söndag 21 december 2008

Obligatorisk a-kassa - det enda vettiga

Idag tar Staffan Danielsson och Jörgen Johansson (centerpartiet) upp frågan om obligatorisk a-kassa på DN debatt. Folkpartiet har också tagit ställning i denna fråga, och vi vill också ha en höjning av taket i a-kassan. Någon nivå på höjningen har inte föreslagits, men tanken är att de med "vanliga" inkomster ska få ut 80%. Idag är det stora grupper som får ut betydligt mindre än 80%.

För mig så är det självklart att a-kassan ska vara obligatorisk, och jag kan inte förstå socialdemokraternas motstånd mot detta. Vi har ju allmän sjukvård och allmän pension, snart sagt alla välfärdsområden är allmänna förutom a-kassan. Men sossarna är hårdnackade i sitt motstånd - de vill absolut inte att alla ska omfattas.

Man kan argumentera att a-kassan är en försäkring där man väljer sitt försäkringsskydd. Man kan också framföra ståndpunkten att det är valfrihet som ska råda. I denna fråga tummar jag dock gärna på valfriheten. För det första så betalas lejonparten av a-kassan via skattsedeln och inte via avgiften. Vidare så slussas en del av de oförsäkrade vidare till andra system, tex socialbidrag, vilket också belastar medborgarna via skattsedeln (fast i det här fallet kommunerna).

A-kassan är en viktig del av trygghetssystemen och ska omfatta alla som blir av med arbetet. En nivå på 80% för de flesta står dessutom i proportion till den skatt man betalar in, vilket gör systemet mer rättvist om taket höjs. Självklart skulle detta kosta mer pengar än dagens system, vilket förslagsvis tas genom en skattehöjning (eller en minskad nivå på skattesänkningen).

Det är genom ökad trygghet i välfärdssystemen som man får en större rörlighet på arbetsmarknaden. På tjänstemannasidan har de flesta fackförbund (frivilliga) inkomstförsäkringar som säkrar arbetslöshetsersättningen till 80% även för de med högre inkomster. Däremot finns det många förbund inom LO som ännu inte har tagit detta steg (tex för volvo-arbetarna).

En reformering av arbetslöshetsförsäkringen i denna riktning skulle vara den största välfärdsreform på många år. Låt oss hoppas att centern och folkpartiet lyckas övertala Anders Borg i denna fråga.

1 kommentar:

  1. Patrik Romare - KDU Stockholms Län27 december 2008 14:47

    Om Alliansen kan driva den fråga och bilda en allmän opinion för det skulle det slå hårt mot Sahlin och Co. Enligt henne kvittar det att folk står utanför, rättvisa? Rättvisa är att alla får med, men det är ju deras budskap, vänta nu. En sån här reform skulle slå hårt mot inte bara Sahlins plastiga syn på rättvisa men också mot Facken som håller det röda blocket under armarna. En obligatorisk a-kassa måste dock undvika att dom som verkligen inte har nån användning av a-kassa inte drabbas för negativt.

    SvaraRadera