onsdag 25 februari 2009

Pikant politik

Idag har Eslöv varit på alla nyhetssändningar och i varenda tidning, pga den politiska striden inom socialdemokraterna. Situationen är ovanlig och en aning pikant förstås. Prestigen går att skära med kniv.

Det sorgliga i situationen är medan de hårda orden utväxlas så finns det många människor som undrar vad som kommer hända, och som är oroliga. Ungdomar och dess föräldrar, lärare och övrig skolpersonal och medborgare befinner sig ett vakuum där inget är bestämt och ingen väg är utstakad. Kort sagt ett kaos som gagnar ingen men som kostar så mycket förtroende.

Ansvarsfrågan för Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GoV) kommer behandlas i samband med bokslutet. Ann Laurentz har lovat att överklaga kommunstyrelsens kommande beslut och begära verkställighetsförbud. Socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister ställer sina platser i GoV till förfogande. Det politiska debaclet kommer rulla vidare länge än.

Men frågan är om det spelar så stor roll i praktiken. Förtroenden har brustit och i politiken är förtroende allt. Även om nämnden och Ann sitter kvar så kommer situationen vara ohållbar. För alla. Även om världens bästa planer presenteras, så kommer det inte gå att genomföra dem. Ty sådan är politikens logik.

För varje dag som går så ökar osäkerheten. Kommer mitt gymnasieprogram att starta? Gymnasielärare räknar anställningsår och letar andra jobb. Förvaltningen ska byta förvaltningschef. Folk frågar sig vad i hela friden politikerna sysslar med. Vatten på politikerföraktets kvarn. Samtidigt minskar valmöjligheterna ju närmare man kommer höstterminens start.

Eslöv, liksom resten av Sverige och världen kommer påverkas av lågkonjunkturen. Det finns mycket som talar för en tuff situation de närmsta åren med vikande skatteintäkter och ökande arbetslöshet. Frågan är hur mycket energi som ska brännas i en politisk strid som ändå bara leder till...tja, inget förutom handlingsförlamning.

När kommunstyrelsen och GoV är omvalda så får vi hoppas på lugn och ro, så vi kan arbeta konstruktivt med dessa utmaningar. Jag tror det blir nödvändigt att försöka samarbeta blocköverskridande i de stora frågorna. När båten tar in vatten får alla hjälpa till att ösa. Vi kan återställa hackordningen sen, när läckan är tätad.

Alliansen är överens med socialdemokraterna att vi måste få en fungerande organisation. Genom omvalet av kommunstyrelsen får alliansen in vår alliansledare Henrik Wöhlecke (M) som kommunalråd. Självklart betyder detta att vår insyn och påverkan blir väsentligen förbättrad i det dagliga arbetet på kommunledningen. Detta är efterlängtat och mycket välkommet! För nu är det dags att vända blad. Inget politiskt debacle förringar detta faktum.Sveriges Radio
TV4 Nyheter

SvD
Sydsvenskan
Corren
Aftonbladet
Göteborgsposten
HD

1 kommentar:

  1. Oj oj det verkar ju som det är olagligt att avsätta kommunstyrelsen på dessa grunder!!

    En expert (Statsvetare) på TV4 Nyheterna sa igår att Ann Laurentz har rätt i att en avsättning inte håller i domstol.

    Dra inte in liberalerna i denna fråga. Låt socialdemokraterna själva göra bort sig när detta går till domstol.

    SvaraRadera