onsdag 4 februari 2009

Camilla Lindberg blir petad

Jag har hållt mig borta från FRA-frågan ett bra tag nu. Däremd inte sagt att jag är nöjd med den överenskommelse som gjordes, även om det var ett stort steg framåt jämfört med det dåligt underbyggda såll till lagstiftning som genomröstades i somras.

Men när Johan Pehrson, gruppledare för Folkpartiets riksdagsgrupp petar Camilla Lindberg från Signalspaningsnämnden, som ska granska FRA så kan jag inte hålla tyst.

Camilla Lindberg var den enda av de borgerliga som röstade nej till FRA-lagen, hon har blivit en symbol och ett hopp för de liberaler som tycker att personlig integritet inte kan kompromissas bort. Att Johan Pehrson inte tillhör denna skara har både visats i teori och praktik.

Min recension av Johan Pehrsons beslut är att det både är tarvligt, felaktigt och strategiskt korkat. Tarvligt mot Camilla, som nu tydligen ska få känna på straffet att inte lyda de konservativa krafterna i partiet, felaktigt därför att Camilla skulle bli en trovärdig och ifrågasättande granskare till FRA, strategiskt korkat därför att detta kommer skapa negativ publicitet runt folkpartiets sätt att hantera integritetsfrågorna. I oktober petade också Johan Pehrson bort Camilla från justitieutskottet för att själv ta plats där.

Istället ska Cecilia Wigström, en FRA-förespråkare, sitta i nämnden för folkpartiet.

Jag förstår resonemanget. Samlar man 10 ja-sägare i ett rum så ökar sannolikheten drastiskt för att utfallet ska bli jakande oavsett förfrågan. Men det bör väl inte ses som något positivt i en demokrati?

Carl Rudbeck skriver på Sydsvenskan:
"Regeringen, för att inte tala om alla en gång så skrytsamt frihetliga riksdagsledamöter, svek i FRA-frågan. Den visade att liberala grundvärderingar får stryka på foten när de hamnar i konflikt med politikernas kontroll- och maktbegär. "


För övrigt: Grattis till Opassande, som kammade hem stora bloggpriset, till stor del för sin kritiska granskning av FRA-lagen.

1 kommentar:

 1. Varför hålla sig borta från FRA-debatten?

  OK, men i övrigt håller jag med. Skrev f ö just ett inlägg om samma sak. Och fick en mkt medkännande kommentar. Livet är svårt att leva för den som tror på ideologi i st f den råa makten.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/02/johan-p-tycks-ha-ett-hemligt.html

  Dessutom:
  http://schmidtblogg.blogspot.com/2009/02/internet-integritet-och-upphovsratt.html

  SvaraRadera