söndag 19 oktober 2008

Seriöst av miljöpartiet?

Miljöpartiet har på sin EU-kongress i helgen fastslagit att utsläppen inom EU ska minska sina koldioxidutsläpp med 80% till 2020, dvs om 18 år. Det innebär att 1990 års nivå på ca 56 miljarder ton inom EU-27 ska sjunka till ca 11 miljarder ton. Detta ska förstås ske utan kärnkraft och förstås utan att EU ska kunna fatta några överstatliga beslut alls. De vill ju att EU-kommissionen ska fråntas all politisk makt.

Det står miljöpartiet fritt att sätta sin egen agenda. Det är också viktigt att vi på ett nationellt och globalt plan jobbar med miljö- och klimatfrågor. Men jag frågar mig hur man ska kunna ta miljöpartiets miljöpolitik på något som helst allvar efter detta utspel? När man väl har bestämt sig för att strunta i verkligheten och hänge sig åt önsketänkande, varför inte dra till med 100%? Eller varför inte önska sig 100% procent bättre välfärd och 0% i skatt medan man ändå är igång?

Den 38%-iga sänkningen som klimatberedningen föreslog är redan den oerhört tuff att uppnå, men den är i alla fall realistisk om bl.a kärnkraften byggs ut i länder som nu är beroende av kolkraft eller olja för uppvärmning och elproduktion samt med kraftiga satsningar på förnyelsebara bränslen och batteridrivna hybridbilar.

Undrar hur socialdemokraterna ska ställa sig till detta krav inför byggandet av vänsteralliansen - Mp skulle fungera som en kvarnsten även för sossarnas trovärdighet i klimatfrågan.

Nej, miljöpartiet ägnar sig åt skjutjärns-politik som inte tjänar något annat syfte än att provocera. Det är ingen tävling om vem som kan säga högsta siffran, som miljöpartiet tycks tro, utan snarare behöver Sverige en EU-representation som med trovärdigheten i behåll kan arbeta fram riktiga lösningar som leder till riktiga resultat i klimatfrågan. Miljöpartiet är bakåtsträvare i EU-frågan och frikopplade från verkligheten i klimatfrågan. En röst på miljöpartiet verkar vara en bortkastad röst i parlamentsvalet i EU nästa år.

SVT
SVD
DN
Sydsvenskan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar