledningen är det en fördel om ganska många fått en grundläggande utbildning i att klara livhanken. Vi hade kunnat ha ett ganska bra försvar om inte Gripen tagit alla pengar och förpassat dem till ägarna av SAAB. Enda sättet att få ordning på vårt försvar är att bryta det svenska försvarsindustriella komplexet. Det finns, är verkligt och sväljer miljarder på löpande band.

  SvaraRadera
 3. Hej

  Kunde inte låta bli....

  http://funderingar.ekelund.nl/#home

  Hälsningar Tobbe

  SvaraRadera