lördag 4 oktober 2008

Räddningstjänst Syd

"De bryter mot lagen för att rädda liv" lyder rubriken i Sydsvenskan angående brandmännens insats till en brinnande Norrevångsskolan i Eslöv. För att göra en rökdykningsinsats så krävs 4 brandmän, men Eslöv har bara 3.

"När Eslövs brandmön kommer till en brand där de befarar att personer finns kvar inne i byggnaden har de alltså två val: antingen väntar de på förstärkning och riskerar i värsta fall livet på eventuella offer - eller så bryter de mot lagen och går in ändå"

I Juli brann det i en restaurang i Eslöv. De tre brandmän som var först på plats klarade inte av att vänta, utan gick in i byggnaden innan deltidsbrandmännen kommit fram.

Jag frågar mig om detta rimmar med Eslövsbornas uppfattning om hur räddningstjänst ska skötas, eller om medborgarna i Eslöv skulle vara beredda att betala för att ha åtminstone 4 brandmän som minsta insatsstyrka.

Att skydda liv och egendom är en av de viktigaste uppdragen för kommunen, nånting man inte får tumma på av ekonomiska skäl. Folkpartiet Eslöv anser att denna viktiga funktion på sikt ska flyttas över till regionen och koordineras på denna nivå istället. Det kan du läsa om här.

Hur gör man när man effektiviserar räddningstjänsten? Verksamheten är kanske inte som andra verksamheter, där nya metoder och tekniker möjliggör en naturlig effektivisering. Trots allt så måste brandmännen ge sig in bland lågorna och spruta vatten, skum, eller vad man nu använder. Och det kräver nog i princip lika mycket folk nu som för några år sedan. Att genomföra nedskärningar i personal kommer vid större olyckor att påverka beredskapen negativt. Och som tur är händer de stora olyckorna inte så ofta.

Det är inte acceptabelt att tumma på resurserna på så vis att nån får sina barn innebrända på grund av bristande resurser.

Samordna gärna, använd nya metoder och för all del - gör nedskärningar om man kan göra detta med bibehållen beredskapsnivå (vilket jag iofs tvivlar på att det går). Men om man medvetet sänker beredskapsnivån markant - då begår man ett grundläggande tjänstefel som politiker.

Det är lätt att i efterhand konstatera att "ojdå, vi hade visst inte alls kapacitet att hantera den här olyckan, nu måste vi förstärka". Fast det väger ju lätt för de som har fått egendom och kanske liv förlorade. Vissa kan få betala dyrt för att polletten ska ramla ner.

Det är dags för att se över Räddningstjänst Syd. Det är uppenbart att någonting är fel i direktiv, budget eller ledning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar