onsdag 17 september 2008

Riksdagens öppnande

Folkpartiet Eslöv har, som enda lokalavdelning i skåne, uttalat sig mot den nuvarande FRA-lagstiftningen (du kan läsa pressmeddelandet här). Detta har vi gjort för att vi anser inte att de potentiella och reella konsekvenser av nuvarande lagstiftning står i proportion till den nytta som har redovisats. Dessutom har den debatt som nu har rasat haft en negativ inverkan på förtroendet för FRA och för lagstiftningens tillkomst. I nuläget behövs en bred parlamentarisk utredning för att återupprätta förtroendet.

Undertecknad deltog i "Hoppets Demonstration" som gick av stapeln på Sergels Torg i Stockholm. Många prominenta talare, dock sämre uppslutning än förväntat. Men trots vädret och tidpunkten (då de flesta jobbar) så var det nog inte så illa ändå.


Piratpartiet utgjorde ungefär halva demonstrationen. Partier till vänster var representerade i högre grad än borgerliga, även fast det fanns en hel del liberaler från centerpartiet och folkpartiet. Jag lyckades enbart se 2 st moderat-knappar...

Magnus Betnér talade först, och tillskrev försvarsministern vissa egenskaper av negativ karaktär, för att sedan påpeka övervikten för vänsterblocket med -"Det är ju mest vänstermänniskor här idag. Men det klart, högern är väl på jobbet!"


Ja, även andra använde humorn som vapen denna dag.
Den viktigaste händelsen var när fp-dissidenterna gav klara besked. För att citera från Mark Klambergs blogg:


"På Sergels Torg inträffande följande för er som missade det. För första gången deklarerade de sex riksdagsledamöterna Camilla Lindberg, Birgitta Ohlsson, Cecilia Wikström, Solveig Hellquist, Agneta Berliner och Maria Lundqvist-Brömster en gemensam offentlig ståndpunkt samtidigt. Agneta Berliner gjorde det genom en skriftlig hälsning då hon var utomlands. Den var tydlig och klar. Regeringen måste backa, lagen måste rivas upp och en parlamentarisk utredning tillsättas. Många verkar undra om de sex folkpartisterna verkligen menar allvar. Jag menar att det sista tvivlet nu måste vara borta. Har budskapet gått fram eller måste regeringen köras över?"

Det är många liberaler som nu sätter sitt hopp till våra modiga fp-kvinnor att de ska orka hela vägen fram. I skrivande stund har 124 liberaler skrivit på uppropet. Det finns många tunga namn på listan.

Har friheten inget egenvärde längre, frågar sig Hanne Kjöller på DN:s ledarsida idag.
Niklas Ekdahl skriver om riskerna med FRA-lagen, även detta på DN.
SvDs ledarblogg frågar man sig vem som tar steget och skriver en motion om upprivandet av FRA-lagen.
Sanna Rayman på SvD påminner mig om en viktig sak som liberalen och författaren Johan Norberg sa under hans tal: "Vi tror på lag och ordning. Vi tror på det så mycket att vi är beredda att protestera när regeringen bryter mot den rätta lagen och den rimliga ordningen."


Hoppas att regeringen lyssnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar