måndag 23 mars 2009

Vanja och ymnighetshornet


Vanjas radiotystnad bröts idag efter två dagars jakt. Hon vet inte riktigt hur det gick till när 104 miljoner kronor betalades ut till VD:n i AMF. Nähä du.

Min kommentar, i all ödmjukhet, är; om Vanja och hennes styrelsekollegor inte har förstått och därigenom nu känner sig grundlurade så vittnar inte det om någon högre kompetens direkt. Men jag är ganska övertygad om att hon visst kände till det, men hon ÖNSKAR att hon inte visste.
Jag tror nämligen att styrelsen mycket medvetet godkänt detta ymnighetshorn för VD:n, just för att de har fått för sig att han var värd så mycket pengar.
Att de sen inte vill stå för saken när väl mediedrevet rullar på är en annan sak.
Självklart spelar det roll att framstående företrädare för arbetarrörelsen och socialdemokratin blir kritiserade för att roffa åt sig, det blir ju så mycket skojigare så i media.
På något sätt understryks tesen att man tackar inte nej när någon erbjuder dig ohemult mycket pengar, även fast det är emot dina (gamla) principer. Det är också allmänt känt att du måste vara givmild i alla styrelser du sitter med i, för då kommer du behandlas sammaledes när du själv blir VD, styrelseordförande eller generaldirektör. För Vanja hade väl inte tänkt att pensionera sig efter sitt jobb som LO-bas kan man tänka.
Med tanke på alla skandaler runt arbetarklassens hjältar; godsherrar, VD-bonusar, skattefusk, fastighetsaffärer osv, så finns det väl ganska mycket som talar för att rofferi inte är en ideologisk fråga, det är bara en fråga om vem som bjuds ett tillfälle att göra så.
Men för Vanja slutar nog resan under 2009.

2 kommentarer:

  1. Det är inte Sonja-Vindby-Luddin som blivit grundlurad av AMF. Det är hon som grundlurat oss.

    Snacka om att kasta sten i glashus!!!

    - Peter Ingestad, Solna

    SvaraRadera
  2. Som nån skrev på i en kommentar på svd.se: "Sitter man i en styrelse och inte förstår vad som händer mitt framför en, så har man inget där att göra."

    SvaraRadera