onsdag 18 mars 2009

Av alla konstiga vallöften...

Så är nog dagens socialdemokratiska vallöfte ett av de mer obegripliga. Thomas Östros (S) och Carin Jämtin (S) skriver en debattartikel på DN Debatt, med rubriken:

"Vi tänker avskaffa räntan på uppskovet med skatten"

Om rubrikmakaren inte lyckas jaga fram en bättre rubrik ur grundmaterialet kanske man borde ha avstått från att publicera debattartikeln överhuvudtaget. Detta är så nära sömnpiller en debattartikel kan komma.

Vad debattartikeln handlar om är i stort sett att socialdemokraterna vill säkerställa att de som har sålt mycket dyra fastigheter inte ska få så stor reavinstskatt. För att tydligare inskärpa budskapet används ordet "Stockholmsskatt" (för där finns det många dyra fastigheter).

Det är omöjligt att begripa hur socialdemokraterna resonerar i den här frågan. De kritiserar regeringens skattesänkningar som har gett 1000-1500kr/mån till de allra flesta. Men nu föreslår man alltså på bästa nyhetsplats att de som har gjort stora reavinster på fastigheter ska få slippa att betala ränta på uppskovsbeloppet. Var detta det bästa spindoktorerna på kansliet kunde hitta på? Och den alltid närvarande frågan - är vänstern beredda att stödja slopandet av "Stockholmsskatten"?

1 kommentar:

  1. Spontant känns det ju som om socialdemokraterna skulle stå på de "svagas" sida. Dvs de som INTE har tjänat massa pangar på sitt boende och skall ge sig in i budgivningar mot dem som gjort det. Att man helt missar att "fantasipriserna" till stor del beror på möjligheten till uppskov inger ju inte direkt förtroende.

    SvaraRadera